Разбиране на алтернативните разходи при стейкването

Yordan Yordanov
Covalent
Published in
4 min readAug 13, 2021

20 Февруари 2020 г.

На кратко: Когато инвеститорите оценяват рисковете, свързани с доходността при стейкване, те обикновено обмислят риска за сигурността на умния договор, икономическият риск и евентуално регулаторния риск. В тази публикация разглеждаме казуса свързан с алтернативните разходи при стейкването, които инвеститорът често пренебрегва. Това е рискът свързано с участето в стейкинг мрежа като валидатор, вместо просто да ходълва крипто активите си. Нашата теза е, че този аспект на риска ще бъде подложен на по-строг контрол, тъй като повечето мрежи преминават на Proof-of-Stake (PoS).

Защо стейкингът е вълнуващ?

ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ НЕ Е ФИНАНСОВ/ИНВЕСТИЦИОНЕН/ДАНЪЧЕН СЪВЕТ

Мрежите Proof-of-Stake (PoS) разчитат на набор от валидатори, които са стимулирани да защитят мрежата чрез заключване на токъни (стейквание) като обезпечение за, стартиране на нод, обработка на транзакции, производство на блокове и осигуряване на консенсус. Валидаторите се награждават с „награди за стейкване“ за приноса си, или санкционирани за потенциално злонамерено поведение в мрежата. Механизмите за консенсус PoS са чудесна стъпка напред и заместител на скъпия процес на добив в Proof-of-Work (PoW) системи.

От инвестиционна гледна точка, стейкването е уникално. Досега инвестирането в криптовалута беше ограничено до търсене на по-висока цена. Сега инвеститорите имат друга възмжонст за инвестиция, която имитира стратегии с фиксиран доход в традиционните финанси. В предишната ни публикация в блога посочихме защо Staking Yields са привлекателни за инвеститорите.

Въпреки, доходоността при стейкване изглежда атрактивна, взаимовръзките на PoS мрежите е безкрайно разнообразни. Инвеститорът ще трябва да обмисли различни форми на рискове, свързани с PoS наградите. В първите дни, преди мрежата реално да работи, повечето от наградите за залагане идват от инфлацията, интегрирана като неразделна част от протокола. Протоколът принтира нови токени, за да възнагради активните валидатори и в процеса обезценява активите на нактивните холдъри на токени.

С течение на времето възнагражденията от инфлация следва да се намалят и да се заместят с възнаграждения базирани на генерирани такси.

Рисковете, свързани с PoS награди

Вярно е, че при повечето PoS мрежи няма риск от контрагенти. Протоколът има изграден график за инфлацията като част основния си дизайн. Но наградите за стейкване не могат да се разглеждат без оценка на влиянието на външни фактори. Инвеститорът ще трябва да обмисли:

  1. Риск свързан със смарт договорите - гарантирайте, че умнитее договори, които имат управляват вашите активи, имат правилния вид одити и ако договорът може да се променя се извърват актуални одити. Адмирации за DeFi и новата рамка за децентрализирано кредитиране, която създава. Очакваме тази рамка да се развие и бъдеще да интегрира и отчита влиянието на стейкването
  2. Икономически риск -тези протоколи са изключително сложни, взаимозависими системи с много вградени възможности. Много от тях имат функции като динамични графици за инфлация, за да стимулират участието и адопшъна. Графиците за плащания могат също да повлияят на ликвидността и свободното движение на пазарите, водещи до ценови действия в една или друга посока. Единственият начин да се разберат потенциалните едж кейсове е с помощтта на приложения като cadPAD.
  3. Оперативен/риск на валидатора- анализа на валидаторите влючва много фактори, които трябва да се вземат предвид: история на наказанията, периоди за освобождаване на токените, график на плащанията. Въпреки че някои от тези функции могат да бъдат зададени на ниво протокол, много професионални валидатори започват да предлагат тези функции като допълнителни диференциращи предимства.
  4. Риск на възможни разходи -инвеститорът ще трябва да направи избор между 1) да ходълва своите крипто активи, да не участва в стейкването и да е изложен на директна инфлация, или 2) да изчака повишаването на цената. По-нагоре описахме, че стейкването е двигател за повишаване на цената на токените, така че има ясен аргумент за последния случай.

Covalent изгради инструмента „What-if ROI tool” за мрежите за залагане

Ковалент адресира „риска от алтернативни разходи“ за инвеститорите.

Инструментите What-if са популярни сред потребителите на електронни таблици, за да изследват всички възможни резултати, като използват няколко различни набора от входящи данни. Приложихме този инструмент към мрежите за стейкване, за да разберем възвращаемостта на инвеститора.

Освен подробно извлечение за печалби и загуби (PnL) и разбивка на възвръщаемостта ви на награди, въз основа на инфлация и награди, основани на такси за транзакции, ние също изчисляваме хипотетичен сценарий, за да разберем приноса от ценовото действие.

Прецизният PnL (печалба и загуба), воденето на записи и анализи около използването на мрежа, цените за влизане / затваряне, разпределението на възнагражденията и условията за „орязване“ със софтуер, са от решаващо значение. Изграждаме SafeKeep, за да помогнем на инвеститорите с тази “дупка” в наличните данни, започвайки с ETH 2.0.

Track my ETH 2.0 rewards

Twitter: @Covalent_HQ

Telegram: https://t.me/CovalentHQ

Discord: https://discord.gg/M4aRubV

Ганеш Свами

Съосновател, CEO, Covalent

--

--