Система управління в проєкті Ковалент

fOrest
Covalent
Published in
3 min readJul 28, 2021

--

Давайте розглянемо механізми управління в крипто-галузі на прикладі проєкту Ковалент.

Управління відіграє важливу роль в житті проєкту і визначає його подальший розвиток. В даній статті, я постараюся ширше розкрити цю тему та поділитися свої думками про інструменти управління в проєкті Ковалент.
Але спочатку давайте більш детально розглянемо види управління.

Управління в крипто-галузі та його види

Успішне управління задає правильний вектор розвитку для будь-якого проєкту. Існуються два освноні вида управління: централізоване та децентралізоване.

Централізоване управління здійснюється безпосередньо керівництвом проєкту, без участі громади. Даний вид керування не є поширеним явищем в крипті. Зазвичай проєкти намагаються залучити громаду, в основному тримачів (холдерів) їхнього токена, до прийняття рішень по розвитку проєкту. Ковалент також іде цим шляхом та намагається децентралізувати управління.
За допомогою голосування, як одного з основних методів прийняття рішен, можна вибрати вектор розвитку мережі. Хочеться згадати, що видів голосування є багато, але два найпоширеніших можна виділити. Це Proof-of-Work (Доказ роботи) та Proof-of-Stake (Доказ підтвердження). В Proof-of-Work вагу голосу мають ті, хто своєю діяльністю підтримує мережу. Прикладом є майнери в Ефіріум на Біткоїн. Консенсус Proof-of-Stake відрязняється тим, що стейкери (холдери) токенів можуть голосувати за зміни в мережі.

З поняттям управління і яким воно буває, ми розібралися. Давайте зараз більш детально поговоримо про проєкт Ковалент і його інструменти керування.

Управління в проєкті Ковалент

Завдяки нативному токену CQT, холдери можуть голосувати за зміни в мережі.
Коли проєкт лише починав своє життя він був практично повністю централізований, але Ковалент прагне до більшої децентралізації. І це стало можливим завдяки випуску токена, в якому одна з головних функцій полягає саме в наданні сили голосу холдерам.

На даний момент такі функції управління лише розвиваються в проєкті, але Ви уже можете спробувати донести свою пропозицію на офіційному форумі для управління. Прошу Вас перейти по наступному посиланні, щоб ознайомитися з функціоналом:
https://gov.covalenthq.com

Тут Ви зможете запропонувати свою ідею для покращення мережі Ковалента і компетентні співробітники проєкту зможуть побачити Ваші пропозиції.

Снапшот (знімок) балансів холдерів

Так як Ковалент надасть всю силу в голосуванні холдерам, то без снапшоту проєкту не обійтися. Давайте ж коротко дізнаємося, що таке снапшот і яка його користь.
Снапшот (українською “знімок”) зазвичай роблять для того, щоб дізнатися стан мережі проєкту. В більшості випадків знімкують баланси тримачів (холдерів) токенів, щоб пізніше згідно кількості токенів, надати їм якийсь вид привілеїв. Якщо говорити про Ковалент, то чим більший баланс токенів буде після чергового снапшоту, тим більшу вагу голосу Ви будете мати в прийнятті рішення по зміні в мережі.

Підсумовуючи все вище сказане, хочеться сказати, що управління грає велику роль в успіху проєкта. І від громади залежить процвітання будь-якої програми, це добре можна побачити на прикладі допомаги цікавим проєктам ще на рівні стартапів.
Ковалент хоче стати повністю децентралізованим в плані управління. І намагається все зробити, щоб громада була задоволена їхніми іноваціями та планом розвитку!

Дякую за те, що прочитали дану статтю! До скорих зустрічей в проєкті Ковалент!

Також рекомендую дізнатися більше інформації про Ковалент з наступних джерел:

Сайт: https://www.covalenthq.com
Дискорд: http://covalenthq.com/discord
Твіттер: https://twitter.com/Covalent_HQ
Телеграм: https://t.me/CovalentHQ
Блог (сайт): https://www.covalenthq.com/blog/
Блог (Медіум): https://medium.com/covalent-hq/
Ютуб канал: https://www.youtube.com/c/CovalentHQ/

Раджу переглянути спільноти Ковалент Україна:

Твіттер: https://twitter.com/CovalentUkraine
Телеграм: https://t.me/covalent_ukraine
Інстаграм: http://instagram.com/covalent_ukraine
Ютуб канал: http://youtube.com/channel/UCrmRKKv3iQiaK51B50BnUpw

--

--