19 dingen die we leerden op Vidcon Londen 2019

De krenten in de pap van dé conferentie over online video

Vidcon heeft een slagzin: “Voor mensen die houden van online video”. Het is een conferentie voor mensen die online video’s maken, bekijken en bepalen.

Het opzet is zoals een muziekfestival met verschillende podia. En net zoals op zo’n festival staan er goeie, minder goeie en slechte sprekers op het menu.

Wij hebben het vuile werk voor jullie gedaan en de lekkere krenten uit de brokkenpap gehaald. Resultaat: 19 interessante dingen over online video.

Hank Green: Good, quick, correct: non fiction writing in online video

Hank Green is een van de founding fathers van Vidcon en maakt op YouTube content voor verschillende kanalen: Vlogbrothers, Crash Course en SciShow.

Hier zijn drie tips uit zijn resumé:

 1. De kijker moet bij elke langere video (meer dan 2,5 minuut) op YouTube minstens 3 aha-momenten beleven. In elke minuut video moet je minstens 1 haakje inbouwen waarbij je je kijker vastgrijpt.
 2. Maak een titel waarop mensen zullen klikken en vertel dan iets dat nog interessanter is dan de titel, maar waarvan je weet dat er weinig mensen op zouden klikken.
 3. Je maakt video’s voor mensen, dus pas de lengte van je video aan. De meeste mensen hebben hier en daar wel 10 minuten, maar meer wordt al moeilijker. Houd rekening met menselijk gedrag, want het algoritme van YouTube is daarop gebaseerd.
“That’s the real trick. How do you write a clickbait title that gets people in? And then tell them something that’s more interesting than the thing that they clicked on, because they wouldn’t have clicked on the title if it was about the actual thing the video is about.” — Hank Green

Are you creating the right content? How BBC Studios uses YouTube

Anna Rafferty van BBC Studios kwam hun strategie op YouTube uit de doeken doen. Die is gebaseerd op de 4 A’s: audience, algorithm, advocate en advertising.

 1. Audience: Kijk in de data wie je publiek is op YouTube en speel met je content daarop in.
 2. Algorithm: Het algoritme is niet je vijand, gebruik het dus goed. Publiceer content op YouTube dat specifiek gemaakt is voor dat medium. Zorg dat jouw content eruit springt met goeie titel, tags, thumbnail en beschrijving.
 3. Advocate: Interactie met je community is belangrijk. Stel vragen aan je volgers via de comments. Welke content willen zij? En speel daarop in.
 4. Advertising: Maak er een geldverdienend model van. 💰

Social Video Trends & Insights Across the UK and Europe

Het bedrijf Tubular Labs is gespecialiseerd in het analyseren van social video’s. Managing Director Denis Crushell stelde enkele algemene trends voor. Dat waren geen gigantische eye-openers, maar dit nam ik mee in mijn rugzakje:

 1. Instagram Stories boomden in 2018 en Instagram TV moet dat doen in 2019. Instagram zal zelf IGTV bevoordelen op Stories. Met Sporza zijn we op de kar gesprongen: New Kids on the block, waarbij we jonge sporters interviewen over hoe het leven is als jongere en topsporter.
 2. YouTube moedigt sinds midden 2018 live-video’s aan. Het algoritme van YouTube zal jouw video’s bevoordelen als je dat doet. Met Sporza doen we dat bewust niet, omdat we livestreams op onze eigen site willen houden en we nu vooral inzetten op Facebook Live.
 3. Nederland is veel groter op YouTube dan Vlaanderen. Je houdt daar dus best rekening mee als je content op YouTube plaatst. Zo hebben we bij Sporza bewust gezorgd dat we voor Sporza Dox een aflevering over Oranje gemaakt hebben. En daar zijn we voor beloond.

Instagram in 2019: What to expect & why video is here to stay

Ashley Yuki van Instagram hield een promopraatje. Dit zijn de 3 algemene dingen die we moeten onthouden over Instagram.

 1. De evolutie van Instagram: in 2010 foto, in 2013 video, in 2016 Stories & in 2018 IGTV
 2. Trend op Instagram: evolutie van je foto’s te delen naar jezelf te delen 🙈
 3. Instagram moedigt aan om Instagram niet eenzijdig (OF foto OF video OF stories OF IGTV) te gebruiken, maar samen en complementair.

Sporza: Aantal volgers op Instagram in 2019

Sinds begin van 2019 zetten we met Sporza in op Instagram volgens die formule: foto, video, stories én IGTV. Of er een causaal verband bestaat, is niet duidelijk, maar we zien wel een gestage stijging van onze volgers.

Unlocking the Power of Keyword-based targeting to grow views

Tom Martin van Channel Fuel probeerde de geheimen van keywords te ontsluieren en maakte daarbij vooral reclame voor zijn eigen product.

Making video’s is not about you. You have to serve an audience. — Tom Martin
 1. Zo werkt het normaal op YouTube: je maakt video’s en publiceert die, je zoekt een publiek, verzamelt feedback van je publiek en past je content en video’s aan. Maar wat als je geen publiek vindt?
 2. Drie stappen tot succes: research, strategie en optimalisatie
 3. Om succes te hebben op YouTube moet je weten op welke keywords je publiek zoekt en je -met behulp van software - aanpassen aan dat gedrag.

Is Virtual Reality really the future of immersive entertainment?

In een panelgesprek tussen believers kwam VR er als grote winnaar uit. Drie “learnings” die we kunnen meenemen.

 1. Melody VR gebruikt Virtual Reality om concerten op te nemen. Zo kan je vanaf verschillende plaatsen en zelfs backstage het concert bekijken in VR. Melody VR biedt dat aan in een video on demand app. Iets voor de concerten en sessies van StuBru of Radio 1?
 2. Toekomst voor Virtual Reality: wanneer concert uitverkocht is, een ticket aanbieden om via VR het concert mee te volgen. Dat fenomeen duikt ook al op in de sportwereld. Zo kun je NBA-wedstrijden live volgen alsof je naast het veld zit.
 3. Virtual Reality komt er sowieso bij het grote publiek, de vraag is enkel wanneer. Een headset kopen is nu nog vaak een te grote drempel voor het publiek. Maar als de content goed genoeg is, dan verdwijnt die drempel.

Et voila, dat was het interessantste uit VidCon 2019. De interessantste spreker op de conferentie, Matt Gielen, was zo interessant dat hij binnenkort een aparte blogpost krijgt. Coming soon!