Wat we met Studio Brussel leerden uit de metal-logo-bot op Facebook

Inti De Ceukelaire
Creative Lab
Published in
4 min readApr 20, 2017

We houden allemaal van dingen waar onze naam op staat. Souvernirwinkeltjes puilen uit van de sleutelhangers, drinkbekers en sieraden met onze voornamen op. Nutella en Coca Cola hebben die voorliefde ook goed begrepen en verwerken daarom al jaren voornamen in hun verpakkingen. Naar de mijne blijft het voorlopig zoeken.

Alle namen die je kunt bedenken, behalve “Inti” :-(.

Het was zo’n gepersonaliseerde pot Nutella die mij inspireerde voor een speciale campagne voor Studio Brussel, waar ik als creative developer aan de slag ben.

Voor de Zwaarste Lijst, de jaarlijkse top 66 van metalmuziek, lanceerde ik een Facebook-bot op een post, die iedereen die reageerde een antwoord gaf… met de voornaam in een typisch metal-logo. We doopten onze bot de “Metalizer”.

Veel muziekgroepen hebben een herkenbaar logo, en metalbands al zeker. Je herkent ze aan het lettertype, de kleur en de compositie.

Slechtzienden zullen zich niet vaak vergissen van metalband.

En met die logo’s wilden we bij Studio Brussel iets doen. Onze eerste idee was: wat als we nu eens de Stubru-fans op Facebook hun eigen logo lieten ontwerpen op basis van hun voornaam?

Vroeger zouden we hiervoor een aparte mini-site gebouwd hebben en ergens op extra.stubru.be zetten. Maar mensen van Facebook naar een externe site lokken, is meer en meer een uitdaging. Mensen blijven liever scrollen in hun vertrouwde Facebook-feed. Bovendien benadeelt het algoritme van Facebook zo’n externe link.

Daarom gooiden we het dit keer over een andere boeg en ontwikkelden we een bot, die luisterde naar een welbepaald symbool. Voor de Zwaarste Lijst was dat — hoe kan het ook anders — de duivelse emoji 🤘. Wie reageerde met dat symbool, kreeg zijn voornaam terug in een metallogo.

De bot kon voor zijn reactie, volledig random, kiezen uit acht logo’s die we hadden voorbereid.

Die waren geïnspireerd op Iron Maiden, Slipknot, Slayer, Megadeth, Korn, Megadeth (2), Slayer (2), Metallica en Motörhead.

Bij één op de tien inzendingen reageerde de bot niet met een metal-logo, maar met een roze afbeelding met katjes. Dat je nooit van tevoren wist wie de pineut ging zijn, maakte het extra spannend en zorgde voor een gesmaakte vorm van relativering:

Je kon niet altijd geluk hebben: onze felbegeerde katjestemplate bleek een groot succes en zorgde voor de nodige zelfrelativering.

Wat we geleerd hebben uit dit experiment

  • De post bereikte bijna een half miljoen mensen en er werd meer dan 6.000 keer gereageerd. Een geslaagd experiment voor een niche doelgroep.
  • We vroegen deelnemers te reageren met een “🤘”. Hoewel het technisch geen must was om met een karakter te reageren, kozen we er bewust voor om het toch te vragen. Niet iedereen weet wat te schrijven in een reactie. Vooraf vragen wat je verwacht, verlaagt die drempel. Bovendien versterkte het de link met de Zwaarste Lijst.
  • Niet iedereen weet hoe ze emoji’s moeten gebruiken. Heel wat mensen reageerden met een screenshot, of de tekstversie (\m/)
Gelukkig konden andere luisteraars helpen
  • We kozen voor een roulette systeem: zowel afbeelding als copy werden willekeurig geloot. Daarom moesten gebruikers soms verschillende reacties achterlaten voor ze een logo kregen van hun favoriete band.
Gotta catch ’em all
  • Omdat we met het roulettesysteem werkten en iedereen iets anders kreeg, hadden heel wat mensen niet door dat het om een automatische bot ging:
  • Tientallen mensen kozen ervoor om hun profielfoto en hun header aan te passen. Dit zorgde onrechtstreeks voor nog extra aandacht voor de Zwaarste Lijst.
  • Niet iedereen kreeg een melding als onze bot reageerde. Waarom weten we niet precies. Mogelijk zet Facebook een limiet op meldingen om spammers tegen te gaan.

Besluit

Zeker voor herhaling vatbaar. Er zijn talloze andere scenario’s waarvoor een Facebookbot kan worden ingezet. Zo kun je voor een prijskamp vragen aan mensen om te reageren op een post. De bot kan dan in een comment meteen verklappen of ze gewonnen hebben.

In de toekomst kan de bot misschien een volwaardige assistent worden van de community manager, waardoor repetitieve taken kunnen worden geautomatiseerd en de manager zich kan focussen op zaken die een persoonlijker aanpak nodig hebben.

Heb je nog verdere vragen of ideetjes rond de Facebookbot? Neem dan contact op met het Creative Lab via inti.deceukelaire@vrt.be!

--

--