Die week op het net: AI is niet voor iedereen

Alle gekkigheid van wéér een week op het web, netjes op een stokje geprikt door het Creative Lab van VRT.

Anouk Robbeets
Creative Lab
Published in
3 min readOct 3, 2022

--

Nieuw, nieuwer, nieuwst, Instagram

Is Instagram het noorden kwijt? Het introduceert steeds meer nieuwe features om de competitie met TikTok aan te gaan, maar lijkt niet echt te luisteren naar wat gebruikers willen. TikTokker Jules Terpak legt uit hoe de vork in de steel zit!

Terug naar het oude Instagram

Ruzie in de app store! The OG-app belooft zijn gebruikers om de originele beleving van Instagram terug te brengen (lees: zonder stories, maar ook zonder reclame) en werd daarvoor al na één dag uit de iOS-app store gegooid. Wie benieuwd is, Meta een stom bedrijf vindt en een Android-smartphone heeft: in de Google Play Store is de app (voorlopig) wél nog beschikbaar.

Ugly Belgian Websites

Na lelijke huizen gaat Hannes Coudenys (in samenwerking met Combell) op zoek naar de lelijkste Belgische websites. Nomineer nog snel de site van je lokale hondenkapsalon of dartslokaal, en wie weet winnen ze wel een website-makeover!

Smile!

Smile is een horrorfilm van Paramount die sinds vorige week in de zalen is. Als marketingcampagne hebben ze op allerlei drukke plaatsen waar tv-camera’s aanwezig waren (denk: sportstadia, tv-interviews, …) iemand neergezet die onafgebroken creepy glimlacht. Zeer goedkoop en blijkbaar hyperefficiënt, want het openingsweekend bracht bakken geld in het laatje.

Waarom TikTok steeds saaier wordt

Een interessant artikel op The Verge over hoe TikTok door een evolutie gaat die élk sociaal medium (al een paar keer) onderging: van broeihaard voor originele content naar dumping ground voor bestaande, gegarandeerd virale content. Denk: Vine-compilaties op YouTube, Tumblr-posts op Facebook en mensen die tweets voorlezen op TikTok.

Spotify: The Series

The Playlist is een Netflix mini-serie over een jonge Zweedse ondernemer die de muziekindustrie wil veranderen met een legale streamingdienst. Klinkt bekend? Alle afleveringen zijn vanaf donderdag 13 oktober te bekijken op Netflix!

Human content only, please!

Getty Images en Shutterstock bannen AI-content, en ze hebben daar goede redenen voor, waaronder — tromgeroffel — copyright!

De Faeröer willen wél AI content

De toeristische dienst van de Faeröer gaat dan weer all in met AI. Ze gaven een text-to-image AI de opdracht om de Faeröer te schilderen zoals grote artiesten (denk: Van Gogh) dat zouden gedaan hebben, want die hebben door de geïsoleerde ligging “nooit de kans gehad de eilanden te bezoeken”. Ze hebben wel een punt.

Moeten er (toch) nog AI-tools zijn?

Van tekst naar video

Meta heeft een nieuwe AI tool: Make-A-Video, een DALL-E-achtige tool die artistieke video’s maakt op basis van tekstprompts.

Van tekst naar 3D

Google Research heeft dan weer DreamFusion onthuld, een nieuwe methode om 3D-modellen te genereren op basis van tekstprompts.

Mag ik je aandacht voor deze tweet?

Aanvulling door collega Matthijs: “Als je aan een boek begint, dan geef je niet na 2 seconden op. Als je op TikTok zit soms wel. Een boek heeft een “hook” van enkele hoofdstukken, een TikTok-video eentje van 2 seconden.” Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

Astro Alexandra

Volgtip! TikTok staat vol astrologie-content, maar ook astronomie heeft er zijn plaats gevonden met dank aan het aanstekelijke enthousiasme van Astro Alexandra.

We zijn weer volledig rond onze as gedraaid. Tot de volgende wending!

--

--