Die week op het net: ALLES VOOR THE GRAM

Het beste van het web, geselecteerd door het Creative Lab van de VRT

Tekenen met je gezicht

Tekenen met je gezicht is een beetje als een boek schrijven: als je het een beetje kan, dan mag je waarschijnlijk aan tafel bij Van Gils & Gasten. Misschien moet Lieven de maker van Sound Canvas eens uitnodigen, een tooltje dat je gezichtsbewegingen omzet in een tekening én muziek. Leuk speelgoed!

Alles voor the Gram

The Gram is een van de lastigste platformen om organisch (lees: zonder hulp van 💰) een gevolg op te bouwen. De handel in likes, comments en volgers bloeit dan ook als nooit tevoren. De NOS en VPRO onderzocht het handeltje en maakte er een docu over: FollowMe.doc. Volledig te bekijken op, waar anders, Instagram TV:

De maker Nicolas Veul kwam er trouwens over praten bij Van Gils & Gasten:

Relax, wij doen je socials op vakantie

Hotelketen Ibis heeft een nieuwe service voor haar gasten: “Relax, we post”. Voor 90 dollar neemt een fotograaf foto’s van je vakantie en post ze voor jou op Instagram, zodat jij offline kan blijven en toch anderen jaloers kan maken op de socials. Kortom: de wereld is naar de kloten. Of het is een goeie reclamestunt.

Op Instagram posten via desktop

Neen, het mag niet van Nonkel Zuckerberg, maar als je tóch een foto vanop je laptop op Instagram wil flikkeren, dan is dit een uitermate handig tooltje.

Lightroom presets te koop!

Influencers verkopen echt alles, zelfs de stijl van hun Instagram feed. Want er valt stevig geld te verdienen met de handel in Lightroom presets, voorinstellingen waarmee fans van online celebrity’s hun foto’s dezelfde look kunnen geven als die van hun idool.

Ballybeg Post Office = raar

Bekijk eerst even dit:

De maker van dit filmpje is ook de man achter de (ondertussen ingeslapen) Facebook-pagina Ballybeg Post Office. Een pagina met enkele bizarre pareltjes, waaronder deze 3 uur durende Facebook live:

Een zoektocht naar de betekenis of de bedoeling van de pagina leverde voorlopig niks op. Wie kan ons helpen?

Netflix-thumbnails worden op maat gemaakt

De thumbnails op je Netflix-pagina zijn niet “zomaar” de thumbnails op je Netflix-pagina. Netflix gelooft dat het maar 90 seconden heeft om je te overtuigen om iets te bekijken. En de thumbnail speelt daar een grote rol in. Vox keek onder de motorkap van de streamingreus:

Laat het schuimbekken beginnen

De promofilm voor Imagin Café, een nieuwe culturele hotspot in Barcelona, ziet er héél cool uit:

En de showreel van Amigo Total, het bureau dat het filmpje maakte, is ook de moeite (maar niet geschikt voor epilepsiepatiënten).

Een sneaker voor elke metrolijn

In de categorie onverwachte combinaties: Adidas en Transport for London. Als je houdt van sneakers én een zwak hebt voor de Londense Tube, dan is dit iets voor jou:

Hoe repetitief is muziek?

Wat hebben The Rockafeller Skank van Fatboy Slim en Around The World van Daft Punk gemeen? Volgens onderstaand artikel behoren ze tot de meest repetitieve nummers ooit. Er zit blijkbaar een heuse wetenschap achter het repetitieve aspect van muziek. En die wetenschap leent zich tot een fascinerend artikel. Lezen die handel.

De restyling van de League of Legends-competitie

Een esport-competitie moet er niet altijd uitzien alsof hij op maat van zwetende pubers is gemaakt. Dat bewijst onderstaande rebranding in ieder geval. Daarin krijgt de Europese League Of Legends-competitie een nieuw jasje aangemeten door Design Studio. En dat jasje ziet er best hip uit.

New York Times maakt Operation Infektion

Operation Infektion is een webreeks van de New York Times over hoe Rusland al tijdens de Koude Oorlog met fake news begon. Uitgelegd op maat van een online publiek. De moeite!

The Circle

In de categorie “vreemde tv uit de UK” presenteren we: ‘The Circle’. Alle kandidaten van de show zitten apart opgesloten in een appartementje en hebben alleen contact via sociale media. Zeer Black Mirror, maar ook zeer grappig, want dan krijg je situaties als deze:

Meer info:

3D foto’s zijn een ding

De laatste tijd zie je af en toe 3D foto’s passeren op Facebook. Je kan ze heel makkelijk zelf maken. Het enige dat je nodig hebt is Photoshop en de app Depth Cam.

Depth Cam (5 euro) vind je hier:

Twee community’s waar regelmatig goeie tips passeren:

Einde. Is Van Gils & Gasten al begonnen?