Die week op het net: alt-right memes, darmgas van egels en de dood van Super Deluxe

Het beste van het web, geselecteerd door het Creative Lab van VRT

De alt-right is weer aan het memen

De alt-right-beweging heeft weer een nieuw meme-stuntje uitgehaald. Deze keer gebruikten ze NPC’s of ‘non-player characters’ om hun punt te maken. NPC’s zijn figuurtjes in games die door de computer worden bestuurd. Niet voor zichzelf denkende slaven van een controlerende macht dus.

Kortom: het perfecte personage om te gebruiken tegen de linkse medemens, aldus de alt-right. Ze maakten honderden nepaccounts op Twitter waarin ze bekende ‘Gutmenschen’ te kakken zetten, en gebruikten NPC’s (met een driehoekneusje en een streepje mond) als profielfoto’s.

Een woordje uitleg:

Super Deluxe is dood

Helaas, Super Deluxe, ons favoriete experimentele contentkanaal, is niet meer. Het moederbedrijf Turner heeft de stekker eruit getrokken, omdat het naar eigen zeggen overlapte met andere business units van het bedrijf. Da’s durven.

Nieuw speelgoed van Adobe

Komt-ie of komt-ie niet? Dat was jarenlang de vraag. En nu is het zover: Adobes lievelingskindje, Photoshop, komt na jaren afwezigheid naar de iPad. Geen afgezwakte versie maar de full monty.

Of iemand daar nog van wakker ligt? Wees maar zeker! Grafici waar dan ook: grijp een tablet en start de aftelklok.

Mobiele video editing tool

Adobe heeft met Premiere Rush trouwens nog een nieuwe tool ontwikkeld, die vooral mikt op vloggers. Het is een handige app om snel mobiel video’s te bewerken (zeggen ze).

Adobe Max Conference

Nonkel Adobe had nog meer snoepgoed in petto. Tijdens hun jaarlijkse Max conferentie/showcase lieten ze in hun (ontwikkel)kaarten kijken. Mooi om naar te kijken, maar het zal nog een tijdje duren voor al dat lekkers in een Creative Cloud near you zit.

De grootste sequencer ter wereld

RedBull organiseerde afgelopen week in Berlijn de 20e editie van z’n Music Academy. En omdat ze nog wat geld op overschot hadden, besloten ze om de grootste sequencer (lees: muziekcomputer) ter wereld te bouwen, pal voor de club Tresor. Alles voor de Gram!

Een cd, wat is dat?

In dit artikel lijst Martin Connor (die vaak schrijft voor Rap Analysis en meewerkt aan de reeks Earworm van Vox) zeven veranderingen op die de hedendaagse popmuziek heeft doorgemaakt, als gevolg van streaming. Songs zijn simpeler, korter, maar ook diverser en geschreven door tientallen mensen. Zo geeft het laatste album van Cardi B, met 13 nummers, credits aan liefst 104 schrijvers.

Kunst? Dat is van den duivel!

Het College for Creative Studies, een kunstschool in Michigan, heeft kaas gegeten van omgekeerde psychologie. Ze lokken nieuwe studenten met een reeks grappige reclamefilmpjes waarin kunstonderwijs wordt vergeleken met drugs (drugs, druuuuugs!)

Diertjes onder de scanner

Altijd al willen weten hoe darmgassen van een egel eruit zien onder een röntgenscanner? Dan is dit voor jou:

De dierentuin van Oregon plaatste een reeks afbeeldingen van gescande dieren op Twitter. Een beetje een — start de lachband — doorzichtige marketingstunt— stop de lachband. Maar wel knap!

Massive Attack in een spuitbus

In de categorie raar: Massive Attack heeft hun album Mezzanine in een spuitbus gestopt. Ze hebben de muziek omgezet in DNA-code, en die zit nu blijkbaar in een bus zwarte spuitverf. We snappen er niks van, maar het is wel interessant.

IKEA = 💸💸💸

IKEA bezoeken eindigt altijd met ruzie en een lege zichtrekening. The Goods van Vox toont in een nieuwe explainer de mechanismen achter die meestermanipulatie van de Zweden:

Oobah Butler strikes again

Oobah Butler, het brein achter het fake restaurant dat de top van Tripadvisor bereikte, heeft een nieuwe stunt geleverd. Omdat hij zo vaak en van over de hele wereld wordt gevraagd voor interviews, ging de blonde Londenaar op zoek naar een dubbelganger. Slaagde hij erin om al die media in het ootje te nemen?

Algorave: muziek uit algoritmes

Renick Bell is een muzikant slash programmeur slash docent, die met “Turning Points” een nieuwe plaat heeft uitgebracht. Hij is een van de grote namen in de zogenoemde algorave-beweging, met artiesten die live muziek programmeren. En niet met audio-software als Ableton of ProTools, maar met echt geschreven code. Zo ziet een live-optreden eruit:

Meer info over deze curieuze muziek:

Indrukwekkende trailer van Utøya

Utøya, de langspeelfilm over de aanslagen op het Noorse eilandje Utøya, heeft een even eenvoudige als indrukwekkende trailer:

Nike goes e-sports

Opmerkelijk: de eerste e-sporter met een Nike-sponsordeal is een feit:

Slimme YouTube-reclame

YouTube pre-roll reclame is een handige manier om jongeren te bereiken, maar dat vinden de kidz niet zo leuk. Burger King pakte het anders aan:

Wil je de finesses van YouTube-advertising leren kennen? Deze 3 artikels zijn een goed begin:

Klaar!