Die week op het net: Bauhaus en een tv voor elke portemonnee

Het beste van het web, geselecteerd door Creative Lab van de VRT.

Frederik El Massri
Apr 9 · 5 min read

Bauhaus is een eeuw oud

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de beroemde architectuur- en ontwerpersschool Bauhaus werd opgericht. Dat moest gevierd worden, daarom heeft 99 Designs zijn community van grafici gevraagd om de bekendste logo’s ter wereld in Bauhaus stijl te herwerken. Hier alvast mijn favorieten:

Meer moderne Bauhaus logo’s vind je hier:

Betalen voor een compliment

In China is er een nieuwe rage: een groep vreemden betalen om je te overladen met complimenten. Dit gebeurt niet in het echt, maar wel via de chat-app WeChat. Het klinkt heel bizar, maar het zou blijkbaar een tegenbeweging zijn tegen alle negativiteit op social media.

In China is het alvast een succes, misschien betalen wij dus binnenkort ook wel voor een complimentje. Meer info vind je hier:

10 podcasts voor designers

Ben je een designer en hou je van podcasts? Heb jij even geluk, hier is een artikel dat die twee dingen combineert! Ik denk dat je deze podcasts ook mag beluisteren als je geen designer bent, maar ik sta niet in voor de gevolgen.

Hip Hop Europa

De Raad van Europa heeft enkele bewerkingen van het Europees volkslied laten maken. Naast allerlei klassieke bewerkingen is er ook een hiphopversie (cringe!) en een technoversie (verrassend goed binnen zijn genre!). Geniet ervan:

Reddit sequence

De 1 april-grappen van Reddit zijn elk jaar een soort van geniaal spel. Deze editie viel wel een beetje tegen, maar dat lag vooral aan de gebruikers die het systeem te slim af wilden zijn.

Het idee was simpel: Reddit ging een film maken uit GIFs die ingezonden en gestemd werden door de gebruikers. Er werd gefoefeld met bots en uiteindelijk trok het resultaat op niet veel. De fijne bende van Knowyourmeme vat het allemaal wat beter samen:

M O S T E R D

Leuk weetje: je kan heel hard klooien met je bestelling in McDonald’s. Tweede leuke weetje: links van socialmediaplatform Tik Tok embedden in een Medium-artikel gaat niet.

Klik hier voor de geinige video:

Muziekschatten van Myspace

Myspace was vroeger hét social media platform voor muziekliefhebbers. In maart werd bekend dat er per ongeluk 12 jaar muziek was verwijderd door een soort datacompressie. Gelukkig is The Internet Archive erin geslaagd om toch een half miljoen nummers te redden. Maak alvast maar wat plaats op je computer, want sommige zip-bestanden zijn 12GB groot.

Info hier:

De hele (totaal niet geordende) lijst vind je hier:

Bijleren door cartoons

College Humor heeft een tof nieuw concept: educatieve cartoons voor volwassenen. Dat klinkt misschien wat saai, maar het is een College Humor reeks dus de afleveringen zijn vooral heel grappig. Zeker een aanrader om eens te checken!

Een fragmentje:

Een hele aflevering:

Gamen op Snapchat

Snap, het bedrijf achter Snapchat, heeft zijn eerste multiplayer game gelanceerd: Bitmoji Party. Het is een variatie van kleine spelletjes, allemaal gemaakt voor op mobiel te spelen, in kleine groepjes. Snapchat hoopt geld te halen uit korte reclameonderbrekingen en aankopen in het spel zelf.

Foto’s automatisch inkleuren

“Was er maar een tool die zwart-witfoto’s inkleurt op een redelijk deftige manier.” hoor ik je al denken. Gelukkig ben je niet de enige met die gedachten, want het kan nu! Ik heb even de test gedaan met een foto van mijzelf en een stapel koeken:

Kon erger! Als je zelf aan de slag wil gaan met deze tool: gewoon een foto uploaden en wachten, simpel.

De tool vind je hier:

Unreal Engine 4 ziet er real uit

Dit is een cinematografische demo van de Unreal Engine 4, de motor waarop heel wat computerspellen draaien. Het bedrijf achter deze engine is Epic Games, de makers van Fortnite. Dat spel blinkt niet uit in straffe graphics, maar deze video toont dat de Unreal Engine dat wel kan. Spoel door naar 2:20 om te zien hoe professionals de engine gebruiken. (Verrassend genoeg lijkt dit nog een vrij toegankelijke tool te zijn)

Een hond in zes gangen

De verschillende gangen van een hond, mooi uitgelegd in een filmpje:

Sound & Vision Frans De Smet

Naast dé tv-speciaalzaak met “service en bodemprijzen”, beheert Frans De Smet ook dé site met heerlijke visuals en strakke video. Bekijk zeker zijn introductievideo en snuister eens door de site! Het geheel is overduidelijk een geniale tongue in cheek ode aan de lelijke websites van vroeger. Bedankt Frans De Smet!

Hier vind je meer van Frans zijn oldskool cool:

Volgende week zijn we er weer met een artikel vol Service en Bodemprijzen!

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Frederik El Massri

Written by

Digital Creative bij VRT Creative Lab

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT