Die week op het net: bejaarde influencers, slapstick op de maan en de donkere kant van Red Dead Redemption II

Het beste van het web, geselecteerd door het Creative Lab van VRT

De donkere kant van Red Dead Redemption II

Volgens velen is Red Dead Redemption II de beste game ooit, maar dat succes heeft een menselijke kost: werkweken van 90 uur waren geen uitzondering voor de makers, die trouwens met meer dan 3000 waren.

Dit artikel van Eurogamer werpt licht op die donkere kant van het spel:

Facebook kopieert TikTok

TikTok, vroeger bekend als Musical.ly, is een van de populairste apps bij kinderen van pakweg 10 tot 16 jaar. En zoals dat gaat, is Facebook er opnieuw als de kippen bij om een kopietje te maken. Met hun nieuwe app Lasso willen ze kinderen weglokken bij TikTok. We zijn benieuwd of het iets wordt.

Elon Musk is high, deel duizend

Elon Musk vroeg op Twitter om hem “your dankest memes” te tweeten, maar dat keerde zich natuurlijk snel tegen hem.

Het volledige verhaal doet Mashable hier uit de doeken:

Blackpool Police zoekt winkeldief die lijkt op David Schwimmer

Deze week verscheen deze foto op de Facebookpagina van de politie van de Britse stad Blackpool. Iemand had een kratje bier gestolen en de politie was op zoek naar de dorstige dief.

De foto ging in geen tijd viraal om voor de hand liggende reden: de bierliefhebber lijkt sprekend op David Schwimmer, aka Ross Geller uit de tv-serie “Friends”.

Maar David Schwimmer zou niet zijn coole zelf zijn als hij er niet zou op reageren:

Wat zijn de design trends van 2019?

Welke trends zullen de affiches, websites en andere grafische producten in 2019 vormgeven? We weten niet of Graphic Mama een glazen bol heeft, maar ze maakten in ieder geval een duidelijk overzicht van een aantal mooie designs.

Scheepvaartaficionados opgelet

Met Marine Traffic volg je elke grote oceaantanker of klein binnenvaartbootje ter wereld:

Het pad naar de roem loopt via Wikipedia

The Pudding maakte alweer een mooie infographic. Deze keer tonen ze het pad naar de roem van enkele bekende koppen door de evolutie van hun pageviews op Wikipedia te tonen. De optie “audiotour” geeft extra duiding.

Gecureerde televisie

Curate.TV is terug. Het bestond al even vorig jaar, maar nu is het dus terug. Het concept is even simpel als geniaal: interessante creatieve mensen delen een playlist met internetvideo’s en introduceren die kort.

Influencers op leeftijd

Bij het woord influencers denken we meestal aan jonge spring-in-‘t-velds die al te gewillig hun naïeve ziel (en hun disproportionele grote aantal volgers) verkopen aan digitaal radeloze bedrijven om hun derderangsproducten aan te prijzen. Maar er zijn ook ouden van dagen die heel wat invloed hebben op de sociale media.

Mediakix maakte een lijstje van de tien populairste senioren:

Meta-videoclip

Tom Scott maakt korte educatieve video’s op YouTube. Om uit te leggen hoe veel muziekvideoclips beeld- en audiomatig te werk gaan, heeft hij een meta-filmpje gemaakt. Knap.

Disney goes streaming

Mediagigant Disney maakt zijn eigen Netflix en dat zal impact hebben op het hele distributiemodel van de entertainmentindustrie. Zet je schrap, Netflixen van deze wereld.

Mission: Impossible in ‘t echt

In de nieuwe YouTube-reeks van Wired, Masterminds, legt de voormalige Chief of Disguise (yep, dat is een functie) van de CIA uit hoe de Amerikaanse veiligheidsdiensten vermommingen gebruiken om hun ‘assets’ in het veld te beschermen.

Zet je schrap om versteld te staan hoe de Amerikanen iedereen om te tuin leiden met stemvervormers, gezichtsmaskers en steentjes in je schoen.

De kledij maakt het personage

Phoebe De Gaye is het brein achter de fantastische kostuums in de tv-serie Killing Eve. In dit interview legt ze uit hoe de kostuums tot stand kwamen en waarom ze zo belangrijk zijn in de serie:

Podcast van de week: Why’d you Push that Button

The Verge heeft met “Why’d you Push that Button” een heel boeiende podcast over de invloed van technologie op de keuzes die we maken. Waarom deleten we tweets? Waarom herbekijk je zo graag je eigen Instagram Stories? Wat is de psychologie achter push notifications? Je komt het allemaal te weten.

De maanlanding, maar dan sneller

Hoe maak je pure slapstick van de beelden van de maanlanding? Simpel: door ze te versnellen.

En meer moet dat niet zijn! 👋🏻