Die week op het net: bizarre YouTube-video’s, bizarre grafieken en bizarre West-Vlamingen

Het beste van ‘t internet, vers geplukt van de internetkersenboom. Of een appelboom, kan ook.

Anne Servaes
Jun 20 · 6 min read

50 jaar na Apollo 11

Volgende maand is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong op de maan mocht rondhuppelen. NASA heeft voor die gelegenheid een fan-tas-tische interactieve website gemaakt waarop je de missie in real-time kan herbeleven, stampvol onuitgegeven video’s, fantastische foto’s, audio en extra commentaar. Een must voor space nerds, maar eigenlijk gewoon voor iedereen.

Grafieken die absoluut niks met elkaar te maken hebben

Valse maar grappige correlaties tussen statistieken. Zo hangt het aantal films waarin Nicolas Cage meespeelt samen met het aantal mensen die verdronken zijn in een zwembad. Heel bizar, wel interessant. Misschien zijn er ook grappige verbanden te vinden met het aantal Thuis-kijkers?

Dodgeball carpool met James Corden

Zonder de carpool dan. James Corden verplaatst zich van auto naar het sportveld, en een nieuw format is geboren. Love this want Michelle Obama en Harry Styles, maar ook zeer benieuwd naar wat er nog komt!

Hoe je de jaren 90 terug kan brengen op het tv-scherm

Uitermate boeiend artikel over een Nickelodeon-show uit de jaren 90 die sinds kort als remake terug op het scherm komt in de VS. Vertelt mooi over de aanpassingen die de makers hebben moeten maken, de marketing die aangepast werd,… en dat zonder de ouders (die uit nostalgische overwegingen kijken) toch ook aan boord te houden.

Maar ook op YouTube zijn de jaren 90 populair…

YouTuber Caroline Konstnar schrijft eigen teksten op rechtenvrije muziek uit de YouTube-bibliotheek en maakt er videoclips voor die recht uit de jaren 90 lijken te komen. Deze comment vat het vrij goed samen:

Kijk en oordeel vooral zelf:

Zeeman en Aldi zijn hipper dan ooit

De Aldi en Zeeman maken je klaar voor de festivals. Want naast de jaren 90, is marginaal ook weer cool (of hangen die twee eigenlijk gewoon samen?). Na de hippe footwear van Zeeman, nog meer kledij die zo fout is dat ze weer goed wordt:

Spotify zet in op podcasts

Spotify geeft makers nieuwe tools om podcasts te maken: Soundtrap. Want meer makers betekent meer kans op goeie content, en dat betekent meer kans op luisteraars. De interessantste feature is waarschijnlijk het interactieve transcript, waardoor je via de tekst je audio kan monteren.

En nog nieuws uit Spotifyland: Spotify heeft zijn app herwerkt voor podcasts: zo is er een extra tabblad toegevoegd voor de Premium gebruikers. Zo kan je sneller wisselen tussen muziek en podcasts.

Just me and my bass guitar

Davie504 is een bekende YouTuber die de basgitaar combineert met comedy. Zo speelt hij bijvoorbeeld Minecraft enkel met zijn basgitaar of reist hij helemaal naar Afrika om een specifiek nummertje van Toto te spelen. Allemaal goed en wel, maar hier in de aanbieding: the BASS in Old Town Road.

Do it for the ‘gram

Instagram heeft de Letse kunstenaar Germans Ermičs een instagrammable (hah!) installatie laten bouwen voor Cannes Lions. De cirkel is rond: Instagram did it for the ‘gram. De moeite waard!

Don’t do it for the ‘gram

Je hebt natuurlijk ook minder mooie kunst. Maar wat doe je dan met lelijke kunst? Of ja, lelijk, eerder ‘uninstagrammable’ kunst? Interessante vraag van de social-mediaverantwoordelijke van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De moeite om eens te lezen!

Een 3D Pokémon in vijf minuten maken doe je zo:

Binnenkort komt er weer een nieuw Pokémonspel uit, maar de fans zijn er niet echt tevreden over. De game zou namelijk niet alle Pokemons bevatten, maar slechts een kleine selectie monsters. Een misnoegde fan zei: “Het duurt toch maar vijf minuten om een Pokémon te maken?”. Het internet nam dat aan als een uitdaging en maakte een hoop shitty Pokémon op vijf minuten:

Rare West-Vlamingen met hun rare taaltje

Maar daarom is het niet minder geniaal. Jietse Pauwaert zwierde dit filmpje op Twitter en ging compleet viral.

Hij kon dan ook niet anders dan de Twitterpopulatie van wat sequels voorzien. Hij beperkt zich ondertussen niet meer enkel tot West-Vlaams. Getalenteerd ventje!

Fortnite koopt Houseparty

Fortnite beseft maar al te goed de sociale kracht van hun product, dus de overname van social video app Houseparty (waar je kan videochatten met een groep) is gewoon een heel slimme beslissing.

Dit is waarom mijn video viraal gaat

Veritasium is een heel populair wetenschapskanaal op YouTube. In deze kraakheldere video legt Derek Muller, de man achter het kanaal, uit hoe het YouTube-algoritme werkt en wat de gevolgen daarvan zijn. De manier waarop is al interessant: hij gebruikt gewoon een flipchart!

Allemaal goed en wel, maar blijft de hond leven?

Weet je wat hatelijk is? Als je een film aan het kijken bent, en plots sterft de hond. Film verpest. Ronduit slecht. Waarom zou je zoiets zelfs doen? Wel, deze site waarschuwt je wanneer er een hond sterft in een film. Bezint voor ge begint, of iets in die aard. (of eigenlijk die filmen gewoon best vermijden, to be honest.)

People who sort of look like Adam Sandler but aren’t Adam Sandler

Een uitsmijter. Omdat het kan. Want dit is gewoon een geniale pagina. Hoeft verder niks over gezegd te worden. Gewoon genieten. Punt.

(tot volgende week!)

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Anne Servaes

Written by

Digital Creative @ VRT Creative Lab

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT