Die week op het net: de hype rond Pillowfort, 3D-foto’s en geld verdienen door je gsm te laten inkijken

Het beste van het web, geselecteerd door Creative Lab van de VRT.

Waarom je je gsm nooit aan een wildvreemde mag geven

I Want My Phone Back is een origineel spelletje waarin mensen geld krijgen als ze de presentator dingen met hun smartphone laten doen. Het spel stopt wanneer ze hun telefoon terugvragen. Heel leuk concept, maar ik heb één tip voor je. Geef nooit je gsm af. Ook niet voor een talkshow, ook niet voor geld. Want dan gebeurt dit:

Cluedo in 1300

Altijd al geïnteresseerd geweest in middeleeuwse moordverhalen? Dan ga je hier zeker je gading vinden: de exacte locatie, het moordwapen, de crime scene, het slachtoffer, en dat allemaal netjes op een kaart weergegeven. Scone gedaen!

Fortnite maar dan met echte pijn

Jaja, we kennen intussen allemaal Fortnite. Old news. Hoe het wat interessanter maken? Wel, misschien helpt het als er wat meer op het spel staat, zodat je beter móét spelen. Wat als je nu eens automatisch beschoten wordt in real life wanneer je ook in Fortnite geraakt wordt? Et voilà, onderstaande video zag het daglicht:

Ze worden steeds jonger, meneer

Sadie is 6 jaar, komt uit Ohio, en heeft haar eerste mini-album uitgebracht. Toen ze 5 was vroeg ze voor kerst apparatuur om muziek mee te maken. Ze kreeg van Santa een drumcomputer en een bass synth. Vorig jaar in februari stond ze al een eerste keer op een podium, helemaal alleen. Haar muziek is een soort electropunk in de traditie van Suicide, met titels als “Skull Rock”, “Rocket attack” en “Nightmare Moon”. Bam!

Het is niet nieuw dat tieners en pre-teens muziek maken of in groepjes zitten. Vooral in de punk komt dat voor. Maar iemand die helemaal in haar eentje muziek maakt, is toch vrij uitzonderlijk.

Is Pillowfort het nieuwe Tumblr?

Tumblr zit in de problemen na hun ‘porn gate’. Het platform besliste om alle erotische content te bannen, maar daar is de community helemaal niet mee opgezet. Daarom trekt nu een heel deel naar het nog onbekende Pillowfort. Die site werd al in 2017 opgericht door fans van LiveJournal, en staat op Kickstarter, maar gooit nu hoge ogen als de ‘nieuwe Tumblr’.

Pillowfort bestaat helaas momenteel enkel in een demoversie, dus of ze de wensen van de community kunnen waarmaken, zal nog moeten blijken. Interessant om te volgen!

Experimenteren met 3D-foto’s

3D-foto’s zijn hot. Het algoritme van Facebook pusht de foto’s enorm, en zo ontstaan er dus ook snel leuke pagina’s met leuke experimenten. Check it out!

Meer aandacht voor mijn kinderen, minder voor mijn gsm

Schrijver Jake Knapp merkte dat hij sinds de introductie van de smartphone geen oog meer had voor zijn kinderen. Knapp keek er elke dag naar uit om samen te spelen met zijn kinderen, maar hij betrapte zichzelf erop dat hij eigenlijk constant op zijn iPhone zat te kijken. Herkenbaar. Daarom besloot hij om de apps die te veel aandacht vragen van zijn iPhone te verwijderen en hij doet nu intussen 6 jaar zonder. In dit artikel deelt hij tips en daagt hij ons uit om het zes dagen te proberen.

Internet boy band database

Dit.Is.Cool: een audiovisueel overzicht van elke boyband sinds 1980. Alle internationaal bekende boy bands, that is. Nee, Get Ready en Good Shape staan er helaas niet tussen. One Direction uiteraard wel, en zelfs met Zayn er nog bij! Zeker de moeite waard, dus kijken en luisteren geblazen:

Instagram party accounts

Er is een nieuw fenomeen in tienerland: de Instagram Party Accounts. De naam zegt het al: het zijn accounts die speciaal worden gemaakt voor feestjes. Je moet via de account worden uitgenodigd, en dat geldt ook meteen als je toegangsbewijs. De accounts staan op privé, dus ouders of andere pottenkijkers kunnen niets zien!

Kerst met Angry Video Game Nerd & Macaulay Culkin

In deze bizarre kerstepisode speelt Angry Video Game Nerd alle Home Alone spellen (en ja, dat is allemaal rommel) met de enige echte Macaulay Culkin. Beetje cringy, beetje nostalgie.

Waar Culkin zich tegenwoordig mee bezighoudt, vraagt u? Neem gerust een kijkje op zijn webshop BunnyEars en word niet veel wijzer! Gekke meneer.

Jaag al het geld van Jeff Bezos erdoor

Probeer het geld van de CEO van Amazon te spenderen. Spoiler alert: het is onmogelijk.

How to treat…

Leuk formatje van VICE: een gids over hoe je bepaalde mensen best behandelt, uitgelegd door die mensen zelf:

Door de ogen van het algoritme

Dit projectje van Andreas Refsgaard is best cool: een algoritme bekijkt een filmtrailer, en laat zo zien wat het algoritme wel ziet, en wat het niet ziet. Interessant!

Skatevideo’s: the making-of

Wat skateboarders doen is soms zo zot dat het bijna niet echt kán zijn. In deze video tonen ze hoe skatevideo’s echt worden gemaakt. Straf!

Voilà. Dat was het. En nu ga ik 1000 jaar slapen, want van al dat hard werken, word ik ontzettend moe. Tot de volgende!