Die week op het net: kinderarbeid en burgers in 3D

Frederik El Massri
Jul 15 · 6 min read

Het beste van ‘t internet en ook het slechtste en alles wat daar tussen ligt.

De schilderschat van Bob Ross

Van 1983 tot 1994 had Bob Ross een schilderprogramma op de Amerikaanse zender PBS. Ondertussen is de man overleden en is hij door zijn excentrieke stijl een cult-icoon geworden. Maar de fans van Bob Ross zitten met één prangende vraag: waar zijn al zijn schilderijen gebleven? The New York Times maakte er deze prachtige webdocu over:

Scroll door 40 jaar De Morgen

De Morgen werd onlangs 40 en dat vieren ze door hun bestaan in een knappe tijdslijn met 40 hoogtepunten te gieten. Wij zien liever een taart en wat cava, maar we moeten het dus doen met een tijdslijn.

https://dossiers.demorgen.be/40-jaar-de-morgen/

Digitaal stripverhaal

Onze noorderburen van VPRO Medialab vielen ons deze week op met dit zwart-wit stripverhaal. Het is gemaakt voor touchscreens en je scrollt in de app doorheen het verhaal en de tekeningen.

De trailer voor het stripverhaal ziet er zo uit:

Meer info:

Netflix kijken op het werk

Herkenbaar probleem: je wil Netflix kijken op het werk, maar je baas valt je constant lastig met onzin. Eindelijk is er een oplossing! Met deze plug-in voor je browser kan je doen alsof je in een gesprek op Google Hangouts zit, maar stiekem kijk je gewoon voor de dertiende keer naar The Office. Nooit meer werken, hoera!

Kleurplaten als videoclip

Goed nieuws voor de fans van kinderarbeid: de nieuwste clip van Meg Myers is gemaakt door 2.130 kinderen. Meer dan 3.000 frames werden apart ingekleurd, met een heel flashy eindresultaat als gevolg. Slecht nieuws voor mensen met epilepsie: deze clip is niet voor jullie.

Alle info en een blik achter de schermen vind je hier:

Nieuw sociaal netwerk

Google is momenteel aan het experimenteren met een nieuw sociaal netwerk genaamd ‘Shoelace’. Via Shoelace zou je heel gemakkelijk mensen in je buurt kunnen vinden die dezelfde interesses hebben als jij. Ideaal om een clubje op te richten dus! (Een clubje voor mensen met een lelijk gezicht?) Shoelace zit nog in de experimenteerfase en is voorlopig alleen beschikbaar in New York.

Man herstelt muur

De 3D-penartiest Sanago maakt kunstwerkjes op plaatsen in de stad waar een steen ontbreekt. Leuke vertelstijl met absurde humor en het eindresultaat is mooi. Vergeet niet de ondertitels aan te zetten!

Spullen kopen op TikTok

In Azië werkt het al heel goed bij de Chinese variant van TikTok: de “Buy now”-knop. Alibaba en co hebben al flink wat verkocht dankzij de knop in de video-app. In Azië is social shopping dan ook een pak beter ingeburgerd dan in het westen. Binnenkort slaat het misschien ook bij ons aan?

Burgers in 3D

De LA Times maakte een overzicht van de beste burgers in Los Angeles, elke burger op de lijst is te bezichtigen in 360 graden video’s én in augmented reality. Het lijkt dus alsof de burgers vlak voor je neus staan, smullen!

Boeken lezen in videogames

Brian David Gilbert doet research naar dingen in videogames waar niemand anders zich mee bezighoudt. In deze video leest hij alle boeken die je in het spel Skyrim kan vinden. Skyrim is een spel over draken en tovenaars en voor 99,9999% van de mensen zijn de boeken die overal rondslingeren gewoon een stuk van het decor. Alleen Brian David Gilbert is gek genoeg om ze allemaal te lezen en dan zijn favorieten te selecteren.

Gezichtsherkenning voor honden

Megvii, een Chinees bedrijf dat gezichtsherkenning maakt voor de Chinese overheid, heeft een nieuw product gelanceerd. Met hun nieuwe app kan je honden herkennen op basis van hun snuit. Je registreert je viervoeter door een pak foto’s te nemen, daarna kan het beestje worden herkend in video’s en foto’s. Bij Megvii beweren ze zo al 15000 huisdieren te hebben herenigd met hun baasje.

Surprise surprise, de Chinese regering is nu al druk aan het onderzoeken of ze de bevolking kunnen controleren met deze nieuwe technologie. Hun eerste voorstel is om mensen die hondenpoep niet opruimen te identificeren en bekeuren.

IT’S FRIDAY FRIDAY GOTTA GET DOWN ON FRIDAY

In 2011 kon niemand ontsnappen aan het helse nummer ‘Friday’ van Rebecca Black. Het nummer was irritant, de tekst belachelijk en de clip compleet bizar. Toch werd het een immense hit (de originele clip heeft momenteel 134 miljoen views), maar dan vooral als meme.

Buzzfeed zocht Rebecca nog eens op om het volledige verhaal achter haar virale hit te vertellen.

YouTube zet het algoritme even aan de kant

YouTube zit met een probleem: video’s met complottheorieën worden automatisch afgespeeld na educatieve video’s. Je leert dus eerst over het ontstaan van de aarde en vlak daarna ‘leer’ je dat ze plat is. Daarom gaat YouTube vanaf nu zelf een aantal educatieve playlists samenstellen, zonder dat er een algoritme aan te pas komt.

Mijn vader is een afhaalchinees

In de driedelige podcast ‘Mijn vader is een afhaalchinees’ gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter Nederlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen. Een podcast waarin ze eten als smeermiddel van onze samenleving onder de loep neemt. Is onze maag soms toleranter dan ons hoofd?

Hoe ver is Parijs nog?

En afsluiten doen we met een tip uit eigen huis. De Tour nadert beetje bij beetje zijn eindbestemming op de Champs Elysées en intussen volgen collega’s Bavo en Pauline het circus van de zijlijn op Instagram en met vlogs op YouTube.

Tot de volgende!

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Frederik El Massri

Written by

Digital Creative bij VRT Creative Lab

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade