Die week op het net: kunst op YouTube en muziekmemes op Instagram en Rolstoelman op TikTok

Matthijs Van Mierlo
Aug 30 · 6 min read

Het beste van ‘t internet, vers verzameld door Creative Lab van VRT

Doppelganger destinations

Deutsche Bahn (de Duitse NMBS) heeft een campagne die mensen aanspoort om in eigen land vakantie te vieren, door te tonen dat bekende bezienswaardigheden een evenwaardige Duitse tegenhanger hebben. Knap!

Chemie leren met AR

Met augmented reality wordt chemie ineens een pak minder abstract:

De piloot van Friends

Leuk leesmateriaal: het script van de pilootaflevering van Friends. Vooral interessant om een inkijk te krijgen in de opbouw van de personages.

Voor de liefhebbers: Google verzamelde nog een stapeltje andere scenario’s.

Het verhaal van H. Salt

Haddon Salt was ooit de grootste fish and chips magnaat van de Verenigde Staten, maar dat bleef niet duren. De New York Times maakte een prachtige minidocumentaire over de man.

Hoe klinkt de hel?

Hieronymus Bosch schilderde in zijn “Hemelse Lusten” een stukje bladmuziek op de kont van een zondaar. En nu heeft iemand dat lied online gegooid. Klinkt, euhm, bijzonder.

Slimme street art

Een kunstenaar uit New York heeft z’n street art verdubbeld door de reflectie van water te gebruiken. Knap!

Een woordje uitleg:

Comics Youth

Comics Youth is een project dat 8 tot 25-jarigen uit minderheidsgroepen hun eigen comic book-uitgeverij laat runnen. Ze ontwerpen hun eigen comics en magazines, om hen zo de kans te geven om zich uit te drukken.

Belgische Instamemes

Belgische artiesten op foto’s uit de Vlaamse showbizz plakken? Goed idee!

Rolstoelman op TikTok

Meer en meer mainstream media beginnen TikTok voor vol aan te zien. Deze week een artikel in De Morgen (zie in dit doc voor wie geen abonnee is) over Jordan Decremer, een jongen van 19 die in een rolstoel zit door een spierziekte. Hij heeft intussen meer dan 70k volgers.

By order of the Peaky Blinders

BBC Creative, het broertje van 4Creative van Channel 4 zette voor het nieuwe seizoen van Peaky Blinders een hoop fan art in de kijker. Ze plukten die niet zomaar van het net, maar betaalden tot 1000 pond per stuk voor de tekeningen.

YouTube haat robots

YouTube doet veel moeite om de strijd aan te gaan met stoute video’s. Maar deze week ging hun AI in de fout: in een gevecht tussen robots zagen ze een geval van animal cruelty.

New York Times goes Netflix

In DIAGNOSIS, een samenwerking tussen The New York Times & Netflix, zoekt een dokter via sociale media lotgenoten voor mensen met een zeldzame aandoening. Schoon, aandoenlijk, Amerikaans.

Fonts, fonts, allemaal fonts

Enkele sites met knappe en gratis fonts. Typelab verzamelt fonts door jonge makers. Inspirerend om te zien wat er typoland leeft:

Deze Franse site heeft zowel experimentele als normale fonts:

En dan is er nog de diverse collectie van Usemodify:

Hoe werkt 5G?

Er is nog veel onduidelijkheid over wat 5G is en hoe het werkt. Met de uitleg van tech-YouTuber Marques Brownlee weet je binnen 10 minuten waarom je je nog niet druk moet maken over 5G.

Respect the drip Karen

Er circuleren elke week (elke dag?) wel nieuwe trends op TikTok en af en toe zijn wij helemaal mee. Deze week: Respect the drip Karen!

SOS Flash

Binnenkort is het onmogelijk om nog Flash-content te bekijken op het web. Daarmee gaat er een schat aan games verloren. Bij Newgrounds werken ze daarom aan een emulator die toelaat om Flash te blijven bekijken.

David Byrne is vrolijk

David Byrne van Talking Heads lanceert Reasons to be cheerful, een online magazine met alleen maar positieve verhalen.

Restaureren op YouTube

Baumgartner Restoration is een restaurateur die zijn kunsten toont (hehe) op YouTube. Zijn kanaal is het voorbije jaar ontploft: bijna 1 miljoen abonnees en gemiddeld pakweg een half miljoen views per video. En we snappen het wel: het is heel rustgevend om hem aan het werk te zien. Watching paint dry was nog nooit zo interessant!

Live streaming op Reddit

Reddit experimenteerde de voorbije week met livestreaming. Iedereen die dat wou kon via zijn webcam of camera meteen door duizenden kijkers gevolgd worden. Er was maar één regel: er kunnen maximum 100 mensen tegelijk streamen. Verwacht nu geen hoogstaande content, maar bijvoorbeeld wel iemand die tot 6969 telde. (haha dat is twee keer het seksgetal!)

Boris, the brand

Boris Johnson is een uitgesproken figuur. Of zeggen we beter: een merk? Deze stijlgids ziet er legit uit, maar is eigenlijk een goed verpakte sneer naar de premier.

https://boristhebrand.com

Haters gonna hate

Bij Channel 4 dachten ze: met al die rare klachten die we ontvangen, daar kunnen we wel iets mee.

Drama, jaloezie en traantjes

De Britse tv-zender ITV2 heeft een nieuwe datingshow. In Singletown worden koppels die van plan zijn uit elkaar te gaan op date gestuurd met iemand anders… terwijl de wederhelft erop zit te kijken. Resultaat: drama, jaloezie en traantjes. De ideale cocktail voor een tv-programma.

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Matthijs Van Mierlo

Written by

Digital Creative @ VRT Creative Lab | Photographer | Home in Antwerp

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT