Die week op het net: maak je eigen emoji’s, het logo van Warhol en de ultieme versie van Shrek

Het beste van het web, zorgvuldig geselecteerd door het Creative Lab van de VRT

Shrek, retold

Fans van Shrek: hou jullie vast. Het YouTube-kanaal 3GI heeft 200 creatieve geesten samengebracht om het grootste meesterwerk van onze generatie een nieuw, bizar leven in te blazen. Elke artiest kreeg een stukje van de film en mocht zich volledig laten gaan. Schrik dus niet als Shrek opeens van een 3D-personage naar een buikspreekpop transformeert.

Quartz geeft wat meer uitleg bij deze angstaanjagende versie van de monsterfilm:

Het verhaal van een IKEA-foto

Vishult is een documentaire van Tom Roes over het mooie verhaal achter een van de foto’s die je in IKEA kan kopen. Het ding hangt overal ter wereld in duizenden woonkamers en kantoren, maar wie maakte de foto en waarom? Straf verhaal!

Brexit Blind Dates

Een voor- en een tegenstander van de Brexit deal zitten tegenover elkaar voor een goed gesprek: dat is Brexit Blind Dates van BBC in een notendop. Resultaat: interessante gesprekken!

Facebook en Youtube willen dat we samen kijken

Facebook is z’n Watch Party aan het uitrollen, een functie waarbij je samen met anderen tegelijk naar een video kan kijken. Dat zou voor meer interacties zorgen dan wanneer je naar een gewone video kijkt. Of zoals Facebook het zelf verwoordt:

We’re focused on creating experiences that bring people closer together and inspire human connection instead of passive consumption.

Schoon he zeg. Een woordje uitleg van The Verge:

En ook YouTube zet in op gezellig samen kijken. Daarvoor heeft het z’n Premiere-functie. De nieuwe video van Ariana Grande vestigde dankzij Premiere een nieuw record: 829.000 mensen keken tegelijk naar de lancering van de clip.

Zelf emoji’s maken

De drooling smirking crying face with rolling eye-emoji staat voorlopig niet in de officiële lijst van emoji’s, maar hij bestaat wel. Het is een van de creaties die je kan maken met de “emoji builder”, een tooltje waarmee je emoji’s kan remixen.

Test het zelf:

Bedriegen in de App Store

Het is heel eenvoudig om mensen te bedriegen in de App Store. Dit artikel doet alle vuile truuken uit de doeken, en roept Apple op om iets te doen aan dit probleem, dat al jaren aansleept.

Opgepast met Cameo

Met Cameo kan je voor een prijsje een bekende kop voor jou een korte video laten opnemen, maar dat loopt niet altijd goed af. Zo blijkt uit dit verhaal:

Tierra Whack, met “Whack World”

Tierra Whack is een rapster uit Philadelphia die een bijzondere plaat gemaakt heeft dit jaar. 15 nummers, van elk op de kop af 60 seconden. Het hele album duurt dus maar een kwartier, en er hoort ook een interessante videoclip bij, van alle nummers achter elkaar, telkens in een ander tafereel. Bijna even raar als de Shrek remake.

Stemmen van toen: Mastermovies

Voor de kids van de jaren 2000 waren de filmpjes van Mastermovies het toppunt van comedy. Als je ze vandaag zou bekijken dan sterf je van de cringe, maar het blijft een belangrijk stukje Nederlandstalige internetgeschiedenis.

Het Youtube-kanaal ’Stemmen van toen’ (dat trouwens nog enkele zeer interessante nostalgische interviews heeft staan) zocht de twee kerels van Mastermovies op. Tof om te horen hoe hun pareltjes tot stand kwamen

Het minder bekende beroep van setfotograaf

Bij grote filmproducties is er altijd een fotograaf op de set aanwezig die alles wat voor en achter de camera gebeurt vastlegt op foto, om zo een beeldbank op te bouwen waar het promoteam mee aan de slag kan. Een minder bekend aspect van filmproductie, maar wel heel interessant.

Wat als bekende schilders een eigen logo hadden?

Dat van Van Gogh zou er misschien zo uitzien:

Andy Warhol zou voor kleurtjes kiezen:

Het volledige overzicht verzonnen artiestenlogo’s vind je op Behance.

De kleuren van 2019

Wat worden dé kleuren van 2019? Shutterstock doet een voorspelling.

Toxic is het woord van het jaar

Volgens Oxford is toxic het woord van het jaar 2018. Waarom? Dat leggen ze uit in deze video:

Het design van Canada

In de jaren 60 van vorige eeuw gooide Canada elke verwijzing naar Groot-Brittannië of Frankrijk uit zijn vlag. Er werd een wedstrijd uitgeschreven en de rood-witte vlag met het iconische esdoornblad (de maple leaf) sproot daaruit voort.

Maar de nieuwe vlag was niet alleen bepalend voor de identiteit van de Canadees, het was ook het startsein voor een grotere bewustwording over Canadees design. Grafisch designer Greg Durrell, die mee de stijl bepaalde voor de Winterspelen in Vancouver 2010, maakte de documentaire Design Canada.

Britse TV comedy is uniek

En het kopiëren is geen makkelijke klus. In de Verenigde Staten probeerden ze het al vaak, maar volgens Vulture is het nooit echt gelukt:

Gamen met een AR tattoo

Combineer een tattoo van een game-controller met augmented reality, en voor je het weet speel je een game op je arm. Knap!

Welke fossielen liggen in je achtertuin?

Op deze héél uitgebreide interactieve kaart ontdek je waar welke fossielen zijn teruggevonden. Wist je dat er in Berchem ooit een langsnuitdolfijn uit het Mioceen is gevonden? 😱

Threatin: de grootste fake rockband ter wereld

Dit is het hallucinante verhaal van Jered Threatin, een zelfverklaarde rockster die héél ver ging om iedereen te overtuigen dat hij beroemd was, inclusief een zelfgemaakte videoclip, Wikipedia-artikel, promofoto’s en… tour door de UK. Hij spendeerde een fortuin om op te treden in de beste zalen van de UK, met een band die niet bestaat, voor niemand.

Het volledige verhaal kan je hier nalezen:

‘t Is alweer gedaan voor deze week. Dahaag!