Die week op het net: typen met piemels

Frederik El Massri
Aug 7 · 6 min read

Het beste van ‘t internet en ook het slechtste en alles wat daar tussen ligt

Vrachtwagenkunst

Alain Biltereyst is een 54-jarige, Belgische schilder met een bijzondere fascinatie voor de reclamepatronen op vrachtwagens en treinen. Hij fotografeert ze en gebruikt ze als inspiratie voor abstracte composities. Sinds enkele jaren kan hij echt leven van het schildersvak en heeft hij exposities van New York tot Keulen, mede dankzij Instagram.

Meer info over de man vind je hier:

Mixer koopt Ninja

Het streamingplatform Twitch krijgt meer en meer concurrentie. Twitch is een videoplatform waar alles draait rond livestreams. Je ziet er vooral veel mensen gamen, maar er is ook plaats voor andere content.

De concurrenten van Twitch hebben een eenvoudige strategie: superbekende streamers weglokken voor veel geld. Een paar maanden geleden werd YouTuber Pewdiepie al weggelokt door het streamingplatform DLive. Nu koopt Mixer, de Twitch-kloon van Microsoft, Ninja weg. Ninja was een van de grootste streamers op Twitch, dus heel wat mensen zijn benieuwd naar de impact hiervan.

De eerste stream van Ninja op Mixer was trouwens een succes. Hij streamde Fortnite vanop een groot muziekfestival en haalde meer kijkers dan hij dit jaar op Twitch deed. Belangrijke kanttekening: vorig jaar was Ninja een pak populairder dan nu, in 2018 haalde hij op Twitch veel meer kijkers dan nu op Mixer.

Meer details en cijfers vind je hier:

1 miljoen TikTok volgers op 1 week

YouTuber Ryan Trahan probeert in 1 week tijd 1 miljoen volgers te krijgen op Tik Tok. Hieronder vind je aflevering 1, maar check zeker ook de andere afleveringen. Ondertussen zit hij na 4 afleveringen toch al aan een half miljoen volgers, niet slecht!

Hier kan je Ryan volgen op TikTok:

Interview met Acid

Acid is de grootste Vlaamse YouTuber en je mag ervan denken wat je wil, hij blijft altijd zichzelf. Hij plooit niet voor de commercie en de talloze aanbiedingen die hij krijgt als ‘influencer’. Dat en wat hij ‘s ochtends tussen zijn boterham legt kom je weten in dit artikel van De Tijd:

Muziek maken met Imaginary Ambition

Imaginary Ambition is een YouTube-kanaal van een muziekproducer die je leert hoe je songs maakt zoals je favoriete artiesten (vb. Daft Punk). Eigenlijk maakt hij vooral grapjes en vertelt hij veel onzin, maar op het einde van de video heeft hij wel altijd een goed nummer. Leerrijk en grappig dus!

Facebook-advertenties gaan veranderen

De ratio van Facebook-advertenties in de tijdslijn wordt 4:5 ipv 2:3. Dat klinkt niet als groot nieuws, maar veel adverteerders zijn kwaad omdat het nu pas duidelijk aangekondigd wordt. Video’s en afbeeldingen die niet geschikt zijn, worden binnenkort automatisch bijgesneden. Ook de copy bij advertenties wordt gewijzigd, in plaats van 7 lijnen krijg je nu 3 lijnen om je boodschap over te brengen.

Face filter fiasco

Een populaire Chinese vlogster die zich voordeed als een schattige jonge vrouw bleek plots 58 jaar te zijn. Ze viel door de mand toen in het midden van een livestream haar gezichtsfilter opeens weg viel. Veel fans voelden zich bedrogen, maar uiteindelijk leverde het fiasco haar alleen maar meer volgers op.

Control room

Control room is een online special van Comedy Central waarin een comedian, zonder dat hij ‘de control room’ mag verlaten, iets strafs probeert te doen. In deze aflevering start hij een nieuw merk dat gebruikte zakdoeken verkoopt. Spoiler: dat lukt hem verassend gemakkelijk.

De machine achter fan accounts

De onofficiële fanpagina van de Koreaanse boyband BTS heeft 3,9 miljoen volgers op Twitter. Zo’n gevolg kweek je natuurlijk niet zomaar en daarom duikt dit artikel dieper in de werking van dit soort super fan accounts (ook wel stan accounts genoemd). Verrassend genoeg blijken het vaak gewoon studenten die in shiften werken om de accounts te onderhouden:

YouTube record gesneuveld

Op 24 uur tijd had de onderstaande videoclip van een Indische rapper meer dan 75 miljoen views. Normaal gezien pakt YouTube graag uit met clips die het zo goed doen, maar nu weigerden ze er over te communiceren.

Niet eerlijk volgens de rapper, tot bleek dat hij eigenlijk het systeem in het ootje had genomen. De man had immens veel advertenties gekocht waarin de video zat en die views tellen ook mee. In India kost een advertentie op YouTube heel weinig, waardoor het dus ook nog een oneerlijke concurrentie is met de rest van de wereld. Het feit dat YouTube zo stil blijft rond het record, zou er wel eens op kunnen wijzen dat ze hun meting aan het herzien zijn.

Het volledige verhaal vind je hier:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-30/bollywood-rapper-sets-viewer-record-youtube-isn-t-talking-about

Peppa Pig is een LGBTQ-icoon

Naast een supersuccesvolle kinderreeks en bron van een lading memes is Peppa Pig nu dus ook een LGBTQ-icoon. Peppa heeft onlangs een album uitgebracht met daarop het nummer “Expert Daddy Pig”. Waarom haar dit tot LGBTQ-icoon heeft verheven laat ik uitleggen door Vox:

The combination of the words “expert,” “daddy,” and “pig” can mean one thing in the general parlance, but they unlock a certain randy, graphic image in gay culture: a man of a certain age who is also an authority on kink and eliciting sexual pleasure from his partners. Fuse this together with a British porcine character that’s primarily geared at children and there’s a strong sense of subversive humor born from Peppa Pig’s music career.

Het volledige verhaal vind je hier:

Transformeer jezelf in een schilderij of een anime

NCsoft, de makers van het spel Guild Wars, hebben artificiële intelligentie getraind om selfies om te zetten in anime-tekeningen. Blijkbaar heb je wel een heel straffe computer nodig om het te draaien, anders had ik hier graag een anime versie van Niels Destadsbader gezet. (Gelieve die afbeelding gewoon even zelf in te beelden)

Gelukkig is er de site AI portraits waar je elke foto kan omzetten in een prachtig schilderwerkje. Jammer genoeg is die site nu zo populair dat je er niet op kan. Gelieve hier een Niels Destadsbader schilderij in te beelden.

Konten

Hier is een website vol konten:

Hier is een heel lang artikel over het proces achter een website vol konten:

Piemels

Speciaal voor de kinderachtige medemens hebben we ook nog deze laatste link. Iemand heeft een lettertype gemaakt dat bestaat uit piemels. Compleet belachelijk en infantiel natuurlijk, alleen een complete snul zou het grappig vinden om dit te gebruiken.

Hahaha check dit:

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Frederik El Massri

Written by

Digital Creative bij VRT Creative Lab

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade