Die week op het net: wéér die f*#@ing Notre Dame

Maar ook de Olympische Spelen voor knikkers en lasagnecomputers! Duidelijk het beste van het web, geselecteerd door het Creative Lab van de VRT.

Karen François
Apr 25 · 4 min read

Een PC uit lasagne

In navolging van grote computervisionairen als Steve Jobs en Bill Gates besloot YouTuber Laplanet Arts ook iets te doen: een perfect werkende computer uit lasagnevellen maken. Bill en Steve fluiten bewonderend bij het aanschouwen van deze schoonheid:

Yes, de Marble Olympics zijn terug!

En bigger & better dan ooit!

Een beetje context: de Marble Olympics is het grootste knikkersportevent ter wereld, met disciplines als hordenrollen, onderwaterracen en hoogspringen.

Nog één keer die f*#@ing Notre Dame

“Ah serieus, was er een brand in de Notre Dame?” SAID NO ONE EVER. The New York Times legt het vuurtje uit met een 3D-model. Proper gedaan.

Naar de kerk met Kanye

Kanye West deed op de ochtend van Pasen een fantastische “Sunday Service” tijdens Coachella. Een hoogmis met Ye als Messias en een gospelkoor en andere muzikale gasten als zijn apostelen.

De mis vond plaats op een geheime locatie in de buurt van het festival, een veld met in het midden een grote groene heuvel als muziekaltaar. Het ding werd gelivestreamd in een interessante stijl.

En ja, gotta love the internet: daar zijn natuurlijk de memes.

Ik kan mij voorstellen dat je misschien meer info nodig hebt. Kanze:

Een interessant wiskundig experiment met Skittles

Deze wiskundige maakt eindelijk een einde aan de prangende Skittles-gerelateerde vragen die ons allen ‘s nachts wakker houden. Amen & eat that, Kanye.

200 uur muziek van Tony Conrad

Een bijzonder werk van avant-gardecomponist Tony Conrad, bekend van zijn link met de vroege Velvet Underground, staat sinds kort integraal online. Het heet “Music and the mind of the world” en is een piano-stuk van meer dan 200 uur. Tussen 1976 en 1982 nam Conrad alles op wat hij speelde: al zijn experimenten, zijn improvisaties, maar ook zijn repetities. De luisteraar is de getuige van hoe de componist met zijn instrument omgaat.

Honden in een zak

Een Instagram account vol honden in een zak. Zo simpel kan het leven soms zijn. We gokken dat deze topfoto’s het gevolg zijn van de regels in de New Yorkse metro, want daar mogen honden enkel meerijden in een zak. Ik zou het moeten factchecken, maar da’s ook weer veel moeite en ik zou eigenlijk nog moeten doorwerken. Maar hey, check dat poepke:

Smartphone-orkest

Het kan keren: onlangs hadden we het nog over Jack White-concerten waar smartphones niet meer welkom zijn. Deze week *tromgeroffel*: The Smartphone Orchestra! The Smartphone watte? Jep, een orkest samengesteld uit de smartphones van het publiek. Heel cool!

Meer hier: https://smartphoneorchestra.com

Sneaky en creepy Google

Of al die nudes “veilig” staan op je smartphone? Goh. In dit filmpje checkt een YouTuber al de persoonlijke data die Google over hem heeft. Zo blijkt dat zijn foto’s gewoon via publieke URL’s worden opgeslagen. Zelfs foto’s en video’s die hij nooit heeft geüpload. Best eng om te zien wat ze allemaal bijhouden zonder dat je het weet.

En ook nog..

Deze TikTok. Op repeat.

Drugs!

Deze site van VPRO toont dat onderzoeksjournalistiek niet alleen thuishoort op TV. Bij ‘De Industrie’ wordt stap voor stap het drugsnetwerk in Nederland blootgelegd. Je start met nieuwsfeiten uit je eigen streek en zoomt daarna uit op het grotere plaatje. Aan de hand van getuigenissen en visualisaties krijg je meer inzicht in het verhaal.

You vs. wild

’s Werelds bekendste survivalexpert Bear Grylls begint op Netflix aan een experiment. De kijker mag bepalen wat er gebeurt. Zit hij vast in de jungle, dan moet de kijker hem weer thuis krijgen. Vind je Bear Grylls maar niks? Dan kan je hem door je keuzes vakkundig van kant maken.

RIP Instagramlikes

Is het straks gedaan met likes te vergelijken op Instagram? Voorlopig gaat het om een testidee, in de hoop meer focus te kunnen leggen op goede content. Interessante move!

Game Of Phones

Voor wie de laatste weken onder een steen leefde: het nieuwe seizoen van Game of Thrones is er. Jimmy Kimmel lanceert “Game Of Phones”, waar de cast vragen beantwoordt van fans die niet meer helemaal mee zijn.

De eerste keer GoT

Ook bij James Corden was het van GoT. Eén van z’n redacteurs had de serie nog nooit gezien. Ideetje: “We laten hem alle afleveringen in één ruk bekijken. Mét bezoek.”

En ’t is nog leuk om naar te kijken ook, zeker vanaf 5:10.

Van plan om zelf te gaan bingewatchen? Spoiler alert: iedereen gaat dood.

Tot volgende week!

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Karen François

Written by

I like turtles

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT