Die week op het net: VRT-collega scoort op Reddit, en slapend rijk worden op Twitch

Het beste van het web, handgeselecteerd door Creative Lab van de VRT.

VRT-collega scoort op Reddit

Hieronder zie je een zogenoemde High Quality GIF. Op Reddit is er een hele subreddit die inspeelt op dit genre van GIFs van bijzonder hoge kwaliteit.

We halen deze eruit, omdat-ie gemaakt is door onze collega Nils Dumortier (de man achter Niet Op De Afspraak). Hij zette zijn GIF op Reddit en haalde 25.000 upvotes, Reddit Gold en een plaatsje op r/all! Voor de Reddit-leken: da’s redelijk impressive.

Nils gebruikte een scene uit de sitcom Seinfeld die helemaal in lijn ligt met de meta-traditie van de subreddit. De reacties op zijn “GIF about nothing” waren lovend.

En een andere Redditor reageerde zelfs met deze: “My reaction when I saw the Seinfeld GIF”:

Chapeau, Nils!

Adil El Arbi en Bilal Fallal zijn patsers op social media

Patser, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilal Fallal, maakt gretig gebruik van sociale media. Zoals bij veel producties, zijn er vlogs over wat er gebeurt achter de schermen, maar die van Patser zitten volledig in het thema van de film en zitten ook op het vlak van ritme heel goed.

Hypnotiserende animaties op Instagram

Andreas Wannerstedt is een motion graphics artiest en maakt, zoals zijn job doet vermoeden, indrukwekkende bewegende grafiek. Zijn Instagram-pagina is een verzameling van hypnotiserende kunstwerkjes.

The Verge experimenteert uitbundig op Instagram Stories

Op zoek naar inspiratie voor formats op Instagram Stories? Spiek dan bij The Verge, dat momenteel alles aan het geven is met elke dag wel een nieuw testformat.

Opvallend is dat hun reclamefilmpjes speciaal zijn aangepast aan Instagram Stories (call to action: swipe up), dat hun video meestal ondertiteld is met het lettertype van Instagram en dat ze ook durven te overdrijven met zware special effects of gemonteerde best-of-lijstjes.

AR maakt musea minder serieus

The Art Gallery in Ontario (Canada) heeft een app ontwikkeld die klassieke kunstwerken tot leven brengt met augmented reality. Een zelfportret heeft plots een selfie-stick vast of een ouderwets tafereel krijgt een moderne tint met laptops en technologie. De AR-app maakt een bezoekje aan het museum veel interactiever en minder serieus.

De toekomst van AR en VR gaat verder dan enkel games

Als je denkt aan augmented en virtual reality, denk je al snel aan games. Maar de toekomst van deze technieken ligt ook bij de vastgoedmarkt, de goederenverkoop, sport en gezondheidszorg.

Ikea werkt al een tijdje aan een app waarmee je via je smartphone meubels in je living plaatst. Helaas was iemand hen voor met behulp van de ARKit van Apple, een toolbox om zelf AR-applicaties te maken op iOS.

Zorgt Facebook voor minder merkbeleving?

Een onderzoek rond Facebookgebruik en nieuws toont aan dat niet de sites waar artikels opstaan, maar wel Facebook als de bron van nieuws wordt gezien. Dat resultaat moet ons misschien tot nadenken stemmen: hoe groot is de merkbeleving en naambekendheid van merken op Facebook?

Schattige stop-motion met papier

Illustratrice Michaela Mihalyi werkte twee weken lang aan deze peelse stop-motionvideo over rituelen tijdens etenstijd. Ze gebruikte daarvoor enkel papier. Not safe for work!

Slapend rijk worden, nou ja, slapend

Ice Poseidon, een gek die zijn hele leven live uitzendt op Twitch, is in één nacht slapend rijk(er) geworden. Geheel in lijn met zijn project livestreamde hij ook zijn slapende leven. Iedereen kon het volgen en intussen voortchatten. Maar wie 100 dollar schonk, mocht ook een boodschap laten voorlezen door de computer (via text-to-speech), of een YouTube-filmpje (luid) afspelen. Niet slecht verdiend, maar hij heeft wel geen oog dicht gedaan.

Instagram verandert onze restaurants

Nieuwe restaurants of etablissementen die hun interieur willen herinrichten moeten misschien rekening houden met Instagram. Het is een stap verder op de trend die zich al jaren voordoet op Instagram: naast de gerechten zelf moet ook de ruimte waarin gegeten en gedronken wordt meer en meer “Instagrammable” zijn, met kleurrijke muren, tropische planten en in het oog springende vloerpatronen.

Fototentoonstelling met de on-board camera van een Volvo

Voor deze reclamecampagne schakelde Volvo topfotografe Barbara Davidson in om met de on-board camera van een nieuw automodel foto’s te nemen. De stijlvolle zwart-witfoto’s hangen nu in een tentoonstelling in Londen.

Deze arbeidsintensieve crossover tussen Bob’s Burgers en Archer leverde de maker een job op

Vrijdagochtend lanceerde Simon Chong zijn project waaraan hij zeven maanden lang heeft gewerkt. Het is een crossover tussen animatiereeksen Bob’s Burgers en Archer (met dezelfde stemacteur in de hoofdrol van beide series) die Chong zelf heeft getekend en waarvan de audio opgeknipt is uit bestaande afleveringen.

Het idee kwam al eens voor in een Archer-aflevering, maar daarom is Chongs video niet minder origineel. Integendeel, de maker van Bob’s Burgers was zo onder de indruk dat hij Chong op Twitter een dag later een job aanbood.

Google lanceert stilletjes handige nieuwe toepassing in Google Maps

Als je wandelroutes opvraagt in Google Maps, krijg je vanaf nu ook een interactieve kaart te zien met het hoogteverschil van de verschillende routes. Handig voor wie een grote wandeltocht plant en wil weten hoe steil dat avontuur wordt!

Koop de frontpage van Reddit

Deze man beweert upvotes gekocht te hebben en zo de frontpage gehaald te hebben met een compleet debiele video. Heeft hij het echt gedaan? Geen idee! Maar upvotes kopen is in het verleden wel degelijk al eens door enkele bedrijven gedaan.

Is dit de toekomst van enquêtes?

Heb je het ook gehad met simpele enquêtes op het internet? Maak dan kennis met Conversational Form dat elk element van een webform omzet naar een chatbox. Het open-source project werkt zelfs spraakgestuurd.

YouTube-eikel Jake Paul heeft eigenlijk een geniaal concept

Er was deze week heel veel te doen rond Jake Paul. Paul is een megaster op YouTube en wordt ondersteund door Disney. Hij hokte enkele dagen samen met andere bekende vloggers en zette in het huis (en in de buurt) de boel op stelten. Zo zijn de buren hem kotsbeu:

Maakt hij verschrikkelijke muziek:

En heeft hij tegen iedereen verteld waar rapper Post Malone woont (oeps):

Hoewel Jake Paul symbool staat voor alles wat verkeerd is aan YouTube, moet je hem wel één ding nageven. Zijn bedrijfje van tien vloggers speelt slim in op het YouTube-algoritme, dat de laatste tijd vooral collaboraties tussen makers extra in de kijker zet. Ze halen miljoenen views door constant naar elkaar te verwijzen in elkaars video. En nog pienter van Jake Paul: als baas van al die vloggers ontvangt hij 10% van hun inkomsten.

Eind goed al goed zou je denken, maar niet voor Jake Paul. Disney heeft hem ontslagen tijdens de opnames van een nieuwe tv-reeks.

Disneybounding

Volwassenen mogen in Disney-parken niet verkleed als Disney-figuur rondlopen. Zo wil Disney vermijden dat kinderen in de war raken en gaat alle aandacht tenminste naar de échte Mickey Mouse en Sneeuwwitje die er rondlopen.

Dat is een dikke streep door de rekening van de oudere, obsessieve Disney-fans die wel van een verkleedpartijtje houden. Maar niet getreurd, voor hen is er een nieuwe subcultuur: Disneybounding. Fans verkleden zich in hun favoriete personage, maar subtieler, door iets aan te trekken in dezelfde kleuren als de personages.

Links Chip van de Rescue Rangers, rechts Becky uit Finding Dory.

Arcade Fire schrijft fake news als marketingcampagne

Enkele weken geleden hebben we het al eens gehad over de geniale marketingcampagne voor Everything Now, het nieuwe album van Arcade Fire.

Afgelopen week lanceerde Arcade Fire valse websites waarop ze fake news over zichzelf hebben gepost. Zo zou de band connecties hebben met extremistische groepen, heeft de frontman een six-pack door slechts zes minuten per dag te trainen, zitten ze in de schulden door een uit de hand gelopen filmproject met Terry Gilliam en komt er een exclusieve Arcade Fire Rockband-game uit. En wist je dat de bandleden helemaal into hygge zijn:

Daarnaast deed Arcade Fire ook een hilarische Ask Me Anything op Reddit, die ons doet vermoeden dat zanger Win Butler zelf achter alle digitale capriolen zit.

Zeg eens euh voor gevorderden

Deze fan van Ariana Grande gaat wel heel ver om de wereld te tonen wat voor grote fan hij is van de zangeres. Voor elke “Euh” in haar speech, stak de jongen een rode peper in zijn mond. Een volledige. Hopelijk was hij de dag nadien op het toilet nog altijd een even grote fan.

Digitaal kerkhof

More Than A Dash is een bedrijfje uit Alabama dat probeert om kerkhoven op te leuken. Onder de vele zerken liggen er niet zomaar menselijke overschotten, maar ook verhalen. Die kan je ontdekken door een QR-code aan te bieden waarachter de nabestaanden links naar websites of video’s met een of meerdere verhalen van de overledene kunnen steken. Origineel.

De heerlijke reclamebumpers van MTV

Sinds jaar en dag doet MTV een beroep op video-artiesten om tijdens de reclameblokken bumpers te maken. Zo ontdekken we keer op keer nieuwe kunstenaars, zoals deze Jason Hsu.

Who the fuck is FuckJerry?

FuckJerry is een van de populairste meme-bronnen op Instagram en groeide uit tot een media-imperium, met 20 accounts die goed zijn voor meer dan 40 miljoen volgers, een bordspel en een eigen media-agentschap.

Oprichter Elliot vertelt hoe hij ooit begonnen is, waar de naam FuckJerry vandaan komt, en geeft een aantal interessante inzichten over hoe je je doelgroep kunt afbakenen en adverteerders betrekken op social media.

Wandelen met je smartphone in de hand heeft nare gevolgen

Als je al niet kunt wandelen met je smartphone in de hand… (Kijk tot het einde)

Bedankt om te lezen en tot volgende week voor je nieuwe dosis digitale inspiratie!