Die week op het net: zoek de 7 verschillen tussen het oude en nieuwe logo van Ikea en nog wat lollige filmpjes

Het beste van het wereldwijde web, bij elkaar gesprokkeld door het Creative Lab van VRT

Pauline Libeert
May 9 · 8 min read

Jouw festivalaffiche volgens Spotify

Via Festify kan je een festivalaffiche laten maken met je favoriete artiesten. (En je data van Spotify liegt niet!) Dit is mijn affiche met all-time favorites:

Lof over mijn muzieksmaak mag je sturen naar pauline.libeert@vrt.be.

Nieuws uit Ikea

Het nieuwe logo

Het is je misschien niet opgevallen, maar Ikea heeft sinds enkele weken een nieuw logo.

Het is wat zoeken naar wat er exact veranderd is, maar toch zijn er wel degelijk verschillen. Deze site geeft in een handige animatie weer wat er exact is aangepast, en ook de design briefing zit erbij.

Tapijten kopen met gevoel

Ikea beslist tegenwoordig op basis van je emotie of je een tapijt met een kunstige opdruk al dan niet mag kopen. Op basis van een soort hersen-scan-ding (Ja, lees het artikel zelf hé, ik ben geen neurochirurg.) zien ze of je echt van het tapijt houdt. Enkel dan krijg je de kans om het te kopen.

Een video over lezen

Een video over lezen zou saai kunnen zijn, maar dit voorbeeld spreekt dat al meteen tegen. Max Joseph maakte een prachtige YouTube-documentaire over de mooiste boekenwinkels én over zijn leesprobleem. Want waar vind je tegenwoordig nog de tijd om rustig te lezen, tussen alle sociale media en Netflixen en andere content?

Het ding duurt 40 minuten maar is zo interessant en snedig dat het aanvoelt als 10 minuten. Kijken!

Wat je nog niet wist over audioboeken

Audioboeken inlezen is veel moeilijker dan je zou denken. Voor een audioboek van 10 uur krijgen de inlezers maar enkele dagen de tijd om zich voor te bereiden en de opname gebeurt in één take. De meest ervaren lezers maken maar één klein foutje per pagina.

Een producer moet erover waken dat de tekst helemaal correct is, en dat alles goed opgenomen wordt, dat er altijd met evenveel energie ingelezen is — ook op het einde van de dag, en dat er geen storende geluiden te horen zijn, zoals schrapend textiel of een grommende hongerige buik.

Amateurvoetbalclubs op YouTube

FC De Kampioenen maar dan in ’t echt, zo kan je het fenomeen van de YouTube-teams een beetje omschrijven. Er zijn meer en meer amateurvoetbalclubs met een eigen YouTube-kanaal, waarop je hun doen en laten op en naast het voetbalveld kan volgen. Een parel op het internet.

Doneren aan een goed doel via Instagram

Voor je verjaardag kan je je Facebookvrienden vragen aan een goed doel te doneren. Dat kan nu, volgens het artikel, ook op Instagram. Via stickers op je story kunnen je volgers het goede doel van jouw keuze steunen.

Bij mij is het er nog niet, maar bon.

Intermezzo: Wanneer je geen loopband in huis hebt, maar wel Dreft

Facebook scant mee

Er zijn vaak verhalen over grote bedrijven zoals Facebook die onze gesprekken zouden afluisteren via onze smartphones. Maar waarom zouden ze zoveel moeite doen als ze gewoon de foto’s kunnen scannen die je online zet? Op die manier kunnen ze analyseren welke je belangrijk vindt, en je gerichte reclame sturen.

Beetje creepy, maar we kunnen er maar beter aan wennen zeker?

De virale 1 aprilgrap van Duolingo

De push notificaties van Duolingo kunnen op z’n zachtst gezegd nogal opdringerig zijn. De app om talen te leren, kan zichzelf gelukkig wel goed relativeren en zette dat inzicht om in een aprilgrap.

De video ging viraal en een van de redenen daarvoor is dat er al een hele meme-cultuur rond de push notifications van Duolingo bestaat.

Het marketingteam is op die kar gesprongen en zo geschiedde.

Intermezzo 2: Een hondenshow, maar dan met Shrek

Suikerbieten en gras in kaart gebracht

OneSoil Map is een interactieve kaart waarop je verschillende velden (met maïs en patatten bijvoorbeeld) kan verkennen in de Verenigde Staten en Europa. De velden zijn gedetecteerd met AI. Dus als je eens wil zien wat er groeit in Bachten de Kupe, kan dat.

Een woordje uitleg over pilootafleveringen

Pilots of pilootafleveringen, in de televisiewereld en zeker voor fictie is dat een bijzonder gegeven. In de VS is het al jaar en dag een vaste formule waar heel veel geld in gepompt wordt. Het waarom wordt mooi uitgelegd in dit artikel:

Het is opmerkelijk dat Netflix hier niet aan mee doet. Ze hebben daar hun strategische redenen voor en dat heeft wel een paar opmerkelijke gevolgen:

Het valt de onderzoekers op dat de klassieke zenders die strategie beginnen overnemen. Dus ook op het vlak van ontwikkeling blijken streamingdiensten de gevestigde orde te beïnvloeden. Of dat echt een goede zaak is moet je vooral zelf beoordelen…

Nieuws van TikTok

De invloed op hitlijsten

TikTok heeft een grote invloed op de hitlijsten. Voor wie nog niet weet wat TikTok juist is, het is een beetje Vine on steroids. Je video’s mogen langer zijn dan 7 seconden en je kan super gemakkelijk eender welk liedje onder je video’s gooien. Dit heeft als gevolg dat er heuse muziektrends ontstaan waarbij massaal veel TikTokkers filmpjes maken met dezelfde liedjes.

“Old Town Road” van Lil Nas X, dat nu razend populair is, heeft al meer dan 350 miljoen streams te pakken op Spotify en meent dat TikTok hier voor een groot stuk tussen zat. Andere artiesten beginnen deze trends ook te zien en zijn op zoek naar hun eigen hit op TikTok.

#HistoryLesson

Er is een nieuwe hashtag op TikTok waar jongeren historische gebeurtenissen naspelen. Verwacht geen fantastische decors of accurate kostuums, een papier met daarop het woord ‘hoed’ kan je krijgen. Leer eens iets bij over Hiroshima of Amerika in de Tweede Wereldoorlog. Entertainment gegarandeerd!

De prikkels van Lee Gamble

Lee Gamble is een grote naam in de hedendaagse abstracte elektronica. Op zijn nieuwste werk staat wat hij noemt ‘Semioblitz’ centraal. Daarmee bedoelt hij de vele visuele en auditieve prikkels in de moderne stad, maar dan in de virtuele ruimte. Het internet dus. Hij verwerkt die in heel intense, heel onberispelijke klankkleuren.

Heel gek om naar te kijken en te luisteren:

Foto-ideeën waar je zelf nog niet opgekomen was

Deze man reist naar prachtige locaties om het patroon van zijn kleren te schilderen

Meer hier.

Deze vrouw reist naar iconische plekken en poseert daar alsof ze dood is

Meer hier.

Trollslayers, de ridders tegen internettrolls

Pesten op het internet is niet cool. Dankzij een nieuwe dienst van online marktplaats bark.com kan je verdediging inroepen tegen online trolls. Je kan ofwel betalen om verdedigd te worden, of tegen betaling anderen verdedigen.

Het probleem met Sonic the Hedgehog

Het is het jaar waarin onze collectieve nostalgie wordt bezoedeld door vertrouwde jeugdhelden hyperrealistisch en creepy te maken. Na de kritiek op de look van Timon en Pumba in de nieuwe versie van The Lion King, Will Smith als de Geest uit Aladdin en de enge Pokémon in Detective Pikachu is het nu de beurt aan Sonic, The Hedgehog. Het iconische game-personage krijgt een life-action film maar valt niet bij iedereen in de smaak. Vooral de té menselijke tanden van Sonic.

De studio heeft nu gereageerd dat ze het design van Sonic zullen aanpassen. Wel heel convenient dat ze er zo snel opspringen. Je zou bijna gaan denken dat dit zo gepland was.

De kleinste reclamecampagne

De Amerikaanse verzekeraar MassMutual plaatste mini-billboards bij de bekende paardenrace Kentucky Derby. Waarom? Omdat veel mensen met verrekijkers de wedstrijd volgen.

Voila, zo simpel kan de insteek voor een campagne soms zijn.

En als laatste puntje in deze week vol slecht nieuws: De grootste teddybeer ter wereld

Hoera, een nieuw wereldrecord! Deze keer voor de grootste teddybeer ter wereld. Mexico gaat ermee aan de haal en komt daarmee in het Guinness Book of World Records.

Groetjes, Pauline.

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT

Pauline Libeert

Written by

Content creator @ VRT Creative Lab

Creative Lab

Digitale inspiratie en inzichten van het Creative Lab van de VRT