Die week op het web: ETEN ZE STOOFVLEES IN SOEDAN?

Het beste van het web, geselecteerd door het Creative Lab van VRT

Eten ze stoofvlees in Soedan?

Altijd al eens afgevraagd welke gerechten de klassiekers zijn in andere landen? Check dan zeker eens deze smaakatlas, vol met lokale gerechten uit alle landen en soms zelfs specifieke streken. Bovendien kan je doorklikken naar de beste restaurantjes met die gerechtjes in jouw buurt.

Jammer genoeg werkt dat laatste nog niet in België, maar hopelijk komt dat nog!

Haal meer uit je iPhone

Je kan waanzinnig straffe dingen doen met je iPhone dankzij de functionaliteit “shortcuts”. Deze man legt het beter uit dan ik kan :

Dit is bijvoorbeeld een shortcut om heel gemakkelijk je Instagram-foto’s te splitsen:

Met deze shortcut kan je een Youtube-video downloaden naar je iPhone:

Hier is een subreddit met meer shortcuts:

Als je nog steeds een onstilbare honger naar meer shortcuts hebt moet je hier zijn:

De kiezer beslist

Grandioze podcast dit, van theatermaker en audiograaf Adriaan Van Aken en componist Joris Caluwaerts. Van Aken verzamelde de voorbije maanden 1500 clichés die onze politici graag en overdreven veel hanteren. Van “Het is de kiezer die beslist” tot “het is een duidelijk signaal” en “we moeten dat debat voeren”. Het resultaat is een reeks van zes podcasts vol muzikaal geplaatste stoplappen, met muziek onder in de stijl van Fatima Yamaha (Bas Bron).

Project Stream

Google heeft z’n zinnen gezet op de heilige graal van de game-distributie: game-streaming! We hebben het dan niet over gamers die hun gameplay streamen op Twitch, maar wel over een nieuwe technologie om zelf te gamen.

Nu heb je nog een console of een krachtige pc nodig om de laatste nieuwe spellen te spelen, maar binnenkort is een snelle internetverbinding genoeg! Het project zit in de testfase, maar het is nu al mogelijk om bepaalde games gewoon via Chrome te spelen.

Games spelen via de cloud is niet nieuw, maar het lijkt erop dat Google een zeer straffe beta heeft op dit moment.

The Verge heeft het getest én goedgekeurd:

Hoeveel verdient een Twitch streamer?

Van één soort streamen naar een compleet andere soort: Twitch streams. Er doen heel wat geruchten de ronde over wat er nu precies te verdienen valt op dat streamingplatform.

In deze video legt een bekende streamer uit hoeveel hij nu exact verdient per maand. Spoiler: veel.

Snapchat originals

Vergeet de Netflix originals en maak plaats voor de Snapchat originals! De gele messaging app lanceert een hele hoop fictiereeksen en daarnaast nog enkele shows met influencers. Benieuwd wat dat gaat geven:

Geinige ondertietels

Sorry voor de woordspeling.

Klimaatwetenschap x Fortnite

Een groepje klimaatwetenschappers was op zoek naar een toffe manier om hun inzichten te verspreiden. Tijdens hun brainstorm vielen waarschijnlijk de woorden “How do I reach these kiiiids?”, daarom spelen de wetenschappers nu Fortnite terwijl ze over het klimaat praten.

Geïnteresseerde ‘kids’ kunnen de Fortnite-streams live volgen op Twitch en ondertussen vragen stellen. Levert dat veel meer kijkers op? Waarschijnlijk niet, maar ze staan er wel mooi mee op The Verge:

Facebook 3D-foto’s

Facebook heeft een coole nieuwe feature: foto’s in 3D. Beweeg eens met je muis of smartphone en geniet van het trippy effect!

SKAM

Het succes van de Noorse reeks SKAM zorgde ervoor dat heel wat landen hun eigen remake wilden van deze webfictie. Nu is er ook een Belgische versie. Telenet en VIER sloegen de handen in elkaar en het resultaat is nu te zien onder de naam wtFOCK. Meer info hier:

Flash is terug

In de steentijd van het internet waren animaties gemaakt in Macromedia Flash het summum van goede content. Ondertussen zijn ze een pak minder populair geworden, maar blijkbaar wil Buzzfeed de herkenbare stijl terugbrengen! Geniet ervan:

Uit nieuwsgierigheid heb ik ook nog eens gekeken of het mekka van de flashgames en animaties, Newgrounds.com, nog steeds bestaat. Het antwoord is gelukkig ja! Als jullie mij nu even willen excuseren, ik ga terug naar 2004 en Dad’s Home bekijken op Newgrounds terwijl ik naar Linkin Park luister.

Tot de volgende.