Hoe de Grote WK-pronostiek van Sporza een groot succes werd

Jasmine Haegeman
Creative Lab
Published in
6 min readAug 13, 2018

Aaah, het WK voetbal. Om de vier jaar — of althans sinds we er met onze Rode Duivels weer bij horen — ontstaat er in België een ongeziene samenhorigheid: we kijken samen met vrienden op café naar voetbal, of thuis in de zetel met de familie, of misschien wel met collega’s op het werk.

Ieder heeft zijn eigen manier om zo’n WK te beleven. En vaak duikt vlak voor de aftrap diezelfde vraag op: “Pronostiekske?”.

Op café krassel je snel de voorspelling van iedereen op de achterkant van een bierkaartje, thuis heb je een blaadje papier bij de hand en op het werk heeft een van je collega’s misschien wel een Excel in mekaar gestoken vol formules en ingewikkelde berekeningen.

Eén ding staat vast: iedereen pronostikeert graag. Maar de boekhouding achteraf, zeker als je het hele WK lang pronostiekjes gaat houden, daar houdt niemand zich graag mee bezig.

Het landschap verkennen

Met die gebruikersnood rond pronostieken ging ik samen met mijn collega’s van het Creative Lab, een cel digitale experts die de VRT en haar merken bijstaat, aan de slag. Een aantal basisprincipes stonden vrij snel vast: het moest gemakkelijk, eenduidig, snel en voor iedereen toegankelijk zijn.

We wisten natuurlijk dat we niet de eerste (of de laatste) waren met het idee om een pronostiekservice te ontwikkelen. Er zijn natuurlijk de vele commerciële goksites, waar je geld kunt inzetten op de uitkomst van een match. Maar die richten zich op fanatieke sportkenners, die weten waarvoor ze spelen. Of dat hopen we toch.

Maar voor Sporza, waar we de pronostiek idealiter zagen leven, was het belangrijk om weg te blijven van die wereld van de professionele goksites en te focussen op de beleving voor een breed publiek, dus ook van occasionele voetbalkijkers. Dat hield met andere woorden in dat onze service een heel lage instapdrempel moest hebben.

Simpel aanmelden

Laagdrempelig betekent onder meer: de stappen tussen aanmelden en pronostikeren tot het absolute minimum reduceren. Een onboarding die zo simpel mogelijk was.

We lieten ons voor het aanmelden inspireren op Doodle, de handige service waarmee je een datum kunt zoeken die voor iedereen in een groep past. Daar kun je ook meteen aan de slag zonder een Doodle-account te hoeven maken.

Voor onze pronostiek was dat precies wat we zochten. Zo kon iedereen heel snel zijn voorspelling ingeven, en kon iemand dat ook vlug even doen voor de bomma of de nonkel zonder smartphone. Het nadeel van deze oplossing is dat je binnen je groep elkaars pronostiek kunt aanpassen. Wat trouwens ook het geval is bij Doodle. Je kon mekaar m.a.w. een loer draaien door vlak voor de match een 1–0 te veranderen in 23–8. Maar voor ons woog dit nadeel niet op tegen het voordeel. En ook: je hebt die foute vrienden verdient, moet je maar denken.

Ook de pronostiek zelf hielden we heel eenvoudig. Geen bijvragen zoals “Wie scoort eerst” of “Wanneer valt de eerste goal”. Gewoon: wat wordt de uitslag?

De flow

Hoe de uiteindelijke service in zijn werk ging? Simpel: je maakte een competitie aan en was automatisch de admin van deze groep. Je gaf je naam en e-mailadres (zodat we updates konden sturen). In een volgende stap kon je al meteen mensen gaan toevoegen.

Elke competitie kreeg zijn eigen unieke link en die konden de admins verspreiden via de app van hun voorkeur: Messenger, Whatsapp of gewoon mail.

De naam van je competitie kon je verderop nog aanpassen. En je kon je competitie ook leuker maken door er BV’s aan toe te voegen. Je kon kiezen uit Karl Vannieuwkerke, analisten Geert De Vlieger, Heleen Jaques en Wesley Sonck.

Maar omdat we ook andere mensen wilden bereiken dan de pure sportkenners, staken we er ook niet-Sporza-gezichten als Frank Deboosere, Showbizz Bart of Cathérine Vandoorne in.

De scores hield Sporza bij en de tussenstand in de competitie was het startscherm voor elke deelnemer, want daar draaide het om: je vrienden of collega’s aftroeven.

Klaar! En nu?

Je kan een product maken dat nog zo goed is, als niemand weet dat het bestaat, gaat niemand het gebruiken. Daarom hebben we sterk ingezet op een distributie- en communicatieplan.

Ten eerste zorgden we voor een promovideo, die op social media specifiek werd gedeeld via ads. Het filmpje werd ook op televisie getoond na de uitzwaaimatch tegen Costa Rica, wat voor een gigantische piek zorgde. Bovendien vermeldde Karl Vannieuwkerke de tool on air tijdens het WK zelf in Villa Sporza.

Omdat Sporza zijn doelpubliek wou verbreden en buiten de Sporza-vijver wou vissen, werkten we samen met Eén en Radio 2 voor een promofilmpje, waarin we een Whatsapp-gesprek over de pronostiek nabootsten. Zoals hier tussen personages uit Thuis:

Bovendien werd er ongeveer twee keer per week een nieuwsbrief verstuurd als herinnering voor de admins van de teams. Zo zorgden we dat de deelnemers geregeld terug kwamen.

What about the ontvangst?

We hebben dus veel lawaai gemaakt rond onze pronostiek, maar heeft dat getoeter ook iets opgebracht? Oh, jawel! Even de cijfers op een rijtje: uiteindelijk hebben 155.343 mensen deelgenomen, en zijn er 44.367 competities opgestart. Er is — hou je vast — bijna zes miljoen keer gepronostikeerd. En misschien nog het belangrijkste: er was een sterke ‘vaste kern’ van mensen die regelmatig terugkwam om de score te checken en de volgende matchen in te vullen.

Cijfers zeggen natuurlijk niet alles. Je weet pas dat iets écht leeft, als er memes over worden gemaakt. En dat gebeurde, heel snel zelfs, zowel op Instagram Stories als op onze memepaginaVoetbalmemes voor blokkende teens’. En zo kregen wij dus gratis nieuwe content erbovenop. Win-win!

Het WK brengt sowieso een samenhorigheid met zich mee, en dat hebben we met de Grote WK-pronostiek perfect kunnen vertalen. Zowel sportkenners, sportfans en mensen die niets met sport te maken hebben, werden op hun wenken bediend:

“Top gedaan, gaf extra plezier aan mensen (vrouwen) die niet echt van voetbal houden, maar hierdoor toch keihard supporterden voor ploegen waarvan ze nog nooit van gehoord hadden.”

We kunnen dan ook besluiten dat we met de pronostiek ons doel meer dan bereikt hebben: er deden gigantisch veel mensen mee, er werd veel over gebabbeld, en we bereikten een breed en nieuw publiek van niet-sportfans. Meer van dat in de toekomst!

Credits

De Grote WK-pronostiek kwam tot stand in een samenwerking tussen VRT Creative Lab, Sporza en PlayCo. Werkten hieraan mee:

  • Voor Creative Lab (concept, ontwikkeling en distributie): Jasmine Haegeman (track manager), Tim Broddin (lead developer), Nickias Pauwels (distributiestrategie), Matti Meurisse (concept + online advertising), Matthijs Van Mierlo (concept + copy), Louk Voncken (promovideo), Anne Servaes (blogtekst), Lesley Demuynck (blogtekst + overall lead)
  • Voor PlayCo (UX, UI, prototyping en design): Nikolas Sterck, Setareh Pourjavan, Michael Quarem & Louis Ingelaere
  • Voor Sporza: Maarten Geens, Thomas Gillis, Pieter De Windt
  • Voor DPC: Marc Walraven (toegankelijkheid), het CRM-team en het Operations team.

--

--