Interactief quizzen in Instagram Stories? Studio Brussel testte het uit!

Eerder dit jaar pakte Burger King uit met de allereerste interactieve story op Instagram. In een reeks polls konden de volgers van de hamburgerketen hun persoonlijke burger samenstellen. Meteen daarna kreeg je als deelnemer een privé-bericht (DM) met een unieke code waarmee je je creatie kon afhalen in een restaurant.

Promofilmpje van Burger King’s campagne

Burger King kreeg heel wat lof en persaandacht voor de stunt. Ik vroeg mij, samen met mijn collega’s bij Studio Brussel af hoe ze dat voor mekaar hadden gekregen. We gingen op onderzoek en deden zelf de test!

Facebook, het moederbedrijf boven Instagram, belooft al langer om hun platformen interactiever te maken, maar is daar tot nu toe nog niet in geslaagd. Voorlopig is het aan marketeers om zelf creatieve oplossingen te bedenken, zoals we bij Studio Brussel deden met onze Facebook-reactiebots.

Interactieve Instagram-quiz op Studio Brussel

In navolging van Burger King ging ik met Studio Brussel (@stubru) aan de slag en bedachten we een interactieve quiz voor Instagram Stories. De eerste tien winnaars kregen van ons een ticket voor The Greatest Switch Party in Gent:

Raad de vijf gebeatboxte nummers en win tickets. Je ontvangt je score meteen via DM.

Meteen na het invullen van de quiz kreeg de deelnemer zijn score te zien in een privébericht:

De engagement-ratio lag heel hoog: ongeveer 20% van de kijkers speelde de volledige quiz. Alleen, na een 400-tal privéberichten werd mijn bot wel geblokkeerd door de spamfilter van Instagram:

Na 400 DM’s rook Instagram onraad en blokkeerde de bot.

De spamfilter omzeilen bleek niet zo evident. De tien winnaars waren op dat moment al bekend, dus konden we de wedstrijd afronden door de story aan te passen:

Na de block kregen kijkers de rechtse slide te zien in plaats van de linkse

De spamfilter omzeilen is een uitdaging, maar hoeft geen obstakel te zijn om dit concept opnieuw te doen. De volgende keer kunnen we ervoor kiezen om enkel de winnaars een bericht te sturen, of het resultaat op een aparte website te laten zien via een swipe-up.

Voor ons is dit experiment alvast meer dan geslaagd. De tickets voor onze The Greatest Switch party zijn op een originele manier de deur uitgegaan, en ondertussen blijven wij verder experimenteren en innoveren. Interactieve Instagram-story’s hebben hun waarde bewezen en we kunnen niet wachten om er verder mee aan de slag te gaan.