Tech Time van Tim, aflevering 4

Tim Broddin
Creative Lab
Published in
6 min readApr 2, 2020

--

Hey, hallo, welkom bij de vierde Tech Time van Tim. Ik ben nog steeds Tim, creative coder bij het VRT Creative Lab, en elke week verzamel ik interessante nieuwigheden uit de tech world.

Zoom bespioneert je (of toch niet)

De teleconferencingsoftware Zoom is tijdens deze coronacrisis geweldig gegroeid in populariteit. Het biedt voor een scherpe prijs veel meer features aan dan de concurrentie. Veel commotie dus eerder deze week, toen bekend raakte dat ze in de achtergrond stiekem data naar Facebook sturen.

Misschien toch maar even een grote korrel zout boven halen. Zoom geeft je, zoals bijna elke app met inlogmogelijkheden, de kans om in te loggen via Facebook. Hiervoor gebruiken ze de Facebook-SDK, een stuk software dat door Facebook aangeboden wordt om dit mogelijk te maken. En dit stuk software lekte je gegevens naar Facebook.

Stoute Facebook dus. En een beetje stoute Zoom, want zij waren dit vergeten in hun privacybeleid te zetten. Ondertussen hebben ze Facebook uit hun app gesmeten, en hun privacybeleid aangepast.

Zoom heeft wel een voorgeschiedenis van niet zo strikt om te springen met de privacy van gebruikers. Vorig jaar bleek dat ze een webserver op je computer draaiden die een beveiligingslek bevatte, waardoor hackers je webcam konden overnemen. En sinds de controverse rond Facebook vorig jaar is ook nog bekend geraakt dat ze je foto en e-mailadres lekken én dat ze valselijk beweren dat meetings geëncrypteerd zijn. Toch maar mee oppassen dus.

Korte corona-update

De techgiganten helpen in de Verenigde Staten actief mee in het bestrijden van corona. Zo lanceert Apple een speciale website en app waarmee je jezelf kan testen op de symptomen.

Google vindt het op zijn beurt niet gepast om lollig te doen en annuleert 1 april.

Amazon voegde aan zijn Alexa de mogelijkheid toe om een diagnose te krijgen.

En om het aftellen naar het einde van de quarantaine leuker te maken bedacht ik een woordspeling met quarantaine en einde: quaranteinde.be. Een aftelklok naar het einde van de quarantaine.

Maar er zijn ook mensen die wél nuttige dingen doen, zoals de coronadenktank van oppermaker Anthony Liekens.

COVID-19 oplossen met een app

Deze week waren er berichten dat we de verspreiding van corona kunnen tegengaan door een app te gebruiken. Die app controleert via gps en bluetooth of je in de buurt gekomen bent van mensen die besmet zijn met het virus.

Er werden (terecht) heel wat privacyvragen gesteld. Techjournalist Kenneth Dée onderzocht het. (Spoiler: het ziet er allemaal redelijk ok uit.)

Android zonder Google

Huawei mag door een handelsverbod geen handel meer drijven met de Verenigde Staten. Dat is redelijk problematisch voor hen, want ze maken Android-telefoons. Android is van Google en Google is gevestigd in… juist, de VS.

Maar Android is ook open source, dus zou het in principe wel mogelijk moeten zijn om een Android-toestel te maken zonder diensten van Google. Geen Maps, geen Drive, geen Play Store, geen Google Photos, …

The Verge testte de Huawei P40, een flagship phone, die standaard zonder Google-software komt. Het blijkt in de praktijk toch moeilijker te zijn dan gedacht. Heel veel apps maken namelijk in de achtergrond gebruik van Play Services, diensten van Google zoals plaatsbepaling en pushberichten.

Twee keer nadenken dus als je een Huawei bij de afdankertjes ziet liggen.

De iconische wallpapers van Apple in 5K

Iedereen die ooit een Mac heeft gehad, weet nog wat zijn eerste standaardwallpaper was. Deze had ik:

OS X 10.4

512pixels.net heeft alle macOS wallpapers ooit verzameld en met behulp van artificiële intelligentie geschaald naar 5K resolutie.

Apple smijt Intel buiten

Vijftien jaar geleden verbaasde Apple de hele techwereld door over te stappen van IBM- naar Intel-processors, omdat die laatste veel betere prestaties boden.

Nu zijn er al een hele tijd hardnekkige geruchten dat ze weer zo’n overstap gaan doen. Sinds de iPhone 4 maakt Apple zijn eigen processorontwerpen en Apple’s A-serie processoren zijn ondertussen zo snel dat een iPad Pro moeiteloos een Macbook bijbeent qua prestaties én zuiniger is.

Begin volgend jaar zouden we dus de eerste Macs moeten zien verschijnen met Apple-processors.

Flight Simulator

Eén van mijn eerste computerherinneringen was Microsoft Flight Simulator. Uren heb ik doorgebracht achter mijn scherm terwijl ik van Zaventem naar Los Angeles vloog.

Dit jaar komt er na heel lang wachten eindelijk een nieuwe versie van Flight Simulator. In een reeks video’s doet de ontwikkelaar alle mogelijkheden uit de doeken. Zo kan je al ontdekken dat de wereld volledig gestreamd wordt en er zot goed uitziet, en dat je met accurate weersomstandigheden kan vliegen.

Deze week maakten ze bekend dat je samen met vrienden kan vliegen, en dat de rest van het luchtverkeer ook het echte real time luchtverkeer op dat moment is.

Weezer maakt een game

Weezer (die band van op de cd-rom van Windows ‘95) heeft een game gelanceerd. Lekker moeilijk en gemaakt door deze kerel, die eerder ook al voor onder andere Skrillex games bedacht.

Hoe het meeste uit Git halen

Git is het meestgebruikte versiecontrolesysteem ter wereld. Een versiecontrolesysteem staat toe wijzigingen in bestanden bij te houden, en makkelijk samen te werken aan projecten.

Git is heel handig, maar kan ook heel complex zijn. Dit artikel probeert wat klaarheid te scheppen.

Ander devnieuws

Nog snel wat ander nieuws uit devland:

That’s all folks! Tot volgende week!

--

--