Tech Time van Tim, aflevering 6

Tim Broddin
Creative Lab
Published in
6 min readApr 24, 2020

--

Hey, hallo, welkom bij de zesde Tech Time van Tim. Ik ben nog steeds Tim, creative coder bij het VRT Creative Lab, en elke week verzamel ik interessante nieuwigheden uit de tech world. Vorige week was er geen Tech Time van Tim, want ik had vakantie en heb het er eens goed van gepakt. Zon, zee en Zoom-meetings.

Apple en Google bundelen de krachten tegen COVID-19

Er is de laatste weken veel te doen geweest over apps die in kaart zouden kunnen brengen wie met wie in contact komt, om zo de coronacrisis in te dijken.

In China hebben ze zo’n apps al, maar omdat we misschien niet alles dat uit China komt moeten vertrouwen, hebben Google en Apple nu samen hun schouders onder een initiatief gezet dat zoiets op het niveau van het besturingssysteem zou mogelijk maken. Het enige dat de lokale gezondheidsorganisaties dan nog moeten doen, is daar een laagje bovenop schrijven.

Zo’n gigantisch project doet verschillende vragen rijzen. The Verge heeft een handig overzicht gemaakt, waarin ze al die vragen proberen te beantwoorden.

Uit privacystandpunt ziet de implementatie er goed uit. Ik ben benieuwd naar de uitwerking door de verschillende regeringen wereldwijd. In Nederland hielden ze dit weekend een hackathon om zo’n contact tracing app te maken. De techjournalist Daniël Verlaan vond toch al snel een gigantisch datalek.

Hallo, is hier nog iemand die COBOL kan?

In de Verenigde Staten lopen de uitbetalingen van de werkloosheidsuitkeringen vertraging op. De reden: het computerprogramma dat alles regelt, is geschreven in COBOL, een programmeertaal uit de jaren ‘60.

En ze vinden niemand die dat nog kan.

Klinkt misschien raar, want je zou denken dat als je één programmeertaal kent, er wel aanknopingspunten zijn waardoor een programmeur ook COBOL kan. Maar COBOL is een heel ander beestje, dat er voor de meeste programmeurs uitziet als Chinees.

(Klein weetje: ik behoorde tot het laatste jaar op de hogeschool dat nog COBOL heeft gekregen. Reden van stopzetten: de laatste docent die het kon, Mevrouw Berben, ging op haar 65ste met pensioen.)

Buitenwippers in Animal Crossing

Vorige Tech Time van Tim schreef ik al over de hele rapeneconomie die zich op Animal Crossing gevormd heeft. Kort samengevat: elke zondag kan je op je eiland rapen kopen en die kan je nadien opnieuw verkopen op andere eilanden.

Eerst kwamen er online marktplaatsen met wachtrijen om dit in goede banen te leiden, maar nu zijn er zelfs spelers die anderen inhuren om buitenwipper te komen spelen op hun eiland.

Deze website vernietigt zichzelf in …

Op thiswebsitewillselfdestruct.com kan je een bericht achterlaten dat dan getoond wordt aan de rest van de wereld. Op zich niks speciaal. Maar wanneer niemand gedurende 24 uur een bericht achterlaat, verdwijnen de website en alle bijhorende berichten voor goed van het internet.

GitHub is nu gratis voor iedereen

GitHub is de plek bij uitstek om je code te hosten en samen met anderen te werken aan projecten. Twee jaar geleden kocht Microsoft het platform en maakten ze het gratis om er persoonlijke projecten op te hosten.

Vorige week gingen ze nog een stap verder en maakten ze het ook voor bedrijven mogelijk om het platform gratis te gebruiken. Gigantisch nieuws en waarschijnlijk een serieuze mokerslag voor concurrenten Bitbucket en GitLab.

Internet of zuurdesembrood

Ik kan uit ervaring zeggen dat zuurdesembrood maken tricky is. Om je desemstarter te kweken heb je een goede combinatie van temperatuur, vochtigheid en geluk nodig.

Maar nu is er een Arduino-project dat dit makkelijker probeert te maken. Door middel van een vochtigheids- en temperatuursensor wordt gemeten of je omgeving optimaal is, en met een parkeersensor wordt bepaald of je deeg genoeg rijst.

Mozilla Hubs

Wordt 2020 dan eindelijk het jaar van de VR? Mozilla denkt van wel en lanceert Hubs, een soort van Google Hangouts, maar dan in VR. Je hebt geen VR-bril nodig, maar het maakt het wel cooler. Misschien een idee om je volgende teamoverleg eens in VR te doen?

Sonos Radio

Bij Sonos hebben ze gemerkt dat hun speakers heel vaak gebruikt worden om radio te streamen. Wat je zelf doet, doe je meestal beter (zei Roger), en daarom lanceren ze nu hun eigen radiodienst. Exclusief te gebruiken op hun speakers, en met heel wat curated radiostations door bijvoorbeeld David Byrne of Thom Yorke.

Deze video heeft x-aantal views

Via Bram.us kwam ik deze video tegen waarvan de titel zichzelf aanpast naar het aantal views dat de video heeft. De maker Tom Scott gaat in die video in op hoe hij dat heeft geflikt, maar ook, en belangrijker, over hoe dat vroeger makkelijker was.

Een nostalgische terugblik naar de gouden jaren van Web 2.0, toen alle data nog gewoon open was en er geniale mashups gecreëerd werden.

Maak eens een computer na in Javascript

Thuiszitten maakt mensen creatief. Tania Rascia werd door haar vriend uitgedaagd om een CHIP-8 computer na te bouwen in Javascript. De CHIP-8 is een virtuele machine die werd gecreëerd in de jaren ’70 om kleine games op te draaien.

Door het kleine aantal instructies dat de CHIP-8 heeft, wordt het gezien als het beste beginpunt om te leren hoe je een emulator moet schrijven.

In dit redelijk technische artikel gaat Tania diep in op alle stappen die ze moest nemen om de CHIP-8 na te bouwen in Javascript.

Ben je tot het einde geraakt en jeukt het om zelf zoiets te schrijven? Dit artikel legt uit hoe je begint.

11 tools om zelf games te maken

Nog tijd over? Een geniaal idee in je hoofd voor een videogame?

Deze lijst toont je 11 tools om aan je killer videogame te beginnen. Bij elke tool geven ze ook even mee welke games er al mee gemaakt zijn. Kwestie van de lat hoog genoeg te leggen.

Kort ander nieuws uit developerland

Dat was het! Dag en bedankt he!

--

--