Tech Time van Tim: een gigantische pagode, een Doom-chip en skaten met wieltjes van $700

Tim Broddin
Creative Lab
Published in
6 min readMay 20, 2020

--

Hoi, hallo, welkom bij deze nieuwe Tech Time van Tim. Ik ben nog steeds Tim, creative coder bij het VRT Creative Lab, en elke week verzamel ik interessante nieuwigheden uit de tech world.

Unreal Engine 5

Het grootste technieuws van de afgelopen week is de onthulling van Unreal Engine 5 door Epic Games. Jawel, naast Fortnite heeft dat bedrijf nog een andere inkomstenbron: het maakt de meest gebruikte game-engine ter wereld.

Een game-engine is de motor van elk computerspel, en omdat het zinloos is om elke keer een nieuwe motor te bouwen, kiezen veel gameproducenten voor ‘geprefabriceerde’ engines zoals deze Unreal Engine.

Voor versie 5 heeft Unreal alles uit de kast gehaald. De manier waarop een 3D-spel op het scherm wordt getoverd, is voorgoed gewijzigd. Waar ontwikkelaars voordien rekening moesten houden met wat een bepaald systeem aankan, en hun 3D-modellen voor dat systeem moesten vereenvoudigen, doet UE5 dat werk voortaan voor hen. Samen met een nieuw lichtsysteem dat optimaal gebruik kan maken van de raytracingmogelijkheden van de volgende generatie consoles, zorgt UE5 voor een enorme sprong in wat visueel mogelijk is in games.

Het is wel nog wachten tot eind 2021 alvorens de eerste games die gebruikmaken van UE5 op de markt verschijnen.

Geen controllers meer nodig

Bij de Oculus Quest VR-bril heb je vanaf deze week geen controllers meer nodig. Dankzij versie 17 van de software die op deze brillen draait, kun je gewoon je handen gebruiken om je een weg te banen door virtuele werelden.

Je kon deze feature de afgelopen maanden reeds beperkt testen, en dat heb ik gedaan. Ik moet zeggen dat het heel natuurlijk aanvoelt en dat het geen enkele moeite kost om aan deze nieuwe manier van besturen te wennen.

Ik heb onlangs trouwens een lijstje gemaakt van alle Oculus Quest VR-ervaringen die ik de moeite waard vind.

Gobi

In iOS 14 komt Apple met een nieuwe AR-app: Gobi. Er is nog bitter weinig geweten over wat die app juist gaat doen of kunnen, maar eerder deze week lekte er al wat informatie uit.

Blijkbaar gaat Gobi bepaalde promoties aanbieden wanneer je je camera gebruikt op plaatsen zoals een StarBucks of een Apple Store. Welke AR-ervaring je dan gaat krijgen is nog niet bekend, al werd er in de code al wel een gigantische pagode voor op je kleine Starbucks-tafel gevonden.

Een gigantische pagode (bron: Moving Product)

Leren met Jason: een Twitch-spel maken

Ben je het stilaan beu om thuis te zitten, en wil je iets nuttigs doen met jet tijd? Jason Lengstorf is een coder die een heel fijne reeks heeft lopen waarin hij je in 90 minuten tijd iets nieuw probeert te leren.

In elke aflevering nodigt hij een expert uit om samen aan pair programming te doen. Hij zendt live uit op Twitch, maar je kunt natuurlijk ook uitgesteld kijken op zijn website of op YouTube.

Samen met Cassidy Williams maakte hij deze week in anderhalf uur een game waarbij de Twitch-kijkers de kleur van zijn baard konden veranderen. Een heel stom voorbeeld, maar wat kun je anders leren in 90 minuten?

Kijk eens door plastic

De One Plus 8 Pro heeft een speciale camera voor leuke kleureffecten. Vorige week ontdekte Twitter dat die ook door bepaalde soorten plastic kan kijken. De sensor van die camera mist namelijk een infraroodfilter.

Spijtig nieuws voor perverselingen onder jullie: hij kan niet door kleren kijken.

Update: blijkbaar kon je dan toch door bepaalde kleren kijken. Daarom heeft OnePlus deze functionaliteit nu uitgeschakeld.

Please leave a message

In Berlijn heeft Niklas Roy een installatie voor het raam van zijn atelier geplaatst waarbij voorbijgangers via wifi een bericht kunnen ingeven, dat dan ter plaatse wordt afgedrukt door een antieke pennenplotter.

De pennenplotter heeft hij ooit gekregen van zijn bejaarde buurman, de rest maakte hij met een Arduino en een ESP8266. Een heel mooi project, en de making-of is ook boeiend om te lezen.

Kan een iPad Pro je laptop vervangen?

De tussentitel hierboven is een vraag die meer en meer mensen zich stellen. Onder hen ook Guillermo Rauch, bekend van Next.js en Vercel.

De reacties zijn interessant om te lezen. Zo werden er veel apps aangeraden die niet op de standaardlijstjes staan.

Ik heb mezelf ook recent een iPad Pro aangeschaft en voor mij was een goede code-editor vinden het grootste probleem. Daarover schreef ik zelf een kort artikel:

Doom op een FPGA

Een FPGA (voluit: Field Programmable Gate Array) is een computerchip die je kunt programmeren om een andere computerchip te worden. Je kunt als het ware de verbindingen tussen de transistoren zelf bepalen, en zo een chip maken die voor de volle honderd procent doet waarvoor hij geprogrammeerd is.

Sylvain Lefebvre heeft zo’n FPGA geprogrammeerd om tot in de eeuwigheid het eerste level van Doom te spelen. Een zotte prestatie.

JavaScript om te vergeten

JavaScript wordt bijna 25 jaar oud en is aan zijn zevende versie toe. De auteur van het boek “JavaScript: The Definitive Guide”, dat voor het eerst verscheen in 1996, blikt in dit artikel terug op enkele rare constructies in de taal, die het best gewoon vergeten kunnen worden.

Die wieltjes van een Mac Pro? Niet geschikt voor een skateboard

Er was de afgelopen weken veel te doen over de wieltjes van de Mac Pro. Die kosten $700 en en zijn niet eens zo geschikt. Ze hebben bijvoorbeeld geen rem, waardoor je Mac Pro soms ongevraagd op wandel gaat.

Nu blijkt dat de wieltjes ook niet bepaald geschikt zijn om onder een skateboard te monteren.

(De video heeft ondertussen al meer dan 3 miljoen views, dus de maker zal de aankoopprijs er wel hebben uitgehaald.)

Thuiswerk blijft de norm

Of toch bij de grote techgiganten. Bij Facebook hebben ze besloten om hun medewerkers thuis te laten werken tot eind dit jaar. Bij Twitter gaan ze nog een stap verder en is thuiswerk voor altijd toegestaan.

En om af te ronden de dingen die vooral interessant zijn voor übernerds:

  • Draw.io: gemakkelijk diagrammen tekenen rechtstreeks in VSCode.
  • Remix: een betalend React-framework van de makers van React Router.
  • Adobe XD kan nu exporteren naar Flutter-code.
  • Recoil: een nieuwe state management-oplossing voor React van Facebook.
  • Dankzij Microsoft kan React Native nu ook gebruikt worden om Windows- en Mac-apps te maken. En ook om apps te maken die op Microsofts te verschijnen laptop met twee schermen kunnen draaien.
  • Van npm, de pakketbeheerder voor Node.js, verschijnt binnenkort de 7e versie, in deze post zetten ze de visie erachter uiteen.
  • Vorige week kwam Deno uit, een alternatief voor Node.js, dat pakketbeheer net even anders aanpakt. In plaats van een centrale bibliotheek zoals npm, gebruikt Deno gewoon url’s die naar de module in kwestie wijzen. Om dat makkelijker bruikbaar te maken, hebben ze deze redirect-service gebouwd.
  • Waarom Deno een stap in de foute richting is.
  • Next.js 9.4 is uit, met weer heel wat leuke nieuwigheden.

Tot volgende week!

--

--