Tech Time van Tim: WWDC, kettingen en waarom je browser zo traag is.

Tim Broddin
Creative Lab
Published in
7 min readJun 23, 2020

--

Hoi, hallo, welkom bij deze nieuwe Tech Time van Tim. Ik ben nog steeds Tech Time Tim, creative coder bij het VRT Creative Lab, en elke week verzamel ik interessante nieuwigheden uit de tech world.

Apple Worldwide Developers Conference

Maandag vond in een lege Apple Campus in Cupertino de jaarlijkse WWDC-keynote plaats. WWDC is het event waarop Apple aan zijn 23 miljoen geregistreerde developers laat weten wat het bedrijf het komende jaar voor hen in petto heeft.

Tijdens die keynote (die hoe langer hoe meer ook op consumenten gericht is) laat Apple vooral zien wat er allemaal te verwachten valt voor de nieuwe versies van hun besturingssystemen: iOS, iPadOS, tvOs, watchOS en macOS.

Dit waren voor mij de grootste aankondigingen afgelopen maandag:

  • De processors in Macs zullen de komende twee jaar gradueel vervangen worden door eigen Apple-processors. Om software te draaien die niet aangepast is, heeft Apple een vertaallaag gemaakt (Rosetta 2) die in de demo alvast extreem snel leek te zijn. De (single core) Apple-processor in je iPhone 11 is momenteel al sneller dan de Intel-processor in je Macbook Pro 13", dus dit is gigantisch nieuws. Leuke, ietwat verrassende bijkomstigheid: op computers met de nieuwe processors ga je ook iPhone- en iPad-apps kunnen draaien.
  • De volgende versie van macOS heeft een nieuwe look en krijgt na elf jaar een nieuw versienummer. Geen macOS 10 meer, maar macOS 11 Big Sur. Na vijf jaar flat design in het Apple-ecosysteem lijkt de trend nu ingezet voor flat design met wat diepte.
  • Bij iOS is er maar één grote nieuwe toevoeging: een herbedacht homescreen. Je kunt eindelijk widgets op je beginscherm plaatsen, en je kunt apps die je niet vaak gebruikt in de App Library wegstoppen. Ik ben blij dat Apple deze inhaalbeweging op Android eindelijk maakt, en ik ben benieuwd met welke coole widgets ontwikkelaars voor de dag gaan komen.
  • Kleinere nieuwigheden bij iOS: als iemand je belt, verschijnt er nu een subtiele balk bovenaan en wordt je scherm niet meer volledig overgenomen. Hetzelfde geldt voor Siri. Voortaan zul je ook niet meer langs de App Store moeten gaan om een app te gebruiken. Ontwikkelaars kunnen uitgeklede versies van hun app aanbieden (App Clips), die je zal kunnen starten via QR-codes, NFC-tags of gewoon via een link op een website, zonder dat je ze hoeft te installeren.
  • Een teleurstelling dit jaar: iPadOS krijgt niet de updates die het verdient. Geen gebruikersaccounts en ook geen handiger multitasken. Wel tekstherkenning met de Apple Pencil en enkele nieuwe UI-elementen, zoals een sidebar en een vernieuwde kalender.
  • Bij watchOS is de grootste update die ertoe doet sleep tracking. Nieuw is ook een schattige animatie wanneer je je handen wast.
  • AirPods gaan nu automatisch kunnen switchen tussen meerdere apparaten. Airpods Pro krijgen een zotte surroundfunctie waarbij het geluid zich aanpast aan waar je hoofd zich bevindt ten opzichte van je toestel. Plus: Dolby Atmos-ondersteuning.

Op het YouTube-kanaal van Apple kun je de keynote herbekijken. Of je kunt jezelf 1 uur en 46 minuten besparen door voor de samenvatting te gaan:

Mijn live-notities van tijdens de presentatie kun je hier bekijken:

Break the chains

Zoals wel meer techbedrijven weet Snap Inc. zich geen houding te geven in het debat rond racisme. Voor Juneteenth (de feestdag die het einde van de slavernij in de VS herdenkt) vond het er niet beter op dan een face filter te ontwikkelen die je gezicht toont in kettingen die kapotspringen wanneer je lacht. Nogal raar en ongepast.

De filter is ondertussen verwijderd.

De geschiedenis van zoekmachines

Wie herinnert zich Lycos nog? Excite, Altavista of Yahoo? Dit artikel duikt in de geschiedenis van de zoekmachines. Pre-Google, maar ook met aandacht voor Baidu en Yandex, zoekmachines die groter zijn dan Google in respectievelijk China en Rusland.

Hey vs Apple

Hey is een nieuwe e-maildienst van de makers van Basecamp. Zoals al wel vaker geprobeerd is de afgelopen jaren, willen ze e-mail heruitvinden. Daarvoor bieden ze enkele slimme features aan, zoals enkel mails toelaten van mensen die je goedkeurt, een Reply Later-knop, en een Imbox voor Important Mail.

Maar dat is niet gratis. Een e-mailadres van @hey.com kost $99 per jaar. Maar ontwikkelaars die een app ook mobiel willen aanbieden, moeten bij zo’n abonnementsverkoop 30 procent commissie afstaan aan Apple. Hey dacht die regel te kunnen omzeilen door alleen maar abonnementen te verkopen op de eigen website (zoals wel meer apps doen). Dan kun je de app dus pas gebruiken nadat je naar de website bent gesurft en er een betalend account hebt aangemaakt.

Op een of andere manier is Hey door de App Store-controle kunnen glippen, maar bij het indienen van een eerste update botste het op een weigering van Apple, dat er zelfs mee dreigde de app uit de App Store te halen.

Daarop keerden heel wat ontwikkelaars (zoals Epic en Match.com) zich tegen Apple en het beleid. 30 procent is veel geld en de regels worden niet consequent toegepast. (Netflix is bijvoorbeeld ook pas mobiel bruikbaar als je een abonnement afsluit via de website.) Apple liet eerst weten dat het niet zou buigen, maar heeft uiteindelijk dan toch een vergelijk gevonden met Hey. Dat biedt vanaf nu een gratis proefversie aan, en Apple gaat ervoor zorgen dat ontwikkelaars voortaan de regels kunnen challengen. Hoe dat concreet in zijn werk zal gaan is nog niet geweten, maar het lijkt alvast een stap in de goede richting.

De impact van Chrome-extensies op de snelheid van je browser

Bij Debug Bear hebben ze de impact van de duizend populairste extensies op de snelheid en het geheugengebruik van je browser getest. De slechtste leerlingen van de klas: Evernote Web Clipper en Grammarly. Die voegen elk een halve seconde toe aan de laadtijd van iedere pagina.

Maar er zijn ook extensies die je browser sneller maken. DuckDuckGo Privacy Essentials, een plug-in die trackers blokkeert, zorgt er zelfs voor dat de testpagina de volle dertig seconden sneller op het scherm staat. Dezelfde snelheidswinst geldt voor uBlock origin. Andere adblockers versnellen het laden ook, maar beduidend minder.

Conclusie: kijk af en toe na welke extensies je gebruikt als je een snelle browser wilt, en gebruik een tracker- en adblocker.

RIP Adobe Flash

Tien jaar geleden schreef Steve Jobs dit in een open brief aan Adobe:

Flash was created during the PC era — for PCs and mice. Flash is a successful business for Adobe, and we can understand why they want to push it beyond PCs. But the mobile era is about low power devices, touch interfaces and open web standards — all areas where Flash falls short.

New open standards created in the mobile era, such as HTML5, will win on mobile devices (and PCs too). Perhaps Adobe should focus more on creating great HTML5 tools for the future, and less on criticizing Apple for leaving the past behind.

De beslissing van Apple om Adobe Flash niet toe te laten op hun iPhones en iPads kreeg indertijd veel kritiek. Het web stond vol Flash-games en veel websites boden video aan in Flash-formaat.

Maar Jobs kreeg gelijk. Flash zoop batterij, was zwaar voor de processor en zat — zo bleek in de jaren die volgden — vol beveiligingsbugs.

Tien jaar na de brief is de strijd gestreden. Adobe stopt dit jaar met het aanbieden van de Flash Player en een deel van het internet zal voorgoed verloren gaan.

Kort nieuws

  • Wat schiet er over van Magic Leap? Niet veel.
  • Twintig jaar geleden kwam Windows 2000 uit. Een leuke trip down memory lane.
  • EA heeft een knappe remaster gemaakt van Command & Conquer. In dit interview kom je te weten hoe het alle video zo goed heeft kunnen restaureren.
  • GitHub introduceert een SuperLinter, die je code nakijkt op stijlfouten en automatisch kan worden uitgevoerd wanneer je je code naar GitHub pusht.
  • ButtonKit: mooie knoppen voor iOS-ontwikkelaars én -designers.
  • Expose is een gratis opensource-alternatief voor ngrok, geschreven in PHP.
  • Google Analytics is een privacyhel. Waarom dat zo is, wordt uitgelegd in dit artikel (van een concurrent, maar toch wel objectief).

Tot volgende week!

--

--