Cum alegi platforma de ecommerce (2): trei solutii open source
Articol publicat pe startupcafe.ro pe 15 septembrie 2015
Daca in articolul anterior discutam despre cele 3 tipuri de optiuni pentru platforma de ecommerce si anume custom, hosted sau open-source, in acest articol as vrea sa aprofundez partea de open-source fiind una din cele mai discutate si folosite.
Asa cum mentionam in articolul anterior sunt foarte multe platforme open-source care pot fi luate in calcul. O parte dintre ele atrag atentia ownerilor de magazine online si o parte si mai mica dezvoltatorilor de solutii software.
La nivel global conform datelor din buildwith, analizand primele 1 milion de magazine online, piata este dominata de Magento (cu un marketshare de 48%), urmata de osCommerce, Open Cart, Zencart si Prestashop. Pe piata din Romania, conform studiului facut de Agile Media primele 3 pozitii ar fi ocupate de Prestashop, Open Cart urmat de Magento.
In continuare voi alege sa vorbesc despre Prestashop, Magento si WooCommerce / WP-ecommerce (o solutie de ecommerce bazata pe WordPress).
Prestashop
Prestashop este o solutie open-source lansata prin 2005 care, incet incet, a ajuns la un marketshare considerabil, in principal in pietele mici de ecommerce. Fiind o solutie free a fost intotdeauna la indemana startup-urilor pentru a o instala si o testa.
Versiunea actuala sta destul de bine la capitolul functionalitati standard, nefiind nevoie de o customizare suplimentara pentru a putea porni rapid un magazin online. Un alt atu al acestei platforme este partea de backend care este organizata foarte coerent si este usor de utilizat, chiar si de utilizatorii nu foarte avansati.
De curand au lansat si o versiune de cloud, pentru a putea utiliza aplicatia in versiunea hosted, adica sa ruleze de pe serverele lor.
Un alt aspect de luat in calcul ar fi comunitatea de dezvoltatori de unde puteti lua module fie free, fie contra cost. In prezent, au in jur de 3500 de module care pot fi descarcate din marketplace-ul lor. Recomandarea mea ar fi ca in cazul in care aveti de ales intre mai multe module similare sa optati pentru versiunile dezvoltate de parteneri autorizati. De cele mai multe ori acestia asigura o integrare completa intre alte module dezvoltate de ei si ofera posibiltiatea de upgrade pentru versiunile viitoare.
In cazul in care vreti sa va dezvoltati propriile module treaba se complica un pic mai ales daca vreti sa lucrati cu dezvoltatori locali. Din pacate, nu exista o comunitate conturata in Romania pentru Prestashop, iar in lista de agentii acreditate de Prestashop este mica pentru Romania.
Un alt minus de luat in calcul este ca nu exista o varianta enterprise pe care sa o alegeti in cazul in care cerintele magazinului cresc. Din acest motiv Prestashop nu este folosit de magazinele online mari. Ca sa va faceti o idee, as considera un magazin online mic, daca are cateva sute sau mii de repere si putine integrari cu solutii externe si un magazin online mare, cu mii sau zeci de mii de repere si multe integrarii cu solutii externe si customizari suplimentare.
Asadar, in cazul in care planurile de dezvoltare sunt marete, trebuie luat in calcul fie adaptarea platformei pentru viitoarele cerinte de scalabilitate, fie un cost suplimentar de migrare a datelor catre o platforma enterprise.
Magento
Magento este o solutie open-source care la nivel global are o acoperire consistenta, iar conform datelor din buildwith, cu cat urcam mai sus in topul site-urilor cu atat aceasta este mai folosita.
Atat fata de Prestashop cat si fata de alte solutii open-source, avantajul acesteia ar fi ca vine si cu o varianta Enterprise, care, desi nu este ieftina, poate reprezenta o solutie de luat in calcul in momentul in care magazinul online se mareste si cerintele de utilizare cresc.
Sistemul de module este similar cu Prestashop, exista un marketplace unde pot fi gasite module pentru orice nevoie, unele fiind gratuite iar altele contra cost. Recomandarea mea este similara, in cazul in care doriti sa adaugati noi module sa alegeti din lista developerilor autorizati deoarece asigura continuitate in dezvoltarea si mentenanta lor.
In cazul in care vreti sa va dezvoltati propriile module pentru Magento, exista avantajul local fata de Prestashop. In Romania putem gasi mai multe comunitati de dezvoltatori Magento, lista oficiala putand fi consultata aici. Tot in jurul comunitatii Magento exista un eveniment anual numit Meet Magento unde utilizatorii de Magento se pot intalni cu developerii si cu alti utilizatori ai solutiei.
Un alt punct de luat in calcul ar fi costurile de dezvoltare care, fata de alte softuri, pentru Magento sunt mai mari. Partea buna insa este ca foarte multi dezvoltatori de servicii (cum ar fi curierat, plati cu cardul etc.) construiesc module ready to install pentru Magento, nefiind necesare integrari custom pentru fiecare serviciu in parte.
Tot la capitolul diferente costisitoare ar fi partea de hosting, care, fata de alte solutii, resursele necesare pentru Magento sunt mai mari adaugand niste costuri lunare in plus.
WooCommerce / WP-eCommerce
Atat Woo Commerce cat si WP-eCommerce sunt doua module care ruleaza pe CMS-ul WordPress, cel mai popular CMS la nivel global.
Popularitatea acestuia vine cu o serie de avantaje, principale fiind costurile mici de dezvoltare, date de o piata mare de dezvoltatori, disponibilitatea mare de informatii gratuite si un marketplace generos de module gratuite sau destul de ieftine.
Desi nu este o solutie care poate fi adaptata pentru o varianta Enterprise, foarte multe magazine online o aleg, in principiu datorita costurilor mici de implementare si mentenanta pentru platforma.
Comparativ cu Magento ori Prestashop, pentru WordPress nu exista o lista de companii acreditate; sunt foarte multi dezvoltatori care isi asuma crearea ori modificarea modulelor pe WordPress, fapt ce face din WordPress + un modul de ecommerce o solutie foarte buna pentru un magazin online cu putine pretentii.
Sunt multe resurse care compara platformele de ecommerce, deasemenea majoritatea producatorilor ofera variante demo atat de admin cat si de frontend unde puteti compara functionalitatile standard sau ale modulelor pe care vreti sa le cumparati.
Originally published at cristianfilimon.com on September 18, 2015.