N-am nevoie de furnizori, am nevoie de parteneri

Conducand mai multe proiecte in mediul online in ultima vreme, proiecte la care am lucrat de cele mai multe ori cu furnizori de servicii, am constat un oarecare obicei omniprezent la furnizorii din zona digitala si anume ca te considera doar un client si nu un partener.

Asta nu ar fi rau, daca termenul de client ar fi bine definit pentru toti furnizorii de servicii, insa uneori clientul, desi ar trebui sa fie in prim plan, nu este.

In urma relatarii unui prieten despre relatia speciala pe care acesta o are cu furnizorul de hosting, am ajuns la concluzia ca uneori, furnizorii isi trateaza clientii ca pe niste parteneri, pe care nu-i ajuta doar atata timp cat platesc sau doar pentru ce platesc. Lucru care pentru clienti ar trebui sa se intample din ce in ce mai des.

As vrea tare mult sa pot sa vorbesc cu furnizorii mei ca si cum as vorbi cu niste parteneri, sa le pot spune modul in care as vrea sa ma trateze, sa inteleaga ca unele proiecte sunt mai urgente, altele nu, sa inteleaga ca uneori trebuie sa investeasca mai mult decat au crezut initial, sa inteleaga modul meu de lucru si uneori sa poata lua mici decizii in locul meu; sa imi spuna cand nu pot face anumite lucruri, sau cand nu au timp, sa isi cunoasca limitele si sa imi spuna de ce sunt capabili si de ce nu.

Aceasta ar fi relatia corceta, dintre un furnizor de servicii si un client, relatie care ar aduce beneficii pe termen lung atat pentru furnizor (pentru ca isi pastreaza clientul o lunga perioada de timp) cat si pentru client (pentru ca investind putin timp in cunoasterea si educarea / invatarea furnizorului, poate eficientiza unele procese foarte foarte mult).


Originally published at cristianfilimon.com on January 31, 2012.