Raporturi si rapoarte

Cristian Filimon
Cristian Filimon
Published in
2 min readFeb 22, 2012

Am citit postul lui Gabi Nistoran despre focusarea în web analytics și îmi dau seama tot mai des de acest sentiment pe care-l am de multă vreme cu privire la marketingul online: este un lucru foarte complex.

Complexitatea marketingului online

Avantajul principal al marketingului online, avantaj ce este prezentat de fiecare dată indiferent de situație, este că, “totul este foarte măsurabil”. Într-adevăr, este foarte măsurabil, un lucru extraordinar, un lucru care face ca marile companii să investească milioane de euro în această industrie, o industrie ce poate îngenunchea marketingul tradițional la multe capitole și se pare că în curând și la bugetele investite.

Măsurabilitatea este bună, asta fără nicio îndoială, indiferent că te folosești de marketingul online pentru brand awarness ori pentru performanță, cu siguranță ai ce măsura în acest mediu. Problema reală pe care o identific este că datorită complexității, mulți utilizatori ai mediului renunță la măsurare și se limitează la un singur lucru palpabil pentru toată lumea: numărul de vizitatori.

Din păcate numărul de vizitatori măsurat “la extrem” este o problemă mare, o problemă de concentrare a eforturilor și de obiective. O problemă care lăsată nerezolvată multă vreme va duce la un insucces mare al site-ului (ori al brandului). Un insucces care direct sau indirect se va vedea în venitul final (fie în creșterea costurilor de promovare fie în micșorarea profitului din acest mediu).

Am rămas în minte cu un citat foarte util citit pe twitter care spunea că “marea problema a multor site-uri nu este de trafic, ci de conversie”. Asta înseamnă că dacă măsori ceva palpabil (să presupunem contorizarea unor leaduri) de cele mai multe ori nu trebuie să aduci mai mult trafic, ci să folosești orice mijloc de îmbunătățire a ratei de conversie (fie eficientizarea campaniei de marketing online, care poate aduce mai puțin trafic dar mai multe leaduri, fie îmbunătățirea uzabilității site-ului, fie segmentarea vizitatorilor pentru fiecare campanie în parte).

Pai si atunci ce măsurăm?

Aici răspunsul este foarte simplu: depinde ce obiectiv ai.

Dacă ai un magazin online ar trebui ca unul dintre indicatori să fie rata de conversie (eu aș spune indicatorul principal), dacă ai un blog, unul dintre indicatori ar trebui să fie rata de feedback (la fel, un indicator principal aș spune), dacă ai un site de brand ai putea măsura interacțiunea creată pe site, punctele cheie in care ajunge vizitatorul (pagini de contact, pagini pentru produsele /servicile pe care vrei sa le promovezi) și așa mai departe.

Existența unor indicatori comuni pentru mai multe site-uri este un mit, care din păcate chiar dacă este spulberat toată lumea îl ia de bun, îl folosește pe pilot automat fără a se gândi la consecințele omiterii indicatorilor esențiali. Lucrurile pe care trebuie într-adevăr să ne concentrăm diferă foarte mult de la site la site, de la nișă la nișă și nu cred că există mai mult de 5 indicatori comuni ce trebuie măsurați indiferent de site.

Originally published at cristianfilimon.com on February 22, 2012.

--

--

Cristian Filimon
Cristian Filimon

Data-driven Technical Product Manager. Over 10 years of experience in launching and managing products.