Crowd engagement: ook als de ondernemer in zwaar weer zit

Hilde Nugteren
CrowdAboutNow
Published in
3 min readJun 16, 2017

Column van Mark

“Crowdfunding klinkt sympathiek, maar er zit een flinke adder onder het gras zodra een ondernemer in zwaar weer komt”, opende het artikel op Missethoreca afgelopen week. Wij vinden crowd engagement een belangrijk aspect van crowdfunding. Specifiek voor horecaondernemers is het, in goede tijden, geweldig om je investeerders te ontvangen in je zaak, hen uit te nodigen voor je opening en speciale evenementen. Zo worden ze onderdeel- én ambassadeurs van je zaak. Maar ook zeker in slechte tijden speelt crowd engagement een belangrijk rol, want ook dan zijn betrokken investeerders er en kun je het gesprek met hen aan gaan. Wij vertellen je graag waarom wij het anders doen.

Mark Laagewaard, algemeen directeur CrowdAboutNow

Horeca en CrowdAboutNow
Bij CrowdAboutNow crowdfunden veel horecaondernemers hun plannen. Zoals wordt gesteld in het artikel van Missethoreca wordt bij veel peer-to-peer lending platformen een schuldenakkoord voor de ondernemer geblokkeerd en spreekt het platform de ondernemer in privé aan om de schulden aan investeerders terug te betalen. Bij CrowdAboutNow doen we dat anders, er zijn grote verschillen voor zowel de ondernemer als de investeerder.

1. Crowd engagement centraal
Moet dat nou, nog een Engelse term? Niet per sé, maar hij dekt wel de lading. Crowd engagement, ofwel het mobiliseren van je crowd, is een vak apart. Bij ons betekent dit allereerst dat je direct in contact kunt komen met de mensen die aan je plannen bijdragen. Zo kun je hen uitnodigen voor openingen, speciale evenementen, maar ook op andere manieren betrekken bij de stappen die je als ondernemer maakt.

2. Het verschil tussen verantwoordelijkheid en privé aansprakelijk gesteld worden
Hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden, de mogelijkheid om beslag te leggen op je privébezittingen als je de lening niet kunt terugbetalen, gebeurt bij CrowdAboutNow, als de rechtsvorm een BV is, niet. ‘Mooi’, zul je als ondernemer kunnen denken, ‘Mij niet gezien’ hoor je de belegger denken. Investeerders moeten zich bewust zijn van het risico dat bij crowdfunding hoort, er bestaat altijd een kans dat het geld niet terugbetaald wordt. Maar er ligt wel degelijk een verantwoordelijkheid bij de ondernemer. Bij ons zet de ondernemer namelijk zijn netwerk van vrienden, familie, bestaande klanten en fans, lees sociaal kapitaal, in om de crowdfunding succesvol te laten slagen. Kun je niet terugbetalen, dan zet je je reputatie als ondernemer, maar ook als persoon, op het spel als je dit niet netjes afhandelt. Maar daar is ‘ie weer, crowdfunden waarbij betrokkenheid van investeerders centraal staat, maakt het wel mogelijk om in gesprek te gaan met je investeerders. Ongeveer 20% van de ondernemers op CrowdAboutNow maakt nieuwe afspraken met investeerders over de terugbetaling. En dat heeft alles te maken met het hobbelige pad die ondernemers soms bewandelen: dingen lopen altijd anders dan vooraf begroot. Er kan iets gebeuren in de privésituatie van de ondernemer, onverwacht dingen voorvallen, of er is simpelweg sprake van pech. Een schuldenakkoord geeft soms belangrijke ademruimte voor de ondernemer om wél terug te kunnen betalen.

3. In overleg een strategie vinden om door moeilijke tijden heen te komen
Dat er nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden doordat je bij CrowdAboutNow direct je investeerders kunt benaderen, is geen vrijbrief om als ondernemer maar wat te doen. Investeerders kunnen ook besluiten niet akkoord te gaan met het alternatieve voorstel wat je hen biedt. Maar in de praktijk lopen dingen soms anders dan gepland en dan kun je met je investeerder in overleg gaan en een strategie vinden om door moeilijke tijden heen te komen, zodat de ondernemer zijn droom kan waarmaken en de investeerder zijn geld terug krijgt. En dat is wat ons betreft de beste uitkomst.

Crowdfunding is risicovol, voor investeerders én ondernemers. Lokale MKB ondernemers moeten soms een risico nemen. Je kunt je afvragen, moeten deze ondernemers dan wel geld ophalen bij het grote publiek? Zeker, maar alleen bij mensen die inzien dat hier risico’s aan kleven en bereid zijn tegemoet te komen als het even tegenzit.

Denk jij aan crowdfunding voor je bedrijf? En past crowd engagement bij je plan? Doe de crowdfundingtest voor ondernemers.

--

--