Crowdfunding voor zorginnovaties: scepticisme maakt plaats voor vertrouwen

The Enose, de Diagnostische Camera en binnenkort de Nightwatch: het is een greep uit recent gecrowdfunde innovaties in de zorg. Net als in de horeca, vastgoed en de wetenschap, wordt ook in de zorg het belang van crowdfunding steeds vaker ingezien. Maar wat is eigenlijk het belang precies? En wat maakt het een goede match? We namen contact op met Mark Lenssen — oprichter van Zorgfunders — om het hierover te hebben.

The Enose — een succesvol gecrowfund product via Zorgfunders.

In 2014 richtte Mark Lenssen Zorgfunders op. Zorgfunders brengt verschillende partijen bij elkaar: organisaties in de zorg met behoefte aan kennis, netwerk en kapitaal verbindt hij met mensen die in deze organisaties geloven en graag verder willen helpen. Op die manier zorgt hij ervoor dat zorginnovaties gecrowdfund kunnen worden. CrowdAboutNow helpt Zorgfunders met het ICT-platform en bij administratieve en juridische zaken.

Sceptisch over innovaties

Mark Lenssen vertelt over het ontstaan van zijn idee om Zorgfunders op te richten: “Ik werk al jaren in de zorg. Op een gegeven moment viel het mij op dat innovatie op een ontzettend laag tempo van de grond komt. Dit komt door de regelgeving, maar ook door de vaak sceptische houding tegenover innovaties. Men vertrouwt er niet snel in, waardoor investeringen achterblijven. Terwijl innovatie in de zorg ontzettend belangrijk is: het verhoogt de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg.”

Mark Lenssen

Crowdfunding voor vertrouwen

Mark Lenssen ziet crowdfunding als een oplossing voor dit probleem. “Crowdfunding zorgt voor de nodige financiering én het zorgt ervoor de crowd eerder vertrouwen krijgt in de innovatie. Tijdens de crowdfundingcampagne krijgt de crowd inzicht in de motivatie om het product te ontwikkelen en de stappen die ondernomen worden. Ook is er de mogelijkheid om in contact te komen met de ondernemer en om feedback te geven. Investeerders zijn eerder deel van het proces, wat een positieve invloed heeft op het vertrouwen tegenover het product. Ook bij het zien van investeringen van specialisten, groeit het vertrouwen in het product”, legt hij uit.

Goede match

Mark vertelt dat nog veel mensen in de zorg moeten wennen aan het idee van crowdfunding. Toch vindt hij dat er vele voordelen zitten in de combinatie van zorg en crowdfunding: “Het mooie van crowdfunding in de zorg is dat je je tot een specifieke doelgroep kunt richten. Specifieke patiënten die het product kunnen gebruiken, professionals op het betreffende gebied of verzekeraars bijvoorbeeld. Het is een mooie tool om potentiële klanten te trekken. Daarbij is de aaibaarheidsfactor in de zorg groot, wat nog wel eens ten goede kan komen tijdens een campagne.”

Wil jij jouw onderneming uitbreiden, veranderen, vernieuwen of starten en zit jij te denken aan crowdfunding? Lees hier meer of doe de test.