Crowdfunding vs. bedelen

Rosan Stuijt
CrowdAboutNow
Published in
3 min readNov 15, 2016

“Is crowdfunding eigenlijk niet gewoon het nieuwe bedelen?”

Deze vraag zien we vaak langskomen op fora. We nemen deze vergelijking eens onder de loep. Want zeg nou zelf: bij crowdfunding vraag je, net als bij bedelen, anderen om geld voor eigen doelen. Toch zijn er wezenlijke verschillen.

Gelijkwaardigheid

‘Om geld vragen’, smekend vragen’ of ‘aalmoezen vragen’ zijn een aantal definities van ‘bedelen’. De eerste definitie gaat nog goed samen met crowdfunding, maar bij de tweede gaat het bij mij al knagen. Smekend? Als we kijken naar de definities van smeken — nederig om een gunst verzoeken — en aalmoes — uit de hoogte toegeworpen gave of gunst — dan wordt een ongelijkwaardigheid tussen gever en ontvanger duidelijk. Bij crowdfunding zijn de investeerder en de ondernemer echter gelijkwaardig: de investeerder heeft geld en de ondernemer heeft een plan en al het andere om dit plan waar te maken — behalve geld. Beide bieden ze middelen waardoor ze samen het plan kunnen verwezenlijken.

De cirkel is rond

Bij bedelen gaat de bedelaar er met het geld vandoor. Bij crowdfunding gaat dit anders: de ondernemer creëert iets met het ontvangen geld en de investeerders kunnen hier op hun beurt weer van profiteren. Met crowdfunding is de cirkel rond, terwijl het bij bedelen eenrichtingsverkeer is.

Daarnaast blijven de investeerders nooit met lege handen staan: ze krijgen er mooie beloningen voor terug. Vijf jaar lang verse koffie op je deurmat bijvoorbeeld. Of een ballonvaart met je hele familie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de veelvoorkomende leningcampagnes. Bij deze vorm van crowdfunding krijgen investeerders na een bepaalde termijn hun geld terug mét rente. Ondernemers geven dus op verschillende manieren iets terug aan de investeerder. Bij bedelen krijgt de gever er hoogstens een goed gevoel, of liefdevolle blik, voor terug.

Eigen belang

Dat de cirkel rond is zorgt ervoor dat het doel van investeren bij crowdfunding verder reikt dan alleen het helpen van de ontvanger: ze willen dat het plan van de ondernemer er komt. Misschien omdat ze er een goed gevoel bij hebben of het maatschappelijke nut ervan inzien, maar meestal omdat ze er zelf baat bij hebben. Ze willen graag dat dat ene koffietentje er komt omdat ze er dan elke ochtend een heerlijk kopje koffie kunnen drinken bijvoorbeeld. Investeerders hebben vaak zelf belang bij crowdfunding.

Crowdfunding gaat over oprechte betrokkenheid. Er wordt niet geïnvesteerd omdat ze het zielig vinden of omdat ze extra liefdadigheidspunten willen scoren; er wordt geïnvesteerd omdat ze echt iets voelen bij de ondernemer en het plan.

Wil jij jouw onderneming uitbreiden, veranderen, vernieuwen of starten en zit jij te denken aan crowdfunding? Lees hier meer of doe de test.

Ben jij benieuwd naar onze lopende campagnes? Bekijk ze hier en lees hier meer over investeren.

--

--