De ondernemer vertelt: Jasper Overdevest van Nordkapp Coffee

“Mensen doen zaken met me omdat ze zich bij me thuis voelen.”

Een onderneming starten is een flinke uitdaging. Het gaat met vallen en opstaan en er is volledige toewijding nodig. Maar ervaring speelt ook een belangrijke rol bij succesvol ondernemen. Daarom inspireren we je graag met de verhalen van ervaren en minder ervaren ondernemers. Jasper Overdevest bijt de spits af.

Jasper Overdevest van Nordkapp Coffee in de Vechtclub XL

Vorig jaar haalde hij via crowdfunding €9.360 op bij 111 investeerders. Hiermee kocht hij een koffiebrander en opende zijn eigen koffiebranderij Nordkapp Coffee in De Vechtclub XL. Investeerders beloonde hij met koffie en workshops. Wij gingen bij hem langs.

We beginnen bij het begin. Waarom koffie?

“Mijn interesse in koffie werd gewekt door een koffietraining in het hotel waar ik toen werkte. Ik ging me er meer in verdiepen en ben zo in de koffiewereld gerold. Ik heb een paar jaar bij een grote koffiebranderij gewerkt, maar die massale koffiewereld begon me uiteindelijk tegen te staan. Op evenementen en beurzen kwam ik super toffe koffie tegen van kleine boeren. Toen ik dat geproefd had wist ik het: Daar wil ik mee werken! Maar daarvoor moest ik het wel anders aanpakken; weg van de massa, op naar zelf koffiebranden. Nu heb ik persoonlijk contact met de boeren en is alles transparant. Dat vind ik mooi.”

Heeft het idee van een koffiebranderij starten lang in je hoofd rond gedwaald?

“Het idee van een koffiebranderij starten zat al wel een aantal jaar in mijn hoofd, maar het bleef bij ideeën. Je kan jaren discussiëren over hoe je moet branden, maar uiteindelijk is het een kwestie van doen. Uiteindelijk weet je ook pas hoe alles in z’n werk gaat door te doen. In mijn privésituatie veranderde er een aantal dingen waardoor ik vorig jaar dacht: Nu ga ik ervoor!”

Hoe belangrijk is het voor jou om onderscheidend te zijn in de koffiebranche?

“Ik brand zelf koffie en ik heb naast speciale, exotische koffies ook gewoon ‘normale’, verse koffies. Maar het gaat niet alleen om de soorten koffies die je verkoopt. Ik onderscheid me van andere koffiebranders in Utrecht door mijn uitstraling en sfeer. Sommige mensen voelen zich gewoon bij me thuis en dat is voor hen een reden om zaken met me te doen.”

Je hebt succesvol gecrowdfund. Wat heeft dit je opgeleverd?

“Het waren vooral familie en vrienden die mijn koffie kochten. Maar door crowdfunding is mijn onderneming flink onder de aandacht gekomen bij een grote groep mensen, ook in de koffiewereld. De grootste waarde was dus de aandacht.”

Was dat ook de reden om voor crowdfunding te kiezen?

“Het idee van voorverkoop staat me erg aan omdat ik van nature voorzichtig ben met het aanvragen van leningen. Ik merkte dat het als startende ondernemer best lastig is om mensen te overtuigen mee te doen. De groep die ik aansprak met mijn voorverkoopcampagne was relatief klein. In de toekomst zou ik daarom ook een deel via een lening crowdfunden. Je trekt dan een breder publiek.”

Heb je nog een laatste opmerking of tip?

Iedereen maakt het tegenwoordig zo ingewikkeld en exotisch. Dat schrikt soms ook af. ‘Gewoon lekker’ is ook goed!

Wil jij die heerlijke Nordkapp koffie proeven of meer horen over de onderneming van Jasper Overdevest? Ga naar zijn website of zoek hem op in de Vechtclub XL!

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Lees hier meer of doe de test!