Doorpakken op jouw manier
Toen ik in 2006 zijdelings betrokken raakte bij een onderneming die twee vrienden vanuit hun studie wilden beginnen, merkte ik al snel dat ik veel plezier haalde uit de gesprekken met collega-ondernemers. Wat waren hun drijfveren? Waar liepen ze tegenaan? Hoe zagen ze hun onderneming over 10 jaar? Uit de gesprekken die ik dagelijks met ondernemers voer haal ik nog steeds inspiratie om door te bouwen aan CrowdAboutNow. En hun motivatie is de laatste jaren aan het veranderen.
De financiering van goede ideeën bleek overigens niet zo’n probleem als ik in eerste instantie had verwacht. Er stonden genoeg private investeerders klaar, banken hadden, mits voldoende eigen vermogen, vaak alsnog ruimte om deze ideeën te kunnen financieren, desnoods via een persoonlijke lening. En de platforms die als online kredietbeoordelaars functioneerden, schoten als paddenstoelen uit de grond. In ruil voor hoge rentes en veel zekerheden waren er altijd wel beleggers in hun zoektocht naar rendement bereid om te financieren.
Toch nam de animo voor crowdfunding toe. En er melden zich naast mensen met goede ideeën ook steeds meer ondernemers met goede plannen. In 2012, een jaar na onze lancering, werd mij duidelijk waarom, toen een ondernemer waarmee ik sprak aangaf “dit als de ideale manier te zien om de binding met mijn klanten te vergroten”.
Ik had er nooit zo bij stil gestaan. Maar doordat het verhaal van de ondernemer op een crowdfundingplatform centraal staat (en niet zijn financieringsbehoefte en financiële ratio’s) gebeurde er iets bijzonders: mensen wilden hun steun uitspreken. Ze wilden iets terug doen voor de ondernemer waar ze al jaren klant bij waren of voor de persoon die ze al zo lang kenden. En ze waren bereid risico te nemen omdat ze het belangrijk vonden dat de ondernemer aan de slag kon.
De motivatie om mee te doen was dus niet enkel financieel. Er bleek een enorme groep die vertrouwen had in de ondernemer, heil zagen in zijn plannen en het hem gunden. Ze waren trots om bij te kunnen dragen, onderdeel te zijn van de plannen en waren ook bereid op andere manieren te helpen. Dit waren dus niet slechts ‘koude geldschieters’ maar mensen met hetzelfde belang als de ondernemer: de onderneming succesvol maken en samen iets toevoegen aan de omgeving.
Dit waren dus niet slechts ‘koude geldschieters’ maar mensen met hetzelfde belang als de ondernemer: de onderneming succesvol maken en samen iets toevoegen aan de omgeving.
Voor ondernemers bood een campagne de uitgelezen kans om deze groep te betrekken én uit te breiden. Om financiers te vinden die hun visie delen en achter hun product staan. En door het verhaal achter de plannen te delen en een paar weken stevig campagne te voeren werd een crowdfundingcampagne op ons platform steeds meer een krachtige marketingcampagne waarbij de binding met hun achterban versterkt werd en een nieuw publiek bereikt werd.
Het grootste deel van de alternatieve financiers is de laatste jaren dezelfde kant op gegaan als de traditionele financiële instellingen: risico in ruil voor rendement en zekerheden. En investeerders die enkel naar financieel rendement kijken maar het weinig uitmaakt wat de onderneming aan hun omgeving toevoegt. Misschien is het daarom dat ik steeds vaker lokale mkb-ondernemers spreek die al wat langer meegaan en inmiddels één, twee of drie recessies hebben doorstaan. Hoewel zij de campagne als mooie kans zien om de banden met hun betrokken stakeholders te vergroten en als een middel voor een beetje extra aandacht, hebben zij ook nog een andere motivatie om te crowdfunden: ze willen onafhankelijk ondernemen.
Het grootste deel van de alternatieve financiers is de laatste jaren dezelfde kant op gegaan als de traditionele financiële instellingen: risico in ruil voor rendement en zekerheden.
Het is voor deze ondernemers belangrijk dat ze niet afhankelijk zijn van de grillen van één of enkele financiers. Financieringsvoorwaarden mogen niet zo belemmerend zijn dat ze zich geen misstap meer kunnen permitteren en rendement en zekerheden niet zó hoog dat ze moeten inleveren op maatschappelijke impact. En ze vinden dat economische tegenslag niet direct moet inhouden dat ze een deel van hun bedrijf af moeten staan, of erger nog, hun bedrijf op moeten doeken terwijl er nog voldoende perspectief is.
Het is mooi om te zien dat crowdfunding deze ondernemers in staat stelt onafhankelijk te blijven groeien. Niet door mee te gaan in de zoektocht van financiers naar nog meer rendement en zekerheden. Maar door mensen mee te nemen in een gemeenschappelijk belang dat groter is dan financieel rendement.
Het is mooi om te zien dat crowdfunding deze ondernemers in staat stelt onafhankelijk te blijven groeien. Door mensen mee te nemen in een gemeenschappelijk belang dat groter is dan financieel rendement.
Want in deze tijd, waarin financieel rendement op vermogen, door te beleggen op de beurs of in vastgoed, veel meer oplevert dan investeren in de groei van een kleine of middelgrote ondernemer, is het essentieel dat we risico’s nemen door te investeren in de economische activiteit in onze directe omgeving waar we maatschappelijk gezien het meeste rendement uit halen: het lokale MKB.
Wil je ook onafhankelijk doorgroeien mét een betrokken community? Doe dan hier de test voor ondernemers.