Groningen: ondernemers met een eigen wil

Hilde Nugteren
CrowdAboutNow
Published in
4 min readJun 29, 2018

Wat gebeurt er op het gebied van ondernemerschap in de Nederlandse steden? Wij zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Deze week zijn we op bezoek in Groningen, de stad waar de lokale ondernemer met een eigen wil aan zet is.

Ook een onderneming starten in Groningen? Doe de crowdfundingtest voor ondernemers.

Ondernemers met lef
Als je door de straten van Groningen loopt, valt het op dat er weinig Amerikaanse ketens het straatbeeld kleuren. Positief vinden wij, want des te meer ruimte voor de lokale ondernemer met een eigen wil. Om bijgepraat te worden over ondernemerschap in Groningen lopen we eerst eens binnen bij Susan van Proeflokaal MOUT, zelf ook een ondernemer met een eigen wil die samen met 191 investeerders via crowdfunding haar droom realiseerde.

“ik zie dat er in Groningen steeds meer jonge ondernemers komen met lef, die het nét even anders doen dan de gevestigde orde.”

In haar biercafé zet ze zich in voor de kleinschalige brouwers van Nederland. “Je kunt als ondernemer natuurlijk leren van wat er is, maar ik zie dat er in Groningen steeds meer jonge ondernemers komen met lef, die het juist nét even anders doen dan de gevestigde orde.” Uit de drang het anders te doen dan de gevestigde orde is ook MOUT ontstaan. Want laten we eerlijk zijn, waar vond je een aantal jaar geleden nou een café waar bieren op de kaart stonden waar je nog nooit van gehoord had?

“Ik hou ervan als ondernemers lef tonen. Bijvoorbeeld door voor een nieuw concept te kiezen of voor een bijzonder pand, waar ze een zaak in vestigen” vertelt ze verder. Een leuk voorbeeld daarvan vindt Susan haar buren, ‘Wadapartja’, wat met een Gronings accent letterlijk ‘wat apart ja’ betekent. Een concept store in een monumentaal pand waar je alles wat je gebruikt ook kunt kopen.

Oude panden, nieuw leven
Ook Dieuwertje van de yoga studio Open Yoga ziet dat leegstaande panden ruimte bieden aan jonge ondernemers. Gevestigde namen als V&D en Bijenkorf hebben afgelopen jaren plaats gemaakt voor nieuwe initiatieven in de stad.

“Het is echt een plek waar jonge ondernemers de springplank nemen naar dat wat ondernemerschap heet.”

In het oude V&D pand vind je nu pop-up Warenhuis De Grote Roltrap. Dieuwertje vindt dat een leuke ontwikkeling: “Het warenhuis bestaat nu uit allemaal Groningse ondernemers. Per vierkante meter kun je er je winkelruimte huren. Het is echt een plek waar jonge ondernemers de springplank nemen naar dat wat ondernemerschap heet. Neem nou Van Hulley, zij maken boxershorts van oude overhemden en hebben nu een openbaar atelier in De Grote Roltrap.”

In beweging
Groningen is in beweging. Er is veel bijgekomen afgelopen jaren en wat onze bevriende ondernemers betreft kunnen we concluderen dat Groningen al lang niet meer achterloopt op de Randsteden. Jesse, die afgelopen maart samen met Daan met behulp van crowdfunding Falafelbar FLFL opende, woonde voordat hij terugkeerde in Nederland 6 jaar in Tel Aviv: “Er is in die zes jaar zoveel bijgekomen. Niet dingen die er al waren, maar echt dingen van waarde, unieke concepten, zoals stadsstrand Dot. Ik vind dat de gemeente de stad ook echt goed onderhoud, er wordt hard gewerkt om alles kloppend te houden.”

De gemeente zorgt dus voor een goede balans én staat open voor nieuwe dingen, zo horen we in de wandelgangen dat er waarschijnlijk een horecabestemming komt op de monumentale bezinepomp aan de Turfsingel. Dat de gemeente deze ruimte geeft is een goede ontwikkeling voor ondernemers en hiermee ook voor de stad vindt Jesse: “Je wil als ondernemer gewoon lekker beginnen en je energie in de zaak steken, niet in de gemeente.”

“Je wil als ondernemer gewoon lekker beginnen en je energie in de zaak steken, niet in de gemeente.”

Oosterstraat
Tot slot willen we natuurlijk weten waar het allemaal gebeurt. We horen meerdere keren de Oosterstraat vallen, de straat waar je onder andere het hippe OOST en Achterwerk vindt. Rob, één van de initiatiefnemers van OOST, is ook fan van deze straat, al kwamen ze er bij toeval terecht: “het pand waar we nu Oost geopend hebben werd beheerd door een stichting die leegstand in de stad tegen gaat. We mochten er events organiseren en raakten zo al snel in de ban van het pand en de locatie. De straat zit vol met winkels, boetiekjes en uiteenlopende horeca. Ik hoop dat deze diversiteit aankomende jaren blijft bestaan en dat er niet teveel grote ketens gaan vestigingen.” Op de planning staat dat Oosterstraat auto- en busvrij wordt, een mooie bijkomstigheid voor de ondernemers in deze straat.

Groningen is een stad waar je kan én mag ondernemen, daar houden we van! Ben jij een ondernemer met een eigen wil? En wil jij je onderneming laten groeien met crowdfunding?

Laat het ons weten via groningen@crowdaboutnow.nl, wij zoeken ondernemers die met ons willen groeien in Groningen.

--

--