Het succes van crowdfunding in Nijmegen: “In Nijmegen is ruimte voor experiment”

In gesprek met Koen van Vliet van Crowdfunding Rijk van Nijmegen

Koen van Vliet

We spraken met Koen van Vliet, die 8 jaar geleden met crowdfunding in aanraking kwam doordat hij zich bezighield met financieringen van kunstprojecten. Sindsdien heeft hij crowdfunding op de voet gevolgd en schreef hij er meerdere boeken over. Zijn roots liggen in Nijmegen, waar hij terugkeerde na een uitstapje naar de randstad. Nu heeft hij het platform Crowdfunding Rijk van Nijmegen opgericht, om daar de lopende projecten binnen het Rijk van Nijmegen uit te lichten.

“De theoretische potentie van crowdfunding is dat de hele wereld investeerder is, maar ik merkte dat goodwill ook een hele grote rol speelt binnen crowdfunding en deze motivatie komt veel eerder tot stand in het lokale netwerk van een ondernemer. Het lokale netwerk en crowdfunding zijn dan ook heel belangrijk voor elkaar. Ik wil daarom mensen helpen in één oogopslag te kunnen zien wat er speelt op het gebied van crowdfunding in Nijmegen en omgeving, zodat ze niet alle platformen hoeven af te struinen.”

Leeft crowdfunding onder ondernemers in Nijmegen?

“De gevestigde ondernemer in Nijmegen denkt nog niet direct aan crowdfunding wanneer hij plannen heeft om uit te breiden, maar bij een groep jongere, hippe ondernemers zien we het ook in Nijmegen veel vaker.”

Honigcomplex Nijmegen

Past crowdfunding bij een stad als Nijmegen?

“Crowdfunding past wel heel erg bij een stad als Nijmegen, ondanks -of eigenlijk misschien juist omdat- het een kleine stad is. De lijntjes in Nijmegen zijn kort, een crowdfundingcampagne doet snel de ronde. Daarbij komt dat mensen zich betrokken voelen bij de stad en alles wat er gebeurt. Mensen vinden het een aanvulling voor de regio en dragen er dan graag een paar honderd euro aan bij. En ze vinden het heel tof om te kunnen zeggen dat ze hebben bijgedragen aan crowdfunding.”

Hoe ondernemend is Nijmegen?

“In Nijmegen is ruimte voor experiment. Dat zie je bijvoorbeeld in de creatieve sector, maar ook bij andere ondernemers. Dit heeft denk ik ook te maken met de hoogopgeleide bevolking in Nijmegen. Die staat open voor nieuwe dingen en is ook bereid hier financieel iets aan bij te dragen. Daardoor heeft crowdfunding bijvoorbeeld ook meer succes.”

CrowdAboutNow is ook actief in Nijmegen. Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Bekijk onze projecten in Nijmegen, lees meer over crowdfunding bij CrowdAboutNow of doe de ondernemerstest.