Hoe maak je de perfecte crowdfunding campagnevideo?

5 do’s en don’t’s voor een pakkende en wervende promotiefilm

Vera Diepeveen
CrowdAboutNow
4 min readMay 4, 2017

--

Met een promofilmpje laat je investeerders voor het eerst kennismaken met je onderneming. Pak het maken van je promotiefilmpje dus professioneel aan, want je eerste indruk is ontzettend belangrijk. Schakel dus een goeie partij in, of bekijk filmpjes van geslaagde crowdfundingcampagnes en ga zelf aan de slag. De inhoud van je video moet aan verschillende eisen voldoen, wil het mensen motiveren om in jouw crowdfundingcampagne te investeren. Daarom vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten voor het maken van die killer campagnevideo.

Do’s

1. Neem de kijker mee vanaf het begin

Je promofilmpje begint met een introductie van jezelf als ondernemer en je plan. Gebruik daarvoor de eerste 15 seconden van je filmpje, zodat de kijker direct weet waar het over gaat. Wees kort en krachtig, en neem de kijker mee in je verhaal door jezelf van je beste kant te laten zien: zet een enthousiaste en positieve sfeer neer in tekst, beeld en geluid. Zorg dat je in het begin van je video duidelijk beantwoord wie je bent en waarom je jouw plan wil realiseren.

2. Vertel je verhaal in woord en beeld

Met je filmpje vertel je een kort verhaal in beelden. Denk daarom van tevoren na over de inhoud. Wat wil je precies laten zien? Wat ga je vertellen en welke beelden horen daarbij? Hou hierbij rekening met je doelgroep: wat zou hen aanspreken?

3. Laat jezelf zien

Het wekt vertrouwen om het gezicht achter het plan te zien, zo weten mensen in wie ze investeren. Wees de beste versie van jezelf, want niks kan op tegen oprechte positiviteit. Enthousiasmeer je publiek op de manier die bij jou past.

4. Geef een voorproefje

Laat de kijker je product of plan zien. Valt dit nog niet te showen, bijvoorbeeld omdat de locatie momenteel nog een bouwval is? Verzin dan een creatieve manier om toch een voorproefje te geven. Zo maak je je plan tastbaar. Inspiratie nodig? Het Muzieklokaal, Camping Ganspoort en Broei gingen je voor.

5. Gebruik sfeerbeelden

Beelden zijn sterker dan woorden. Zorg er dan ook voor dat het filmpje in alles de sfeer uitstraalt, die jij ook met je plan beoogt. Die sfeer kun je neerzetten met zowel beeld, geluid als tekst. Open je een koffietentje? Zorg dan dat er op z’n minst een keer een vers gezet kopje koffie voorbij komt en laat het gezellige geluid horen van koffiebonen die gemaald worden. Bewijs alles wat je zegt met beeld en zorg voor een prettig tempo in overgangen.

Don’t’s

1. Aanbeveling van je moeder

Aanbevelingen in de vorm van testimonials kunnen extra vertrouwen opwekken. Maar kies dan wel voor personen die een professionele kijk hebben op je project en die kunnen fungeren als expert. Je moeder die je in de video een hart onder de riem steekt, heeft minder overtuigingskracht.

2. Bedragen noemen

Noem in je campagne geen concreet bedrag, want dan kun je dat daarna niet meer wijzigen. Het kan namelijk best zijn dat je promofilmpje al 2 weken af is voordat je campagne start, en in die tijd kan er een hoop gebeuren. Het enthousiasme uit je netwerk kan tegenvallen, of je merkt juist dat er meer animo is voor je plan dan verwacht! In zo’n geval is het fijn als je je bedrag nog kunt bijstellen.

3. Campagnevideo van vijf minuten

Een filmpje moet lekker weg kijken. Dat betekent dat de intro geen aaneenschakeling moet zijn van talloze sfeerbeelden, of dat je je hele bedrijfsplan moet voorlezen. Houd je verhaal kort en bondig en leg de nadruk op de bijzonderheden van je plan. In anderhalve minuut kun je in principe alle belangrijke informatie kwijt, én het is kort genoeg om je kijkers bij de les te houden.

4. De reclamefilm

Heb je een prachtig filmpje gemaakt, vergeet je het belangrijkste: oproepen tot actie. Het filmpje moet namelijk niet alleen fungeren als reclame, maar moet ook een duidelijke oproep bevatten. Want een call to action is ontzettend belangrijk. Vertel de kijker aan het eind van de video wat je van hem verwacht; wat kan hij doen om jou te helpen? Roep op tot investeren, noem de crowdfundingpagina waar de kijker kan investeren en breng eventueel nog een website of logo in beeld.

5. Onprofessionele homevideo

Een PowerPoint presentatie met voice-over, slecht geluid, schokkend beeld; het zijn geen recepten voor een succesvolle campagnevideo. Of je nu een professionele partij inschakelt of een goede vriend vraagt je te helpen met filmen; laat je potentiële investeerders vanaf moment één zien dat je serieus én professioneel bent. En zorg dat zowel jij als je plan mooi in beeld worden gebracht, zodat de kijker jouw project al helemaal voor zich kan zien. Met zo’n campagnevideo leg je een stevige basis voor een succesvolle crowdfundingcampagne.

Heb je jeukende handen gekregen en wil jij ook een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden? Lees meer over crowdfunding of doe de ondernemerstest.

--

--