Inspiratie voor je crowdfundcampagne: ludieke beloningen

Reisje naar Barbados of abseilen in de Domkerk

Als ondernemer kun je je investeerders — in ruil voor hun lening — niet alleen rente bieden, maar ook een originele beloning. Hiermee creëer je naast goodwill bij je investeerders, ook aandacht voor je campagne. Wees daarom origineel bij het bedenken van een beloning en niet bang om met een ludieke tegenprestatie te komen die opvalt. Om je alvast een beetje op weg te helpen, inspireren we je graag met wat succesvolle beloningen van andere ondernemers.

Terroir

Het chique Steakhouse Terroir in Leiden verzamelde in relatief korte tijd een schare vaste gasten om zich heen. Hoe de ondernemers dat voor elkaar kregen? Door hun investeerders goed te behandelen en ze te blijven betrekken. Zo kregen investeerders niet alleen een steak van het huis bij hun eerste bezoek. Ook ontving je als ambassadeur van het restaurant een eigen steakmes met je naam ingegraveerd. Alle steakmessen hangen als eerbetoon aan houten platen in het restaurant. Zo hebben investeerders, wanneer ze komen eten, altijd hun eigen steakmes bij de hand. En een fijn neveneffect voor Terroir: vanaf dag één zat het restaurant helemaal vol.

Union 55

Als je het volste vertrouwen hebt in de kracht van Union 55 en een serieuze investering doet, neemt Ruben (de ondernemer achter de bijzondere spiced rum) je mee op een trip naar Barbados! Je gaat op pad langs de destilleerderij en de parelwitte stranden, en er is natuurlijk tijd zat om de rum eens goed te proeven..

Rebel Rebel

Anika en Anna zijn de ondernemers achter zeecontainerhostel Rebel Rebel in Groningen; een hostel — je raadt het al — bestaande uit zeecontainers. Speciaal voor investeerders maakten ze een uitgebreid bedank-filmpje. Daar bovenop kon een aantal investeerders zich laten vereeuwigen, door één van de zeecontainers naar hem of haar te laten vernoemen. En natuurlijk mocht je daar ook een keertje in overnachten.

Draag de Dom

Omdat de Domkerk dringend aan restauratie toe was, werd besloten een deel van de financiering — dat deel dat de kerk niet zelf kon betalen — op te halen met de crowdfundingcampagne Draag de Dom. En om zoveel mogelijk donateurs én media-aandacht te generen, werd gekozen voor een ludieke actie: onder begeleiding van een professioneel stuntteam konden donateurs in de Domkerk 40 meter naar beneden abseilen. Een spectaculaire actie, die bij menigeen onverwachte hoogtevrees aanwakkerde..

Héron

Victor, eigenaar van petit restaurant Héron, is fanatiek wildplukker en verwerkt de opbrengst van elke wandeling in zijn gerechten. Investeerders konden kiezen voor een beloning waarbij ze een uitnodiging kregen om aan te sluiten bij een speciale wildplukwandeling. Een originele beloning waarbij de investeerder even in de wereld van de ondernemer duikt én waarbij de specifieke expertise van de ondernemer volledig wordt ingezet. De wandeling werd afgesloten met een compleet verzorgde 4-gangen lunch in Héron-stijl.

Ben je geïnspireerd en wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden? Lees meer over crowdfunding of doe de ondernemerstest.