Let op! Geld lenen kost ijs

Onze favoriete ijsmakers van IJsbaart zijn de eerste renteloze leningcampagne gestart op CrowdAboutNow. Dapper, slim of gewoon heel erg leuk? Hier vertellen we hoe een renteloze lening werkt, waarom de ondernemers van IJsbaart hiervoor kiezen en waarom wij vinden dat het past in deze tijd. Lees je mee?

Hilde Nugteren
CrowdAboutNow
3 min readJan 31, 2020

--

Crowdfunding campagne met renteloze lening, hoe werkt dat?
De uitroep ‘Geld lenen kost ijs’ die de mannen van IJsbaart in hun grappige campagnevideo gebruiken verwijst natuurlijk met een knipoog naar de waarschuwingscampagne ‘Let op! Geld lenen kost geld’. Maar waarom betaal je als ondernemer eigenlijk rente over je lening en hoe werkt het als je het anders aan wil pakken?

De mannen van IJsbaart: Tijn, Levi en Stefan

Investeren in een groeiende onderneming is niet zonder risico’s. Tegenover dit risico wordt vaak een flink rendement gezet. Op sommige crowdfunding platformen lopen rendementen op tot wel 8%. Bij CrowdAboutNow ligt de rente gemiddeld rond de 4% en daarmee spreek je een ander publiek aan. Met een relatief lage rente beperk je je bewust tot een groep investeerders die oprecht in je onderneming en product geïnteresseerd zijn. Als mensen investeren tegen een relatief laag rendement zeggen zij hiermee eigenlijk: “Ik investeer in je plannen omdat ik in de plannen geloof en ik jou deze stap gun, het risico neem ik erbij”.

Crowdfunding voor groei
Sinds 2017 maken de mannen van IJsbaart, je raadt het al, ijs. De winter gebruiken ze om nieuwe recepten te ontwikkelen en experimenteren ze er op los met kruiden en specerijen. En zo staat er elke zomer een nieuw assortiment ijsjes klaar. De afgelopen jaren zijn ze flink gegroeid en ook voor aankomende zomer staat er een flinke groei op de planning: 250.000 ijsjes willen ze verkopen. Om deze groei aan te kunnen moet er een extra productiemachine worden aangeschaft, die ze deze zomer weer terug willen verdienen met de verkoop. Voor de aanschaf van de machine, het ontwikkelen van verpakkingsloos ijs en het leveren van een positieve bijdrage aan de bijenstand zijn ze de crowdfunding gestart. In plaats van geld wordt het rendement van deze lening uitbetaald in ijs.

Tijn in de productieruimte

Waarom kiezen voor een renteloze lening?
De ondernemers van IJsbaart vinden het vooral heel erg leuk om een andere tegenprestatie te bieden dan geld. Stefan: “We betalen uit in ijs en organiseren een evenement aan het einde van het seizoen. Tijdens het evenement kunnen wij onze investeerders ontmoeten, en de investeerders elkaar. Dat is niet alleen heel erg leuk, het is ook een mooi moment om terug te blikken op het seizoen en hen persoonlijk te vertellen wat we met hun geld allemaal gedaan hebben. Zo halen we de anonimiteit weg en betrekken we hen echt bij onze onderneming, dat vinden we tof”.

Waarde toevoegen
Een campagne zoals deze past goed in de tijdsgeest. Mensen willen steeds vaker bijdragen aan iets dat waarde toevoegt aan hun omgeving. In deze campagne is niet het financiële rendement de motivatie van investeerders om mee te doen, maar de waarde die IJsbaart (en de bij) toe kan voegen aan onze zomers!

Wil je ook een campagne starten om je onderneming te laten groeien? Doe de ondernemerstest!

--

--