Lokaal crowdfunden: investeerders zijn dichterbij dan je denkt

Stefan de Niet
CrowdAboutNow
Published in
3 min readJan 18, 2017

Crowdfunding kan een mooie manier zijn om je bedrijf te tonen aan heel Nederland. Toch merken we dat investeerders vaak dichterbij zijn dan je denkt. Veel ondernemers focussen op online communicatie, maar de kracht van offline communicatie om de buurt te betrekken bij je campagne moet niet worden onderschat.

Ook de onbekende buurtbewoner investeert
Crowdfunden begint bij je warme netwerk. Zo kun je de eerste 30% binnen halen door bekenden te benaderen die geloven in jouw plan. Deze eerste groep wekt vertrouwen bij de rest. Met deze steun ben je klaar om de wijde wereld in te gaan. Althans, wijde wereld…. Naast dit warme netwerk wat vaak in je eigen directe omgeving te vinden is, blijkt dat er nog veel meer investeerders in je directe omgeving te vinden zijn. Mensen die je dagelijks “gewoon” voorbij loopt, kunnen zomaar potentiële investeerders zijn.

Mensen uit de buurt zijn een effectieve groep om te benaderen omdat je sneller zichtbaar bent voor deze groep. Mensen hebben ook vaak meer affiniteit met een plan uit de buurt omdat het tastbaarder is, zij de plek die ze mede gefinancierd hebben kunnen bezoeken en mensen de buurt waarin ze wonen vaak leuke projecten “gunnen”. Hieronder hebben we creatieve manieren op een rijtje gezet om mensen uit de buurt te benaderen.

Creativiteit en zichtbaarheid
Voordat mensen in je investeren, moeten mensen eerst van je campagne afweten. In deze promotie worden offline kanalen nog wel eens vergeten, terwijl dit misschien wel beter werkt om investeerders over te halen dan online. Zo hebben café Verward uit Rotterdam en de Koekfabriek uit Utrecht creatief gebruik gemaakt van de middelen die ze hadden.

QR-Codes en raamschilderingen:
Café Verward heeft posters met QR-codes op de ramen van het nog leegstaande pand geplakt waardoor voorbijgangers direct op de campagnepagina terecht kwamen. En jawel, meerdere buurtbewoners hebben geïnvesteerd. De Koekfabriek (zie foto) hield met een raamschildering voorbijgangers zelfs op de hoogte van het bedrag dat al was opgehaald. Door de ramen van het pand te beplakken/beschilderen werden mensen uit de buurt gewezen op de campagne en krijgen ze meteen een gevoel bij de locatie. Iets wat online veel moeilijker over te brengen is.

De Koekfabriek

Betrek bezoekers en buren:
Bestaande bedrijven hebben nog meer mogelijkheden. Door bezoekers en omwonende aan te spreken hebben meerdere omwonende en ondernemers uit de buurt geïnvesteerd in Hotel Prikkels, wat bij elkaar een mooi bedrag heeft opgeleverd. Er is zelfs een buurman teleurgesteld omdat de campagne inmiddels al vol zat.

Makkelijk en effectief
Zowel café Verward, de Koekfabriek als Hotel Prikkels hebben door creatief gebruik te maken van de beschikbare middelen, de buurt bij hun campagne betrokken en hier meerdere investeerders aan over gehouden. Grote kans dat deze investeerders ook nog eens terugkomen om het resultaat te bekijken.

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Lees hier meer of doe de test.

--

--