Ondernemen met een Caraïbisch randje: in gesprek met Ruben van Union 55

“Je wordt echt overgelaten aan wat andere mensen van jou en je idee vinden. Crowdfunding is de ultieme test.”

Na een crowdfundcampagne die zo’n succes was, dat het zorgde voor enkele teleurgestelde gezichten bij mensen die te laat waren met investeren, is het tijd om even te horen hoe het gaat met Union 55. We spraken met Ruben Maduro, de ondernemer achter deze bijzondere rum.

Ook een crowdfundingcampagne starten? Doe de ondernemerstest .

Ha Ruben, druk?

“Best wel ja. En het gaat hartstikke goed. Momenteel zijn we bezig met het zetten van de volgende stap: exporteren naar het buitenland. Hiermee zijn we al aan de slag gegaan vóór de start van de crowdfunding. We willen in het Caribisch gebied beginnen met exporteren. Waarom? Ik ben deels opgegroeid op Aruba en heb altijd in die regio gewoond en gereisd. Het idee om iets met rum te doen is daar ontstaan.”

Had je al ervaring met ondernemen?

“Toen ik jong was, was ik al ondernemend ingesteld. Na mijn schooltijd in Breda verhuisde ik op m’n 19e terug naar Aruba en startte er een jaar later mijn eigen tourbedrijfje: Hakuna Matata Tours. Toen ik meer leerde over het eiland raakte ik geïnspireerd om iets met rum te doen. Daarnaast werkte ik in de horeca, en ben ik langzaam in de wereld van de dranken beland. Daardoor ging het toch weer knagen om iets met rum te doen, en zo ontstond het idee voor Union 55.”

Waarom crowdfunding?

“Ik vond crowdfunding de meest interessante en meest juiste vorm voor mijn plannen. Het zorgt ervoor dat mensen meer betrokken raken en je verhaal gaan volgen. Dat het een beetje gaat leven. Dat was altijd al het idee, maar toch geeft het extra vertrouwen als je ziet dat het ook echt zo werkt. Toch was crowdfunding ook wel een grote stap. Je wordt echt overgelaten aan wat andere mensen van jou en je idee vinden. Het is de ultieme test.”

Heb je nog contact met je investeerders?

“Ik stuur regelmatig een update uit en volgende week ga ik de beloningen versturen. Dan verwacht ik wel wat reacties, ja. Mensen zijn heel benieuwd!”

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Lees meer over crowdfunding of doe de ondernemerstest.