Ontmoet onze doorpakkers: Brouwerij Artemis

Loes
CrowdAboutNow
Published in
4 min readNov 19, 2020

Op het platteland van Flevoland staat Brouwerij Artemis. Sinds 2017 brouwen Theo en Laura Hogendoorn samen bier met lokale ingrediënten. Het begon allemaal vanuit hun garage midden in een woonwijk, hier brouwden ze met succes hun eerste bieren. Al gauw werden de bieren goed gewaardeerd en was het duidelijk dat ze het niet bij een hobby wilden houden. Het was tijd voor een locatie waar commercieel gebrouwd kon worden. In een authentieke Flevolandse landbouwschuur van Laura’s ouders werd een ruimte afgetimmerd en kon de productie officieel beginnen. Met 57 enthousiaste investeerders haalden ze vervolgens €50.000 op zodat ze hun brouwinstallatie konden uitbreiden en het proeflokaal konden inrichten. Wij gingen langs om de kijken hoe het met ze gaat..

Wil jij ook een crowdfundingcampagne starten? Doe hier onze test voor ondernemers.

Theo en Laura aan de tekentafel

Hoe is het met Brouwerij Artemis?

Het gaat goed met de brouwerij. Al moeten we toegeven dat we een beetje een roerige start hebben gehad. Onze brouwinstallatie komt uit China en is na een lang ontwerp en productieproces, net voor de kerstdagen van 2019 op het schip gezet. We zijn blij dat we dat gered hebben, want in de acht weken op het schip is Corona in China de pan uit gerezen. Omdat we in Nederland nog geen Corona hadden besloten we om de Chinese installateurs niet over te laten komen. Dat betekende alleen wel dat we twee mega containers vol met apparatuur hadden staan, zonder handleiding of gebruikshandleiding.

We hebben de hele installatie dus samen met vrienden en familie gedaan. Een enorm uitzoekwerk maar het is gelukt! De eerste brouwdag was natuurlijk super spannend maar verliep bijzonder goed. Toen er 1.000 liter bier in de vergistingstank zat, kwam ik trots thuis. Èn net op tijd om in de eerste persconferentie te horen dat Nederland in een lock-down ging. We hadden onze brouw-agenda voor drie maanden vooruit gepland met bieren voor onszelf, en voor andere brouwerijen. Maar in een paar uur werden alle opdrachten teruggetrokken en was de agenda ineens leeg. Ook de afzet naar de horeca daalde tot nul.

Gelukkig gaf het ons ook de tijd om de punten op de i te zetten. We hebben er hard aan gewerkt om het verlies te compenseren. En het was prachtig om te zien dat iedereen juist behoefte had aan lokale producten. We werden van verschillende kanten gebeld met de vraag of we bier wilden leveren voor allerlei pakketten. Dit steunde ons ontzettend. Daarnaast hebben we een webshop opgezet en zijn we online bierproeverijen gaan organiseren. Het heeft ons inventief en creatief gemaakt. Op dit moment draait de brouwerij al een paar maanden op volle capaciteit en brouwen we prachtige bieren voor onszelf en anderen. De verkoop blijft stijgen en we richten ons langzaamaan ook op een uitbreiding van ons assortiment.

Financieren via CrowdAboutNow is meer dan financieren alleen; je bouwt aan je onderneming met betrokken investeerders en verstevigt je achterban. Wat heeft dit voor invloed gehad op jullie en Brouwerij Artemis?

Onze crowdfundingscampagne was echt een succes. Er was veel interesse om mee te doen en binnen een korte tijd hadden we ons doelbedrag bij elkaar. Maar misschien nog belangrijker was het gevoel van support. Niet alleen door familie, vrienden en kennissen maar ook door mensen die we niet kenden. Het geeft een ontzettende drive om te weten dat al deze mensen vertrouwen hebben in ons en ons product. Het is meteen ook een extra stimulans om keihard je best te doen om het doelbedrag zo snel mogelijk terug te betalen. Inmiddels hebben we onze eerste investeerdersborrel achter de rug. In verschillende tijdsblokken kregen onze investeerders de kans om te zien waar we gezamenlijk naar toe hebben gewerkt. Het was een prachtige dag vol met enthousiastelingen die meedenken en actief reclame maken voor onze brouwerij.

Wat zijn je beste tips voor startende of groeiende ondernemers?

Ga er voor maar wees wel realistisch. Een goed bedrijfsplan kan je helpen om een helder beeld te krijgen van alle kosten en uitgaven. Maar in de praktijk kom je altijd onvoorziene zaken tegen. Daarom is het belangrijk om de risico’s goed in kaart te brengen en waar nodig te vermijden. Probeer altijd te sturen op lage kosten om zo je marge te vergroten. Als de centen daarna binnen komen kan je het altijd nog groter aanpakken. Praat met mede ondernemers om te leren van hun ervaringen. Zij hebben al deze stappen zelf al eens ondernomen en weten waar de valkuilen liggen. Tot slot; wees ook gewoon lekker eigenwijs. Ga je eigen weg en heb vertrouwen in je eigen kunnen.

Welke ondernemer vinden jullie echt een doorpakker? Of een tof voorbeeld en waarom?

Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij en onze brouwerij met proeflokaal staat ook op een Flevolandse boerderij. Ik draag de sector daarom een warm hart toe. Het is een sector die onderhevig is aan veel veranderingen wat constant het vermogen vraagt om te schakelen. En dat gebeurt steeds meer. Een mooi voorbeeld vind ik ‘de boeren van Amstel’. Zij nemen de touwtjes zelf in handen door hun eigen producten direct op de markt te zetten, zonder tussenhandel. Zo kunnen ze sturen op marge maar ook hun eigen imago bepalen. Ze staan dicht bij de consument en dragen een groot deel van hun winst af naar de ontwikkeling van natuur. Een prachtig initiatief!

Wil jij ook een crowdfundingcampagne starten? Doe hier onze test en misschien sta je binnenkort tussen de andere ondernemers op CrowdAboutNow.

--

--

Loes
CrowdAboutNow

Social Media & Content Marketeer CrowdAboutNow