Ontmoet onze doorpakkers: De Boeren van Amstel

Loes
CrowdAboutNow
Published in
4 min readSep 21, 2020

Onder de rook van Amsterdam ligt een uniek gebied waar boeren en weidevogels nog samen gaan: Amstelland. Boeren van Amstel bestaat uit 22 boeren die houden van hun vak en de natuur. De percelen worden op zo’n wijze beheerd dat de omstandigheden voor weidevogels optimaal zijn. Zo dragen de boeren bij aan het behoud van het laatste stukje polderlandschap onder Amsterdam. De melk, yoghurt en kwark moet in Nederland de supermarkt in, zo worden ‘foodmiles’ verkort en krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun melk en de natuurprestaties die zij leveren. Samen met 256 investeerders haalden ze €300.000 op via CrowdAboutNow om hun aanbod uit te breiden en afzetmarkt te vergroten. Wij gingen bij ze langs om te vragen hoe het er nu voor staat…

Wil jij ook een crowdfundingcampagne starten? Doe hier onze test voor ondernemers.

Michel Penterman, directeur Boeren van Amstel

Hoe is het met de Boeren van Amstel?

Het gaat goed, de eerste tekenen zijn heel positief. En we staan op het punt om een belangrijke doelstelling te behalen: per oktober liggen we in de supermarkt! We hebben drie afzetkanalen voor onze zuivel; retail, bedrijfscatering en horeca. Bedrijfscatering en de horeca lagen natuurlijk een behoorlijke tijd stil door corona. Gelukkig is de belangstelling voor lokale producten enorm gestegen. Dit is gunstig voor de boeren van Amstel en zorgt onder andere voor een versnelling bij bijvoorbeeld de supermarkten. Verder zie je dat ook de horeca inmiddels weer aantrekt, daar is sowieso een grote markt waar we ons nog aan kunnen verbinden. En ook daar is de voorkeur voor lokale producten gestegen. De horeca wil evengoed een mooi lokaal verhaal kunnen vertellen. Daarbij is onze melk heel erg lekker voor in de cappuccino.

Financieren via CrowdAboutNow is meer dan financieren alleen: je bouwt aan je onderneming met betrokken investeerders en verstevigt je achterban. Hoe zie je dit terug bij de Boeren van Amstel?

Crowdfunding was voor ons inderdaad de manier om financiering te krijgen en tegelijkertijd een fanbase op te bouwen die we ook kunnen blijven activeren. We zijn een community brand, daarnaast hanteren we een soort poldermodel; we hebben te maken met de vogelbescherming, de provincie, waterschap en de boeren die allemaal met elkaar overleggen. Dat is een flinke en betrokken club mensen met lokale roots. Of we wilden financieren met betrokken investeerders was eigenlijk geen vraag; het hoort bij ons.

Tijdens de campagne werd bevestigd dat we een sympathiek plan en een betrokken netwerk hebben. We hebben 256 investeerders aan de Boeren van Amstel weten te binden en die houden we graag dichtbij. We blijven met ze in gesprek en houden ze betrokken.

Zo kunnen onze investeerders as we speak ook onze ‘melkboeren’ worden. We stuurden ze een visitekaartje die zij kunnen achterlaten bij hun favoriete horecazaak of winkel, zodat ze onze zuivel op kunnen nemen in het assortiment. Onze investeerders gaan dus eigenlijk voor ons ‘de boer op’. Daar krijgen ze boerenpunten voor terug en zo helpen ze meteen de weidevogel. Mooi toch?

Daarnaast bepaal je bij CrowdAboutNow je eigen voorwaarden. Wat heeft dit voor invloed op de Boeren van Amstel?

We hebben bewust gekozen voor een lagere rente, wij willen toegankelijk zijn en kleinere bedragen van mensen kunnen ontvangen. Met hogere rentes spreek je echte beleggers aan en daar moet je vervolgens altijd op inleggen; ze willen meer rendement, zeggenschap of een hoger percentage.

Daarbij is rendement natuurlijk uit te drukken in veel meer dan alleen geld. Lokale producten, natuurbehoud, een betere wereld voor je kinderen… Daar deden mensen graag aan mee en dat past heel goed bij onze visie.

De boeren van Amstel gingen met een groot pak melk onder de arm Amsterdam in en wisten met hun verhaal NRC te bereiken.

Wat is je beste tip(s) voor startende of groeiende ondernemers?

Als je wil gaan crowdfunden zorg voor een kloppend en mooi plan dat zichzelf verkoopt. Verder ben ik ook in het diepe gesprongen en heb ik mij hierin laten begeleiden door de mensen die er verstand van hebben, zoals onze campagnemanager Rosalie bijvoorbeeld. Verder is het kwestie van goed plannen. Zorg ervoor dat je de eerste toezeggingen binnen hebt voordat de campagne live gaat en breng je netwerk in kaart. Verder heb je wellicht wat geluk nodig, zegt Michel bescheiden, ‘’na een stuk in de NRC liep onze campagne storm’’.

Michel Penterman en CrowdAboutNow campagnemanager Rosalie

Welke ondernemer vind jij echt een doorpakker?

Ik vind Snappcar een mooi voorbeeld maar die heeft natuurlijk ook net bij jullie gecrowdfund, kan ik die noemen? Ik ken Victor al een jaar of 10 en het is natuurlijk heel leuk wat ze doen, auto’s delen op deze manier. Mensen die geen auto hebben zijn geholpen en mensen met een auto die vaak stilstaat ook. Ze hebben eerst het grote geld opgezocht om vervolgens te versmallen met een crowdfundingcampagne om zo zelfstandig verder te kunnen ondernemen. Dat kan ik wel waarderen.

Wil jij ook een crowdfundingcampagne starten? Doe hier onze test en misschien sta je binnenkort tussen de andere ondernemers op CrowdAboutNow.

--

--

Loes
CrowdAboutNow

Social Media & Content Marketeer CrowdAboutNow