Smakelijk eten: crowdfunding binnen de voedingsindustrie

Honger naar eerlijke producten & no waste

Duurzaam verbouwde groente, biologisch vlees, het bannen van bestrijdingsmiddelen en de opkomst van superfoods en health guru’s: onze eetgewoontes, onze voorkeuren en daarmee de voedingsindustrie zijn flink aan het veranderen. Er is steeds meer aandacht voor onze gezondheid en voor hoe we op een verantwoorde manier met de aarde om kunnen gaan. Als ondernemer kun je hier aan bijdragen, door je publiek op een positieve manier te beïnvloeden of iets te leren. Hiermee kan het mkb een belangrijke verandering in gang zetten.

Trend van duurzaam en eerlijk

De trend van gezond eten zet door: we willen minder toegevoegde suikers, ongezonde vetten en e-nummers, en meer puur en echt voedsel. Daarnaast willen we dat de producent zijn boeren goed betaalt en dat hij bij het productieproces de hoeveelheid afval beperkt. Een hoop zaken om rekening mee te houden, maar binnen het mkb gaan ze die uitdaging graag aan. Zo kun je als consument je stem laten horen door te kiezen wat je koopt, en kan het mkb de verandering vervolgens inzetten.

Van het land en uit de streek

Neem Banketbakkerij D&P, gecrowdfund in 2016, waar ze werken met streekproducten en producten uit hun eigen moestuin. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van producten uit het buitenland, en konden ze de keuze maken om zonder chemische bestrijdingsmiddelen en onnatuurlijke grondstoffen te werken. En ook fish & chips bar The Good Companion wil z’n steentje bijdragen. Als de zaak geopend is, zal er gewerkt worden met duurzaam gevangen (bijvangst)vis uit onze eigen Noordzee. Zo hoeft de vis geen kilometers af te leggen tot het op je bord ligt, en wordt de bijvangstvis niet voor niks gevangen. En dan zijn er nog restaurants zoals Mastino V: een ‘gezonde’ pizzeria waar je glutenvrije, lactosevrije, vegetarische én veganistische pizza’s kunt bestellen. Perfect voor de flexitariër, of als je een keertje gezond wil snacken.

Pizzeria Mastino V in Amsterdam

Activisme tegen voedselverspilling

Sommige crowdfunders gaan nog een stapje verder, door met hun product bij te dragen aan bewustzijn over voeding. Zo leerde het Bijna Waste Geweest Feest ons op een feestelijke manier dat 5 tot 10% van alle groenten en fruit in Nederland wordt verspild, en liet Kromkommer zien hoe je ‘lelijke’ groente en fruit prima kan verwerken in allerlei delicatessen. Ook ThijsTea strijd tegen voedselverspilling, met zijn ijsthee gebrouwen van biologische thee en ‘verspild’ fruit.

Misvormde wortels bij Kromkommer

De crowd beslist

Hoe je het ook went of keert: uiteindelijk ligt het oordeel in handen van de crowd. Als het idee bij je publiek niet aanslaat, zal je biologische lunchroom niet slagen. Toch werkt het ook andersom: als ondernemer kun je je publiek ook op een positieve manier beïnvloeden, iets meegeven of iets leren. Bijvoorbeeld door je klanten op een leuke manier kennis te laten maken met goed en eerlijk eten. Een mooi streven, en waarschijnlijk nog lekker ook.

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Lees meer over crowdfunding of doe de ondernemerstest.