“Start With Why”: Werkt het wel of niet in crowdfunding

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor ondernemerschap. Over wat hip is, wordt geschreven. Zo zijn er steeds meer managementtheorieën die je in mooie boekjes alles vertellen over het opzetten van jouw bedrijf. Soms heel nuttig en onderbouwd, soms iets minder. Vorige week verscheen er een tegengeluid. In het boek “De Succesillusie” worden meerdere van deze theorieën onderuit gehaald. Zo ook het fenomeen “Start With Why”. Toch hebben wij hier in de praktijk goede ervaringen mee. Tijd om hier eens naar te kijken.

Start With Why
Focussen op de waarom van de onderneming wordt uitgebreid besproken door Simon Sinek. Zijn boek genaamd “Start With Why” is een bestseller en zijn TEDtalk over dit onderwerp is een hit op Youtube. De titel verraadt de boodschap: begin met waarom en stel dit centraal in alle communicatie. Waar bedrijven vaak beginnen met wat ze doen, vervolgens hoe ze dat doen en tot slot soms nog vertellen waarom ze dat doen werkt niet meer volgens Sinek. Door je verhaal te beginnen met waarom je dit project gestart bent, hoe je die droom verwezenlijkt en tot slot wat daar precies bij komt kijken, blijven mensen langer geïnteresseerd. In een tijd waar producten zelf vaak niet meer onderscheidend zijn, wordt de passie van de ondernemer steeds belangrijker.

The Golden Circle uit het boek Start With Why — Simon Sinek

Kritiek
Het boek de Succesformule twijfelt hier aan. Het boek stelt dat er maar weinig bewijs is dat het beginnen met het formuleren van de waarom meer resultaat oplevert en dat consumenten lang niet altijd nadenken over het grotere doel van de ondernemers of het bedrijf achter het product. Ze willen gewoon die computer of die leuke schoenen. Het boek van Sinek (en de kritiek hierop) is ook niet specifiek gericht op crowdfunding. Toch zijn wij fan van Start With Why in crowdfunding. We vertellen graag waarom.

Why in crowdfunding
 
Wetenschappelijk bewijs hebben wij helaas ook niet. Wel ervaring. Lang niet alle investeerders investeren puur om rendement te maken. Een grote groep “feel-good investeerders” investeert vanuit de motivatie bekenden of anderen te helpen. Deze mensen investeren in jouw campagne om te helpen bij het realiseren van jouw doel. In de wetenschap dat deze groep op CrowdAboutNow de overhand heeft, maakt beginnen met dit doel ineens niet zo’n gek idee meer. Informatie wat te maken heeft met wat een bedrijf doet blijft zeker relevant, maar om de feel-good investeerder te overtuigen is de waarom van het bedrijf net zo belangrijk, al dan niet belangrijker.

Focussen op de onderliggende redenen van je campagne en de investeerders meenemen in jouw passie is in crowdfunding een goede strategie. Het draait in crowdfunding uiteindelijk ook niet om het aanschaffen van een computer of schoenen, maar om investeerders te overtuigen bij te dragen aan jouw project of droom. Dus de kritiek van “De Succesillusie” kan wat ons betreft in crowdfunding van tafel worden geveegd.

Wil jij een onderneming starten of jouw bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Lees hier meer of doe de test.