The Stirr: de crowd snapt wat ze doen, de bank moet het nog leren

Can Kizilca, eigenaar van cocktailbar Stirr in Rotterdam, werd een jaar geleden in een nieuwsitem over crowdfunding gevraagd waarom de bank hem niet het benodigde krediet wilde verlenen. “Is het plan niet goed genoeg?”, was de vraag. Een jaar later weten we wel beter: Stirr is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot beste cocktailbar van 2016. Tijd om verhaal te halen.

Vernieuwende plannen pitchen bij de bank
Dat het plan van Can goed genoeg was is wel gebleken. Stirr is door mannenblad Esquire verkozen tot beste cocktailbar van 2016 en staat tevens op de nominatie voor de Entree hospitality & style awards. Waarom zij het krediet dan toch niet rond kregen bij de bank weet Can uit te leggen: “Wij zijn in de ogen van de bank een risicogroep. Bij de bank willen ze een tot in de puntjes uitgewerkt marketingplan en snappen ze niet dat de manier waarop wij het doen veel beter werkt voor een bar als deze”. Bij Stirr is het namelijk de truc dat het verhaal zich verspreid onder de locals. “Maar, bij de bank zit er dan ook iemand tegenover je die al tachtig jaar niet meer in het uitgaansleven te vinden is”, voegt Can er lachend aan toe.

Banken kijken in het verleden, funders in de toekomst
Een risicogroep dus. Waar wordt dat dan op gebaseerd? Folkert Foppema, financieel directeur bij CrowdAboutNow, legt het helder uit: “Banken letten op zekerheden en kijken hierbij vooral naar het verleden. Zo kijken ze naar de cijfers en de statistieken van een ondernemer. Funders op ons platform kijken op een andere manier naar zekerheden, zij richten zich op de toekomst, kijken naar het plan en het persoon achter de onderneming. de sociale status wordt hierbij veel belangrijker.”

De juiste crowd snapt het én kent het
Stirr is zo’n plek die je moet weten te vinden. Er hangt geen uithangbord buiten en de deur moet je zelf openduwen om erachter te komen wat zich daarachter afspeelt. Degene die de trap naar boven aandurft, voelt zich, eenmaal boven, een winnaar. Een winnaar met een tailor-made cocktail in zijn hand. Zij die er zijn geweest vertellen het verder en zo zit het er elke avond goed vol. Maar, voor de investeerders van de crowdfundingcampagne is er altijd plek, voor hen staat er namelijk een kruk met naamkaartje aan de bar.

Wil jij jouw onderneming uitbreiden, veranderen, vernieuwen of starten en zit jij te denken aan crowdfunding? Lees hier meer of doe de test.