Waarom woningbouw en crowdfunding zo goed samen gaan

sophie albers
CrowdAboutNow
Published in
2 min readFeb 2, 2016
Socius’ project De Ravel

Steeds vaker wordt er door projectontwikkelaars in de bouwsector gekozen voor crowdfunding als financieringsmiddel. Het gaat hier voornamelijk om vernieuwende en sociale bouwconstructies. Zo haalde Socius afgelopen jaar €1,4 miljoen op voor twee jongerenhuisvestingprojecten: de Ravel en de Saffier in Utrecht. Phoen’x crowdfundde voor nieuwbouwwoningen in Arnhem en betaalde al haar investeerders al rond de kerst met succes terug.

‘Woonconsumenten kijken tegenwoordig heel anders naar de woningmarkt. Ze willen geen prefab blokkendozen, maar afstemmen op de omgeving.’ Tom Vroemen, oud-directeur van CrowdAboutNow, is voorzitter van zelfbouwgroep Keuzeruimte in Amsterdam Oost. Hij ziet de markt van bouwinitiatieven zoals het zijne groeien. ‘Mensen willen veel meer invloed uitoefenen op waar ze gaan wonen en hoe die woning eruit moet zien. Men is veel socialer en meer geëngageerd.’

Het klassieke model van grootschalige ontwikkelprojecten moet dan steeds vaker wijken voor kleine bewonersinitiatieven. ‘Lege schoolgebouwen krijgen een nieuw leven, ontwikkelverenigingen worden opgericht om een buurt meer leven in te roepen, ga zo maar door!’ Phoen’x, vastgoedontwikkelaar die zich richt op duurzame (her)ontwikkeling van locaties, vond in Arnhem een kavel met bestemmingsplan voor een kantoor, maar wist de gemeente te overtuigen om hier drie woningen neer te zetten. En Socius verbouwde een leegstaand kantoorpand en bejaardenhuis tot studentenwoningen als antwoord op de woningnood.

Er is veel vraag naar vernieuwende en sociale bouwconstructies, maar de traditionele financiers blijven vaak nog achter. ‘Zij zien liever supergemiddelde huizen op supergemiddelde locaties, want dat is veilig.’ Crowdfunding wordt steeds vaker als toegankelijk alternatief gezien. Dat is niet gek, stelt Tom: ‘Crowdfunding voegt niet alleen toe op financieel vlak, het creëert ook betrokkenheid. En vaak hebben dit soort projecten al een sociaal karakter. Het sluit daar naadloos op aan.’ Zo gaf Socius tijdens hun campagne investeerders ook de mogelijkheid om een kamer te huren. Dan betaalde je vooraf twee jaar huur, met een korting van twee maanden. Hierdoor werd het project ook gelijk gevuld met betrokken bewoners.

Wonen in een stadsparadijs

Ook Tom maakte gebruik van de crowd voor zijn bouwproject. Ze zochten niet alleen funders, maar haalden ook kennis uit hun netwerk, bijvoorbeeld voor de ontwerp — en bouwtekeningen. Hij ziet in crowdfunding de toekomst van de vastgoed: ‘Crowdfunding kan straks de financierder worden van experimentele, alternatieve bouwprojecten en experimentele architectuur.’

Op dit moment is Rijkevoorde Vastgoed aan het crowdfunden voor een studentenhuis in Velp, via Bouwaandeel. Op donderdag 28 januari behaalde zij 100%, wat betekent dat de campagne is geslaagd. Bouwaandeel is een samenwerkingspartner van CrowdAboutNow.

--

--