8 tips voor een sterke en genuanceerde campagne(tekst)

Corine Leunge
Campagne Academie

--

Op 1%Club melden zich dagelijks mensen met goede ideeën om bij te dragen aan het behalen van de SDG’s. Het is onze missie om deze mensen zo goed mogelijk te ondersteunen in het realiseren van hun dromen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich herkent in onze campagnes. Daarom kijken we altijd naar de beoogde impact die een campagne maakt, maar ook naar de uitleg en formulering in een campagnetekst; wordt er voor of mét de doelgroep gewerkt? Komen mensen uit de doelgroep aan het woord over het belang van dit project? Voelt iedereen zich prettig bij de tekst? We zien dat campaigners soms nog moeite hebben om dit scherp onder woorden te brengen en daarmee onbedoeld een stereotype bevestigen of een simplistisch beeld geven van een probleem. En dat terwijl er in de campagneteksten een enorm potentieel schuilt om de wereld om hen heen een genuanceerd en hoopvol beeld te geven over het verbeteren van de wereld! In deze blog geven we je 8 tips om jouw campagnetekst zo sterk en genuanceerd mogelijk te maken:

  1. Kies de juiste woorden

Bedenk dat jij jouw verhaal vanuit verschillende invalshoeken kunt vertellen. De gekozen invalshoek bepaalt hoe mensen jouw project zien. Zo’n invalshoek noemen we ook wel een frame. Een frame is een samenhangend verhaal met betrekking tot een bepaald thema. In het frame kun je de volgende dingen herkennen:

  1. Waarden
  2. Beelden
  3. Argumenten
  4. Metaforen
  5. Redeneringen

Wil je meer weten over hoe jij een frame in kunt zetten om jouw verhaal op de juiste manier kracht bij te zetten? Kijk dan hier.

2. Laat de doelgroep het verhaal vertellen

Richt jouw project zich op een bepaalde doelgroep? Laat mensen uit de doelgroep zelf, in hun eigen woorden, vertellen waarom zij het project belangrijk vinden. Op die manier wordt jouw verhaal sterker en weet je zeker dat je de juiste toon aanslaat. Voor mogelijke supporters biedt het ook nog eens de garantie dat jouw project gewenst en haalbaar is! Is een filmpje of quote niet haalbaar? Een foto kan ook boekdelen spreken. Let wel goed op de uitstraling van jouw foto; kun je kiezen tussen een foto van het huidige probleem en een foto van de oplossing of de gewenst uitkomst? Kies dan altijd voor het tweede.

3. Benoem je partners in het project

Werk je samen met partners die expert zijn op jouw thema of aanwezig zijn in de regio van jouw project? Benoem ze en laat ze, waar mogelijk aan het woord. Ook dit zorgt ervoor dat het project goed verwoord wordt en kan extra vertrouwen wekken bij mogelijke supporters.

4. Benadruk welke verandering jij teweeg wilt brengen

Maak zo concreet mogelijk welk probleem jij oplost met jouw project. Waarom is het een probleem? En hoe biedt jouw project een gewenste oplossing? Kortom, wat gaat het project veranderen?

5. Maak concreet wat de uitkomst van jouw project is

Jouw verhaal wordt nog sterker als jij concreet kunt maken wat er aan het einde van jouw project anders is, maak dit zo SMART mogelijk. Hoeveel mensen zijn geholpen met jouw project?

6. Benadruk de duurzaamheid van jouw project

Wil jij met jouw project een duurzame verandering teweeg te brengen? Dan lukt dat waarschijnlijk niet met een eenmalig project. Leg duidelijk uit in jouw campagnetekst of en hoe jij ervoor wilt (proberen te) zorgen dat jouw project op langere termijn blijft bestaan en hoe je daarmee die echte verandering teweeg wilt brengen.

7. Nodig mensen uit om onderdeel te worden van de verandering die jij voor ogen hebt!

Do you mean business? Wil je een duurzame beweging tot stand brengen? Of mensen betrekken bij jouw langetermijn-plan voor kennis, vrijwilligerswerk of materialen? Dan is het waarschijnlijk best fijn als mensen zich betrokken voelen bij jouw project. Door ze uit te nodigen om actief deel te nemen aan jouw project zorg je ervoor dat ze zich meer betrokken voelen en zich meer verdiepen in het onderwerp. Ook verhoog je de kans dat jouw project slaagt.

8. Gebruik de SDG’s om aan te tonen waar jij aan bijdraagt

Last maar zeker niet least: maak gebruik van het feit dat wereldwijd mensen werken aan dezelfde uitdagingen als jij. Door te benoemen dat jij werkt aan een of meerdere SDG’s laat je zien dat jouw project onderdeel is van een grotere inspanning om de SDG’s te behalen in 2030. 1%Club koppelt jouw campagne aan de SDG(’s) waar jij aan werkt op basis van jouw eigen input. In jouw campagnetekst kun je hier meer informatie over geven. Wil je meer weten over de SDG’s? Klik dan hier. Wil je meer weten over hoe 1%Club bijdraagt aan de SDG’s? Klik dan hier.

“Dit document is tot stand gekomen met financiële steun van de Europese Unie.’ De inhoud van dit document valt onder de volledige verantwoordelijkheid van [naam/namen Begunstigde(n)] en komt niet noodzakelijk overeen met het officiële standpunt van de Europese Unie”

--

--