Crowdfunden voor de Compassiebeer
Terwijl het Covid-19 virus om zich heen greep en de wereld even stil legde, besloot de Delftse kunstenares Adriënne Rombout van Art Works Well in actie te komen. Ze zag de nood in de zorg en hoe hard medewerkers zich inzetten om de situatie onder controle te houden. Tegelijkertijd zag ze dat men massaal knuffelberen achter de ramen zette en dat kwekers hun planten weg moesten gooien wegens de stilliggende export. Toen ze zelf een kalanchoë plantje cadeau kreeg, ontstond het idee: de driedimensionale Compassiebeer! Een grote groene beer gemaakt van planten die voor de ingang van een ziekenhuis moet komen te staan. Zo kon ze de plantjes die kwekers weg moesten gooien een tweede leven geven en patiënten en zorgmedewerkers een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd.
Adriënne ging meteen aan de slag met het uitdenken van haar idee. Ze werkte de hele nacht door en belde in de ochtend met verschillende kwekers. Ze had het plan van de metershoge beer in haar hoofd, maar wist dat dit teveel tijd zou kosten: ze wilde meteen aan de slag. Nog diezelfde dag stond ze daarom samen met haar moeder in het Erasmus MC Rotterdam om met 10.000 vetplantjes een platte versie van de driedimensionale beer te maken. Toen ze zag hoe enthousiast en blij mensen werden van haar kunstwerk, wilde ze meer mensen blij maken. Na het Erasmus MC volgde dan ook het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en de Bieslandhof in Delft. Hoe blij ze ook was met deze projecten en dat ze een lach op de gezichten van de patiënten en zorgmedewerkers kon toveren, het idee van de grote driedimensionale beer bleef in haar hoofd hangen.
En dus ging ze aan de slag met het inzamelen van geld om dit plan te realiseren. Ze verzamelde mensen om zich heen die wilden helpen en startte een crowdfundcampagne op Voor je Buurt. Hoewel ze dit in het begin heel spannend vond, kreeg ze al snel vertrouwen in het behalen van haar doel. De persoonlijke begeleiding die ze van Voor je Buurt kreeg stelde haar gerust. Door de crowdfundcampagne raakten veel mensen betrokken bij het project en wist ze hen te enthousiasmeren voor het idee.
Adriënne zette alles op alles om haar doel te behalen, en met succes. Met haar crowdfundcampagne bij Voor je Buurt haalde ze in totaal €19.000,- op! Hoewel dit een uitdagend bedrag is, heeft ze met veel succes haar campagne afgerond. Wel merkte ze dat het Coronavirus haar een extra uitdaging gaf: “mensen en bedrijven zijn veel voorzichtiger met het uitgeven van hun geld”, aldus Adriënne. Desondanks heeft ze haar doelbedrag ruimschoots behaald! De gouden tip volgens haar? Houd je donateurs op de hoogte. Adriënne maakte regelmatig vlogs waarin ze liet zien waar ze mee bezig was en wie er betrokken waren bij het project. Ook was ze erg actief op social media. Door middel van een digitale versie van de driedimensionale beer (het Spaarbeertje), hield ze haar volgers op de hoogte van het verloop van de campagne.
Toen ze haar doelbedrag had behaald en de campagne had afgesloten, was het natuurlijk tijd voor het echte werk: het bouwen van de beer. Begin augustus begon een extern bedrijf met het bouwen van de staalconstructie. De 4,5 meter hoge beer werd vervolgens in delen verplaatst naar het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Toen was het tijd om de beer aan te kleden en de plantjes te bevestigen, met op de buik en de rug een witgekleurd hart. In anderhalve dag was dit klusje geklaard.
De driedimensionale beer bracht een hoop reacties teweeg. Veel mensen kwamen langs om het kunstwerk te aanschouwen. Op de dag dat hij werd geplaatst kwamen er fotografen langs om het kunstwerk vast te leggen en een paar dagen later stonden ze in de krant. Maar het belangrijkste is de lach op de gezichten van de patiënten: “Door de beer werden ze afgeleid en vergaten ze voor even hun zorgen”.
Op 6 oktober werd de beer officieel geopend. Adriënne kijkt trots en tevreden terug op haar avontuur. Ze wil met haar project laten zien dat we samen sterk staan in deze moeilijke tijd. Veel verschillende mensen hebben zich ingezet om dit project te realiseren: door de maatschappij, voor de maatschappij!
Wil je meer weten over de Compassiebeer en de andere projecten van Adriënne? Neem dan een kijkje op: https://www.artworkswell.nl/compassiebeer/.