Een pakkend campagnefilmpje

Mirjam van 't Slot
Campagne Academie
Published in
4 min readOct 3, 2018

Met een aansprekend crowdfundingfilmpje kun je potentiële supporters van je campagne op een persoonlijke manier vertellen én laten zien waarom zij jouw project zouden moeten steunen. Bij ons is een filmpje bij je campagne niet verplicht. Maar een filmpje verhoogt de slagingskans van je crowdfundingcampagne, zeker als je meer dan €2000 op wilt halen en daarvoor mensen wilt bereiken die nog niet in jullie persoonlijke netwerk zitten. Je kunt natuurlijk een professioneel filmpje (laten) maken als je daar het budget, de skills of de contacten voor hebt, maar dat hoeft niet. Wij geven je een aantal tips hoe je ook zelf een goed crowdfundingfilmpje kunt maken.

Houd het simpel

Je mag natuurlijk tien verschillende mensen aan het woord laten, op vijf verschillende locaties filmen en daar een mooie montage van maken. Maar hou er rekening mee dat dit veel tijd kost die je niet meer kunt besteden aan de rest van de campagne, zoals het enthousiasmeren van je eigen netwerk. Daarom ons advies, zeker bij een kleine campagne: houd het simpel. Film op één leuke en relevante locatie voor je initiatief en laat één tot drie initiatiefnemers voor de camera een pitch geven van maximaal 2 minuten. Zo heb je de basis van je campagnefilmpje. Als je nog leuk filmmateriaal of eventueel foto’s hebt van van activiteiten, hetzelfde festival vorig jaar of de initiatiefnemers in actie kun je die over het geluid monteren zodat het filmpje nog levendiger wordt.

Het filmpje voor de campagne van Toeters & Bellen: simpel, vrolijk en persoonlijk.

Geef een enthousiaste crowdfundingpitch

Let er op dat je in het filmpje niet alleen een enthousiast verhaal vertelt over jullie project, maar dat je er echt een crowdfundingpitch van maakt. Dat betekent dat je actief oproept om bij te dragen aan de crowdfundingcampagne, uitlegt waar het geld voor nodig is en de urgentie duidelijk maakt. Dus wat gebeurt er wel of niet als de crowdfundingcampagne wel of niet slaagt? Ook slim om in je filmpje een link naar de campagnepagina toe te voegen voor als het filmpje bijvoorbeeld wordt gedeeld op social media.

“Maak aan het eind van de film duidelijk dat je vraagt om te doneren. Iedereen vond de film geweldig maar ze doneerden niet meteen.” — Caroline Piet van een Unieke vertelbank op Noord-Beveland

Kom meteen tot de kern

Zorg dat je filmpje maximaal 2 minuten duurt en dat je in de eerste 30 seconden al je hoofdboodschap laat zien. Online is de aandachtsboog erg kort en wij zien dat bij de meeste filmpjes slechts de helft van de mensen een crowdfundingfilmpje helemaal afkijkt. Dus pitch je project in 3 zinnen en vraag mensen om mee te doen. Zo krijgt iedereen je boodschap mee en zijn mensen misschien wel eerder geneigd het hele filmpje te bekijken.

Maak het persoonlijk

Maak het crowdfundingfilmpje persoonlijk door voor de camera je verhaal te vertellen en de mensen achter het project in beeld te brengen. Vertel en laat zien waarom jij zo gepassioneerd bent over het project en echt vindt dat het er moet komen. Enthousiasme werkt aanstekelijk en zo heb je de gunfactor waardoor mensen sneller zullen bijdragen aan je campagne.

Breng het project in beeld

Vertel in je filmpje niet alleen over het project, maar laat het ook zien. Film als het kan op de plek waar je initiatief plaatsvindt, dus bijvoorbeeld op het toekomstige festivalterrein, op de kinderboerderij of in het buurthuis. En probeer je project in beeld te brengen. Crowdfund je voor een voetbaltoernooi? Geef dan een pitch terwijl je aan het voetballen bent. Start je een kattencafé? Zet dan je eigen katten in als figurant.

Mooi beeld en goed geluid

Tegenwoordig heb je geen professionele camera meer nodig om een goed filmpje te maken. Dat kan ook met de meeste smartphones en fotocamera’s. Let er dan wel op dat de tekst goed verstaanbaar is en het geluid hard genoeg staat. Dat doe je door te filmen op een plek met niet te veel achtergrondgeluid of harde wind. En in de meeste videobewerkingsprogramma’s kun je ruis verminderen en het volume verhogen. Denk ook na over een leuke achtergrond die past bij het project. Spelende kinderen in de speeltuin, als je daarvoor crowdfundt, zijn een stuk leuker als achtergrond dan een kale witte muur. Check voordat je gaat filmen of het beeld er goed uitziet, is het licht goed, staat de persoon die je filmt op een mooie plek in het beeld?

Humor doet het altijd goed, en wil je zowel Nederlandstalig als Engelstalig publiek bereiken? Maak dan gebruik van ondertiteling.
Klik op de knoppen om naar de andere stappen in de Academie te gaan

--

--