Inspiratie voor online en offline acties

Mirjam van 't Slot
Campagne Academie
Published in
7 min readOct 3, 2018

Met creatieve, leuke en inspirerende gacties krijg je aandacht voor je project en maak je het voor potentiële donateurs, stemmers of vrijwilligers aantrekkelijk om daar een bijdrage aan te leveren. Om mensen te prikkelen en te betrekken bij je project moeten je acties goed verspreid zijn over de campagneduur en moeten ze aansluiten bij je project en doelgroep. Wat voor acties zouden je supporters nou echt leuk vinden? In dit artikel krijg je een overzicht van handige online en offline acties, waar je zelf eenvoudig mee aan de slag kunt!

Offline acties

Offline acties zijn de zichtbare acties die elke campagne nodig heeft om te slagen. Om mensen te prikkelen en te betrekken bij je project moeten je acties goed verspreid zijn over de campagneduur en moeten ze aansluiten bij je project en doelgroep. Probeer in ieder geval elke week van de campagne minstens één offline actie uit te voeren.

Persoonlijk benaderen

Persoonlijke benadering is één van de effectiefste campagnetools om in te zetten. Dit lijkt heel logisch, maar het is goed om je hiervan bewust te zijn. Een ampagne slaagt niet door alleen e-mails te versturen naar je netwerk. Spreek bijvoorbeeld met je team af dat iedereen elke week 3 mensen persoonlijk benadert en vraagt om een donatie.

Evenement

Organiseer een evenement om geld op te halen voor de campagne en bekendheid te genereren voor het project! Denk aan een diner, een veiling, een sponsorloop, een lanceerparty of een feestje.

Queridon organiseerde een lanceringsfeestje van de crowdfundingcampagne

Ludieke acties

Ga de straat op en maak het project zichtbaar. Ga flyeren, met een stand op markten staan (mét donatiepot!),haal geld op door diensten aan te bieden (schminken, flessen ophalen, liedjes zingen, etc.). Met een spontane, gekke actie die past bij je project of doelgroep krijg je op een positieve manier aandacht.

Initiatiefnemers van Katfé Utrecht voeren campagne op Koningsdag

Het is belangrijk dat je acties aansluiten op het thema van je project, zoals imkers Marcel en Peter bijvoorbeeld hebben gedaan.

We zijn in imkerpakken naar de nieuwjaarsborrel van de gemeente gegaan, helemaal in het wit met zo’n kap. Dan val je op en spreek je wethouders en de burgemeester, andere mensen zien dat en zijn toch benieuwd wie je bent.’

Esther van Duin ging crowdfunden voor een schooltuin en bedacht allerlei acties in en om de school:

‘Op school werden veel zichtbare acties georganiseerd: de gang was een chaos door de 600 statiegeldflessen, er werden knutsels verkocht en in de gang werden de dagen van de crowdfundingcampagne afgeteld. Ook hebben de kleuters een ochtend op de markt gezongen en daarmee 150 euro opgehaald.’

Maak je crowdfundingcampagne op locatie zichtbaar

Misschien kun je in de lokale supermarkt of op het schoolplein een meter ophangen waarop je ziet hoeveel geld er al binnen is?Als je zelf een fysieke locatie hebt, maak daar dan zichtbaar dat je aan het crowdfunden bent. Hang een poster of slinger op en maak de link naar de campagnepagina zichtbaar. Zet, als dat mogelijk is, ook een donatiepot neer.

2 campagnes waar de initiatiefnemers op locatie de crowdfundingcampagne bekend maken

Benader (lokale) pers en blogs

Stuur een leuk, direct bericht over je project naar het huis-aan-huis krantje waardoor iedereen in je buurt de volgende week al kan lezen over je project. Doe dit over het algemeen in de laatste fase van je campagne. Initatiefneemster Margreet Pruijt zegt hierover het volgende:

‘Wij hebben zelf om een interview gevraagd. Dat is meteen goede tip voor andere crowdfunders. Zorg voor goede contacten met journalist van de plaatselijke pers; dan kun je ze benaderen als je wat nieuws te melden hebt. Lokale kranten werken veel met freelance journalisten. Die zijn vaak blij als je ze benadert, want dat is werk voor hen. Zo creëer je een win-win situatie: Jij maakt het de journalist makkelijk en de journalist helpt jou met je project! En voor de krant is het aardig dat ze echt lokaal nieuws kunnen melden.’

Het artikel over de campagne van Margreet Pruijt: Red de pad, dicht het gat!

Online acties

Plan voor elke week van je campagne minstens 2 online acties in. Online acties zullen zich voornamelijk op social media afspelen. Maar ook een nieuwsbrief en e-mail kun je inzetten om donateurs te werven.

Nieuwsbrief
Een online nieuwsbrief is dé plek om je campagne aan te kondigen aan jouw netwerk dat het project al volgt. De nieuwsbrief kun je ook goed gebruiken om tijdens de campagne updates te geven en om te laten zien welke acties er allemaal zijn uitgevoerd. Ook is de nieuwsbrief een goede plek om donateurs op de hoogte te houden van de ontwikkelingen ná de crowdfundingcampagne.

Social media
Online campagnevoeren zal zich verder voornamelijk op social media afspelen. Social media kun je gebruiken om bij een grote groep mensen kenbaar te maken dat je aan het crowdfunden bent (met de link van de campagnepagina erbij). Maar je kunt het ook goed gebruiken om de bekendheid van het project te vergroten, mensen te overtuigen om te doneren en het doneren nog leuker te maken! Breng variatie aan in de berichten die je schrijft door onder meer gebruik te maken van foto’s, een video, of mooie quotes van mensen over je project. En kijk naar onderstaande tips!

1. Plaats updates en vernieuw je boodschap
Blijf je volgers prikkelen door steeds op een nieuwe manier aandacht te vragen voor je initiatief. Gebruik je Facebookpagina als blog en bericht mensen over een picknick die plaats gaat vinden of een artikel die in het lokale krantje verschijnt. Houd mensen op de hoogte van activiteiten en evenementen zodat ze zien hoeveel tijd en energie je in je campagne stopt. Upload foto’s van offline acties en laat zien hoe het project zich ontwikkelt.

2. Vier mijlpalen
Een onderdeel van updates over je campagne is het vieren van mijlpalen. Deel met jullie supporters en volgers wat de status van de campagne is. Laat bijvoorbeeld zien dat jullie al 20 supporters hebben of al 25% van het streefbedrag hebben opgehaald! Zo straal je succes uit en werf je donateurs, want mensen willen graag aansluiten bij een succesverhaal.
De initiatiefnemers voor het pontje van GOUDasfalt vierden regelmatig mooie mijlpalen met daarbij de oproep om te blijven doneren:

3. Licht beloningen toe
Leg uit welke geweldige beloningen jullie aanbieden aan donateurs. Plaats bijvoorbeeld foto’s van beloningen en geef informatie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke week van de campagne 1 of 2 beloningen toe te lichten.

Deze initiatiefnemers lichten op Facebook 1 van de beloningen toe.

4. Bedank donateurs en deel je hulpvraag
Deel je dankbaarheid aan donateurs ook op social media! Plaats foto’s van momenten dat je een cheque ontvangt of benoem hoeveel mensen al een bepaalde beloning hebben gekozen. Naast het toelichten van beloningen kun je ook (vrijwilligers)taken toelichten en vragen om concrete hulp. De initiatiefnemers van Natuurspeeltuin Voorschoten kozen er bijvoorbeeld voor om klussers te werven die konden helpen in de Natuurspeeltuin.

5. Creëer urgentie
Is het de laatste dag van je campagne, de allerlaatste unieke tegenprestatie of mag je als je nu doneert gratis naar een feest? Gebruik deze momenten om urgentie te creëren om nu bij te dragen aan je initiatief. Ga dus aftellen! Doe dit niet alleen via social media, maar stuur ook een persoonlijke oproep via e-mail. Initiatiefneemster Heleen van Praag stuurde een nu-of-nooit-update voor de Bruisplaats:

‘De meest succesvolle actie tijdens de campagne was de “nu-of-nooit-update” die drie dagen voor het einde van de campagne naar alle 800 leden van Gouda Bruist werd gestuurd. Dat kwam volgens Heleen vooral doordat de toon anders was “er was meer aandacht voor de formulering van de tekst dan bij eerdere updates: prikkelt dit mensen genoeg?” De boodschap was duidelijk: dit is je laatste kans om mee te doen. “De mensen die wilden doneren maar er niet aan toe waren gekomen zijn door deze e-mail tot actie aangezet.’

Kattencafé Balthazar telt de laatste dagen van de crowdfundingcampagne af…

Wees creatief!
Plaats, als dit past bij jouw project, grappige berichten. Zo houdt je de aandacht van lezers vast en creëer je een positieve sfeer rondom je campagne. Varieer in je berichtgeving en gebruik daar vooral bovenstaande tips voor!

Klik op de knoppen om naar de andere artikelen in stap 4 van de Academie te gaan
Klik op de knoppen om naar de andere stappen in de Academie te gaan

--

--